...
TRENUTNO00:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Društvo / Aktivizam

Novo kulturno naselje: Ključne reči

03.05.2016.

Glava 1 (02.05.2016. u 18:20 časova)

Dobar dan, Hristos Vaskrese
Pozvao me saborac, Jovica Vukša iz "NS ima srce" i kaže mi da napišem nešto lepo za Oblog. A znate kako to ide, kad vam kažu nešto lepo, ne umete da počnete... Pa sam ga ja ponovo pozvao da mi kaže ključne reči gde je Jova istakao: "Reci nešto o tome kako se Novo kulturno naselje okupilo, sa kojim ciljem. Onda ispričaj nešto o tome što sad radite, tj. o inicijativi 
omladinska prestonica Novi Sad. Ispričaj o budućim projektima, idejama i gledaj da nadahneš omladince da se uključe i postanu aktivni građani i da shvate da to nije teško, kao i da je bitno. Da te društvene aktivizme ne radi gomila Supermena, nego obični smrtnici."

I tako dalje...

Ja sam ga tada pozdravio, poželeo mu srećne praznike i da se lepo naodmara jer nas čeka mnogo "akcijanja" u narednom periodu.

.

Piše: Marko Jozić, Novo kulturno naselje

Glava 2 (Ko je NkN – NSu)

Jovice, hvala za šlagvort

Sve datira još iz "prošlog života", kako kaže moj brat Vladimir Bajić iz benda "Hirurgija", kada smo shvatili da volimo Novi Sad i Novo naselje. Složili smo se da nije dovoljno da ih samo volimo, nakon čega smo tražili način da im saopštimo ljubav. Jednom prilikom, pozvali su nas na dejt i... Veza nam sada jaka i stabilna i baš nam je drago zbog nas troje! Snažan međusobni uticaj, gde kad jedan učini nešto fino svi osećamo lepotu tog čina. I obrnuto. Kad jedan zase*e, svi ostanu u rebusu.

Prvim aktivnostima prethodile su različite autorske emisije i bendovi, produkcije kulturnih dešavanja - od kotlićarenja pored reke i na livadi do pozorišnih predstava za decu, preko humanitarnih žurki do multimedijalnih performansa u nesvakidašnjim oblicima i prostorima za najhrabrije.

Godine 2009. uključujemo se u organizaciju drugog koncerta na Naselju na otvorenom. (Ko pošalje odgovor na novokulturnonaselje@gmail.com koji je prvi koncert, pozdravićemo ga malim znakom pažnje, majicom npr.) U sličnom sastavu i pod imenom "To moj tim", sva skromna, pređašnje stečena znanja, donosimo u naš kraj. Naredne godine ponavljamo koncert i od tada do sada, ne prestajemo sa igrom.

novo kulturno naselje

Glava 3 (Nastanak ideje/tima/kolegijuma, društva sa određenim ciljem)

Svaka igra ima svoje polu-uloge i svoja polu-pravila

Pokretača društva ima svuda i raznih, a zajedničko im je to da imaju viziju, dozvoljavaju sebi da misle i maštaju, i to što umeju da pobede lenjost i skepsu. U svakoj grupaciji postoji minimum jedan u određenom trenutku. Talenat grupe je da prepozna ko je "najjača karika" u datom trenutku, i da se prepusti i hrani maštu pokretača. Kada se SVI izraze, ideja je rođena i spremna za pakovanje i odabir boje mašnice. U korak sa vremenom i svetom, ali i korak ispred, hrabro.

novo kulturno naselje

Glava 4 (I više nego obični smrtnici)

Čudo od sistematizacije

Po modelu iz glave broj 3, nastaju pozorišni festival "Aplauz fest – Novi Sad", filmski festival "21114 Kadrova", festival svih festivala pod nazivom "Dobro došli na Naselje" itd, itd... A ovog leta, prikazaće se svašta novonastalo gde sve novonastalo potpisuju autori: Nosim ogradu parking servisa za filmski festival, Imam ja strica u Dnevniku, Znam malo oko programa za montažu i Nikada nećemo dobiti Kulturni centar Novo naselje.

E da! Da ne zaboravim. Otvoren je konkurs za volontere u NKN-u. Zainteresovani neka se jave na mejl adresu od gore. I oni će dobiti majicu. ;)

novo kulturno naselje

Glava 5 (Opens 2019)

Volimo Novi Sad

Novi Sad je ušao u top 5 gradova Evrope u takmičenju pod naslovom "European Youth Capital". I sve to zaslugom omladinaca koji su na dobrovoljnoj bazi zasukali rukave i odsukali ih nakon četiri meseca rada. Inicijativa se bavi unapređenjem položaja mladih ljudi u Novom Sadu. Šta reći, prelepo.

Za više informacija o ovoj glavi pogledajte www.facebook.com/NOVISADforEuropeanYouthCapital kao i www.opens2019.rs/sr/naslovna.

novo kulturno naselje

Glava 6 (Drugi dan Uskrsa)

Eto tako

Sad na tucanje. Ove što sam juče sreo, ofulili su mi jaja. Kažu da su jaja farbana u lukovini tvrđa, ja sam imao jednobojna sa vodenom nalepnicom zeca. Za danas sam se bolje pripremio...

Bilo kako bilo, hvala Vam što ste pročitali tekst. Nadam se da je barem malo uradio, bolje pišem poeziju.

Hvala Jovici na domaćem zadatku, verujem da bih nekvalitetnije koristio ovih sat i po vremena.

Direktaš sa Naselja, prijatelj Ejpril O'Nil,
Marko Jozić 

Možda te još zanima:

.

Debate Your Issue

Novo kulturno naselje poziva mlade da se do kraja novembra prijave na učešće u projektu "Debate Your Issue".

.

Bioskop za komšije

Četvrti 21114 - Film fest na Novom naselju, biće održan od 6. do 9. septembra na nekoliko lokacija u ovom…

.

Obiđi grad biciklom

Nakon tri godine uspešnog projekta Tour de Naselje ekipa iz organizacije Novo kulturno Naselje odlučila je da ovu biciklističku priču…

.

Nova serija na pomolu: Kurbla rešava probleme

Kurbla je glavni junak istoimene igrane serije koja nas uskoro očekuje, superheroj koji na svoj način doprinosi i rešava probleme…

.

Aplauz Fest od 8. do 10. juna na Novom naselju

Treći pozorišni festival na Novom naselju "Aplauz Fest" biće održan od 8. do 10. juna, u organizaciji Novog kulturnog naselja.…

.

Posle snega ostaje smeće, očistimo ga zajedno

Svake godine, kada se sneg otopi, u gradu ostaju gomile smeća. Belina snega često prekrije sav nemar i građana i…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo