.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Aktivizam

Novo kulturno naselje: Ključne reči

03.05.2016.

Glava 1 (02.05.2016. u 18:20 časova)

Dobar dan, Hristos Vaskrese
Pozvao me saborac, Jovica Vukša iz "NS ima srce" i kaže mi da napišem nešto lepo za Oblog. A znate kako to ide, kad vam kažu nešto lepo, ne umete da počnete... Pa sam ga ja ponovo pozvao da mi kaže ključne reči gde je Jova istakao: "Reci nešto o tome kako se Novo kulturno naselje okupilo, sa kojim ciljem. Onda ispričaj nešto o tome što sad radite, tj. o inicijativi 
omladinska prestonica Novi Sad. Ispričaj o budućim projektima, idejama i gledaj da nadahneš omladince da se uključe i postanu aktivni građani i da shvate da to nije teško, kao i da je bitno. Da te društvene aktivizme ne radi gomila Supermena, nego obični smrtnici."

I tako dalje...

Ja sam ga tada pozdravio, poželeo mu srećne praznike i da se lepo naodmara jer nas čeka mnogo "akcijanja" u narednom periodu.

.

Piše: Marko Jozić, Novo kulturno naselje

Glava 2 (Ko je NkN – NSu)

Jovice, hvala za šlagvort

Sve datira još iz "prošlog života", kako kaže moj brat Vladimir Bajić iz benda "Hirurgija", kada smo shvatili da volimo Novi Sad i Novo naselje. Složili smo se da nije dovoljno da ih samo volimo, nakon čega smo tražili način da im saopštimo ljubav. Jednom prilikom, pozvali su nas na dejt i... Veza nam sada jaka i stabilna i baš nam je drago zbog nas troje! Snažan međusobni uticaj, gde kad jedan učini nešto fino svi osećamo lepotu tog čina. I obrnuto. Kad jedan zase*e, svi ostanu u rebusu.

Prvim aktivnostima prethodile su različite autorske emisije i bendovi, produkcije kulturnih dešavanja - od kotlićarenja pored reke i na livadi do pozorišnih predstava za decu, preko humanitarnih žurki do multimedijalnih performansa u nesvakidašnjim oblicima i prostorima za najhrabrije.

Godine 2009. uključujemo se u organizaciju drugog koncerta na Naselju na otvorenom. (Ko pošalje odgovor na novokulturnonaselje@gmail.com koji je prvi koncert, pozdravićemo ga malim znakom pažnje, majicom npr.) U sličnom sastavu i pod imenom "To moj tim", sva skromna, pređašnje stečena znanja, donosimo u naš kraj. Naredne godine ponavljamo koncert i od tada do sada, ne prestajemo sa igrom.

novo kulturno naselje

Glava 3 (Nastanak ideje/tima/kolegijuma, društva sa određenim ciljem)

Svaka igra ima svoje polu-uloge i svoja polu-pravila

Pokretača društva ima svuda i raznih, a zajedničko im je to da imaju viziju, dozvoljavaju sebi da misle i maštaju, i to što umeju da pobede lenjost i skepsu. U svakoj grupaciji postoji minimum jedan u određenom trenutku. Talenat grupe je da prepozna ko je "najjača karika" u datom trenutku, i da se prepusti i hrani maštu pokretača. Kada se SVI izraze, ideja je rođena i spremna za pakovanje i odabir boje mašnice. U korak sa vremenom i svetom, ali i korak ispred, hrabro.

novo kulturno naselje

Glava 4 (I više nego obični smrtnici)

Čudo od sistematizacije

Po modelu iz glave broj 3, nastaju pozorišni festival "Aplauz fest – Novi Sad", filmski festival "21114 Kadrova", festival svih festivala pod nazivom "Dobro došli na Naselje" itd, itd... A ovog leta, prikazaće se svašta novonastalo gde sve novonastalo potpisuju autori: Nosim ogradu parking servisa za filmski festival, Imam ja strica u Dnevniku, Znam malo oko programa za montažu i Nikada nećemo dobiti Kulturni centar Novo naselje.

E da! Da ne zaboravim. Otvoren je konkurs za volontere u NKN-u. Zainteresovani neka se jave na mejl adresu od gore. I oni će dobiti majicu. ;)

novo kulturno naselje

Glava 5 (Opens 2019)

Volimo Novi Sad

Novi Sad je ušao u top 5 gradova Evrope u takmičenju pod naslovom "European Youth Capital". I sve to zaslugom omladinaca koji su na dobrovoljnoj bazi zasukali rukave i odsukali ih nakon četiri meseca rada. Inicijativa se bavi unapređenjem položaja mladih ljudi u Novom Sadu. Šta reći, prelepo.

Za više informacija o ovoj glavi pogledajte www.facebook.com/NOVISADforEuropeanYouthCapital kao i www.opens2019.rs/sr/naslovna.

novo kulturno naselje

Glava 6 (Drugi dan Uskrsa)

Eto tako

Sad na tucanje. Ove što sam juče sreo, ofulili su mi jaja. Kažu da su jaja farbana u lukovini tvrđa, ja sam imao jednobojna sa vodenom nalepnicom zeca. Za danas sam se bolje pripremio...

Bilo kako bilo, hvala Vam što ste pročitali tekst. Nadam se da je barem malo uradio, bolje pišem poeziju.

Hvala Jovici na domaćem zadatku, verujem da bih nekvalitetnije koristio ovih sat i po vremena.

Direktaš sa Naselja, prijatelj Ejpril O'Nil,
Marko Jozić 

.
Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, u petak, 18. oktobra u Startit centru biće održana sedma Konferencija o trgovini…
.
PDP konferencija je svečano otvorena, a tome je prethodio početak stvaranja novog murala u blizini kulutrne stanice Eđšeg. Oslikaće…
.
Od usvajanja Ustava Srbije 2006. godine i donošenja prvog Zakona o zabrani diskriminacije 2009. godine, o načelu ravnopravnosti…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?