...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Novosadski SUPERSTE projekti traže podršku

07.06.2016.

U toku je polufinale SUPERSTE programa za interesatne projekte, gde će pobednike kasnijeg finala sačekati vredna novčana nagrada za realizaciju projekata. Na tom putu se nalazi i dosta novosadskih projekata kojima su potrebni vaši glasovi, kako bi gradu doneli dodatno razvijanje kulturne i edukativne scene.  

.

Rangiranje projekata se menja iz časa u čas, ali se u prvih dvadeset najboljih projekata iz cele zemlje nalazi šest novosadskih projekata. Većina njih je posvećena kulturi i edukaciji, ali su jednako namenjeni svim ljudima u Novom Sadu i okolini. Projekat "Priča se po gradu Novom Sadu" pokrenuo je pokret Šta je novosadski i njihova zamisao je da mlađim generacijama predstave urbane legende i priče o različitim ljudima i mestima u Novom Sadu putem aplikacije i sajta.

sta je novosadski superste png

"Ono što je specifično za ovaj projekat jeste da ako odete u turističku organizaciju grada možete dobiti značajne informacije o nekim lokalitetima u gradu, a ono što ne možete da dobijete su autentične priče na novosadskom akcentu lokalaca koje daju dušu ulicama i građevinama", ispričala je inicijatorka projekta Slađana Gajić.

Šta je novosadski je pokret koji već eko vreme na društvenim mrežama ističe najlepše strane i vrednosti svih građana u Novom Sadu. O njihovim aktivnostima možete saznati nešto više ovde. A ovde možete glasati za njih.

"Book - mark" je projekat koji se već ranije predstavio javnosti na društvenim mrežama i pokupio veliki broj simpatija. Reč je o književno – turističkom projektu koji Novi Sad pretvara u jedan Dablin, kako kaže jedna od inicijatorki ovog projekta Sanja Pavlović. 

bookmark jpg

"Book - mark nudi jedinstven doživljaj grada ne mestima gde se susreću istorija i književnost. Dok šetate, možete saznati možete saznate gde su šetali pisci i filozofi ili gde su nastali njihovi junaci", kaže Sanja. 

Uz pomoć Bookmarkovaca ste tako već mogli da saznate nešto u avanturama Laze Kostića i Isidore Sekulić, utiske savremenih pisaca o mestima u Novom Sadu, kao i tragove najstarijih i pomalo zaboravljenih pisaca koji su ostavili trag u Novom Sadu. Njihov zanimljiv sadržaj koji misionarski vredno istražuju po arhivima možete pogledati ovde. Iza ovog projekta nalazi se tim mladih književnika i sociologa zaljubljenika u istoriju. Za njih možete glasati ovde.

Ideja koja seže i van Novog Sada te po opštinama i usamljenim krajevima Vojvodine je deo projekta "Knjige na točkovima" udruženja Remiks. Njihova ideja je da promovišu čitanje ali i poklanjaju knjige, kaže idejni tvorac projekta Ivana Jovanović.

books glasses kyforward jpg

"Cilj je da se napravi pokretna biblioteka kroz donacije građana i izdavača koji se prepoznaju kao društveno – odogvorni. Plan je da se posećuju mesta gde knjige nisu dostupne, a čitalačke navike nisu razvijene. Posetićemo tako nerazvijene opštine, romska naselja staračke domove i dečija sela", navela je Ivana. Za ovaj projekat možete glasati ovde.

Među odlično rangiranima se nalazi i projekat "Ne spuštaj roletne", koji svojim instalacijama i cvetnim aranžmanima planira da oživi zapuštene prozore i balkone predivnih građevima u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Potom Omladinski kreativni centar (OKCE) koji tek počinje polako sa adaptacijom i aktivnostima među mladima, ali kojem treba snažna podrška. Za njih možete glasati ovde. Kao i projekat Edukativno pozorište koje za cilj ima da približi društvene probleme kroz scenu. 

Ovo je druga godina da se projekti biraju i realizuju kroz program Centrifuga Erste banke i organizacije Dokukino. 

Poslušajte i naš prilog o SUPERSTE programu:

Nataša Šaru (natasasaru@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Toksični pozitivizam ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Besplatan Frontend meetup u Novom Sadu

Connect.IT, besplatan Frontend meetup u Novom Sadu koji organizuje kompanija Endava, biće održan 18. aprila u 18 časova u Prostoru…

.

Reciklažom do nagrada

Reciklomati su aparati u koje možete da odložite određenu ambalažu, najčešće pet, limenke, staklo i tetrapak i koji vas nagrađuju…

.

Za dobru fotografiju divlje životinje ključno je strpljenje

Svaki fotograf, u želji da zauvek zaustavi vreme i zabeleži ga okom kamere, ima svoje interesovanje, usmerenje i ljubav kojoj…

.

Besplatan seminar o podkastima

Omladinske novine organizuju besplatan seminar o podkastima i pozivaju studente, srednjoškolce i mlade novinare da se prijave. 

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo