...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Novom Sadu kandidatura i Kancelarija za mlade

29.03.2016.

Novi Sad je ponovo podneo kandidaturu za omladinsku prestonicu Evrope. U odnosu na prošlu kandidaturu ovog puta će na samim omladinskim organizacijama biti da izdejstvuju borbu za titulu Omladinske prestonice Evrope, ali pre toga i sistemske promene u omladinskoj politici u gradu.

.

Prvi korak ka tome učinjen je na Forumu mladih, orgnizovanim povodom predstavljanja kandidature, na kojoj su saopštene i aktuelnosti u omladinskoj politici Novog Sada. Nakon više od dve godine pauze, Novi Sad će ponovo dobiti Kancelariju za mlade.

"Jedna od osnovnih stvari sa kojima smo počeli pripremanje kandidature jeste da se prvo reši problem Kancelarije za mlade. Tako da ćemo već od 1. aprila imati osobu koja će tamo raditi. Jedini mehanizam preko kojeg je mogao neko da se zaposli uprkos zabrani zapošljavanja je preko programa Prva šansa", rekao je koordinator ovogodišnje kandidature Vukašin Grozdanović.

Prema njegovim rečima budžet sa kojim će raspolagati radna grupa kandidature je za milion dinara manji u odnosu na prošlu godinu. Sada im je na raspologanju 10 miliona dinara za promotivne aktivnosti same kandidature, dok je četiri miliona predviđeno da se podeli organizacijama koje budu konkurisale u okviru OPENS Day projekta.

"Budžet kandidature je smanjen u odnosu na 15 miliona prošle godine. Smatrali smo da je 10 miliona dinara  dovoljno za kandidaturu, a da četiri treba rasporediti organizacijama za programske aktivnosti. Promenićemo i sam tim kandidature. Imaćemo dva omladinska radnika, koordinatora, osobu zaduženu za međunarodnu saradnju i osobu zaduženu za omladinsku politiku koja će ujedno pomoći i novom koordinatoru Kancelarije za mlade", dodao je Grozdanović.

Prisutnima na Forumu mladih nije rečeno kako će izgledati promocija Novog Sada, niti kada će tačno biti raspisan konkurs za mlade u okviru projektnih aktivnosti kandidature. Novina je da će organizacije moći podjednako da konkurišu i na konkurs OPENS-a i na konkurs Lokalnog akcionog plana.

openss jpg

(ovako je izgledala kampanja 2018)

Bolji uslovi za omladinske organizacije i transparentnost u sistemu su neki od razloga zbog kojih je NAPOR podržao ovogodišnju kandidaturu Novog Sada, rekla je Jelena Stojanović, predstavnica ove organizacije.

"Ono što je bio naš uslov kako bismo ove godine podržali kandidaturu jeste da se mnogo više autonomije omogući omladinskom sektoru koji će to izneti. Potom, da sve bude transparentno i javno, od toga kako će biti budžet raspoređen do konkursa za sve pozicije projektnog tima. To je ono što smo mi kao NAPOR zahtevali kako bismo ostali u procesu", rekla je predstavnica ove organizacije.

Sa druge strane, predstavnik Novog Kulturnog naselja Ognjen Tomašević kaže da će organizacijama biti mnogo lakše da se bolje predstave u ovogodišnjoj kandidaturi jer su postavljeni neki temelji. Kako kaže, Novo kulturno naselje je samo prosperiralo od OPENS-a.

"Predstavili smo rad nekoj novoj, široj publici. Upoznali smo se sa nekim drugim organizacijama, povezali i sada radimo aktivnije sa njima. Mislim da učešće u ovoj priči može samo da pomogne, ne može da odmogne", izjavio je Tomašević.

Osim omladinskih i studentskih organizacija, podršku je dala i Unija srednjoškolaca Srbije čiji se predstavnik nada da će ove godine potrebe srednjoškolaca biti uočljivije.

"Očekujem da će novosadski srednjoškolci dobiti ove godine veću ulogu i da ćemo biti ravnopravni sa studentima, jer nas ipak ima oko 20 hiljada. Borićemo se da se dobiju neka sredstva za parlament srednjoškolaca i njihove projekte", rekao je predstavnik Unije srednjoškolaca Novog Sada Igor Gasparić.

Značaj kandidature Novog Sada za omladinsku prestonicu Evrope uvidela je 91 organizacija kao i gradska uprava Novog Sada koja je izdvojila budžet za aktivnosti.

 

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Međunarodni dan studenata u OPENS-u

Povodom Međunarodnog dana studenata u OPENS-u će 17. novembra biti održana konferencija koja ima za cilj da istakne i slavi…

.

Opens state of Exit zona u znaku ekologije, aktivizma i takmičarskog programa

I ove godine Opens state of Exit zona nudi brojne štandove na kojima se predstavljaju nevladine organizacije sa različitim sadržajem.…

.

Važno je da se čuje glas mladih umetnika

Često se govori o tome kako bi trebalo dati mogućnost mladima da se predstave, prikažu i pokažu svoja dela, razmišljanja,…

.

"Sazvežđe podrške": pomoć mladima u očuvanju mentalnog zdravlja

Rezultati istraživanja "Mentalno zdravlje u Srbiji: procena potreba, faktora rizika i barijera u dobijanju stručne podrške", sprovedenog u martu 2022.…

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

.

YouthSpeak Forum 29. aprila u Novom Sadu

Konferencija YouthSpeak Forum biće održana 29. aprila u OpeNS Kulturnoj stanici Liman, najavili su organizatori. Reč je o globalnoj konferenciji…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo