...
TRENUTNO19:45 - 20:00Prava stvar

Društvo / Aktivizam

Novi Sad ostao bez prostora za mlade frilensere

13.04.2016.

Hub&Coworking prostor "Apolo", u kome su preduzetnici i frilenseri razvijali svoje projekte, povezivali se sa drugim profesionalnima iz istih ili sličnih oblasti i dodatno se edukovali u oblasti IT preduzetništva, zatvoren je nakon godinu dana rada. U Udruženju "e-Front", koje je otvorilo ovaj coworking prostor, kažu da je to zbog nerazumevanja i nemara Grada i neposlovnog odnosa JP "Poslovni prostor".

.

Dragan Antonić iz "e-Fronta" kaže da je, kada su se uselili, prostor bio ruiniran, pa su ga renovirali uz pomoć sponzora. Nakratko je sve bilo u redu, a onda su krenuli problemi. Račun udruženja je blokiran zbog komunalnih troškova, koje nisu želeli da plate smatrajući da su nerealno visoki.

"Kad nam pošalju ukupan račun od 350.000 dinara za zajedničke račune za električnu energiju, želim da znam na šta je potrošena ta električna energija. Mi smo našu struju plaćali posebno, sporni su ti zajednički troškovi, lift, hidropak, osvetljenje. Takođe, svaki račun za vodu je ispostavljen paušalno. 'Poslovnom prostoru' to nije bitno jer sve troškove svaljuju na zakupce", kaže Antonić.

To potvrđuju i drugi zakupci. Ne znaju kako im se računi obračunavaju, ali javno ne žele da govore plašeći se da ne budu finansijski ugušeni još višim komunalnim troškovima. Antonić tvrdi da su im iz "Poslovnog prostora", na jednom od sastanaka, rekli da na osnovu poslovne politike mogu da odluče šta će i koliko kome da naplate.

draganantonic jpg

"Procenti našeg učešća se razlikuju od stavke do stavke iz meseca u mesec, bez obzira što je kvadratura našeg prostora konstantna i što je kvadratura celog prostora konstantna, kaže Antonić.

U Poslovnom prostoru ni nama ni "e-Frontu" nisu odgovorili kolika je površina celog Apolo centra, ali su u dopisu "e-Frontu" zvanično napisali da se voda ne naplaćuje paušalno.

"Više puta smo zvali Javno-komunalno preduzeće 'Vodovod i kanalizaciju' da izađu van redovnih očitavanja i da prekontrolišu vodomer i konstatovali su da je očitano stanje tačno i vodomer ispravan. U zajedničke troškove koji se fakturišu su obezbeđenje objekta, održavanje higijene, voda, grejanje i zajednička struja", navedeno je u dopisu Poslovnog prostora.

Goran Sečujski, član Gradskog veća za privredu, nije odgovorio zašto nije prihvaćeno javno-privatno partnerstvo između Grada i Udruženja "e-Front", ali je napisao da su uputili nekoliko molbi "Poslovnom prostoru" da pomognu "e-Frontu".

"Međutim, troškovi održavanja prostora na četvrtom spratu Apolo centra akumulirali su tokom 2015. godine, te 'Poslovnom prostoru' nije ostalo mnogo mogućnosti, nego da pokrene postupak prinudne naplate potraživanja, u skladu sa ugovorom, koji su imali sa Udruženjem 'e-Front'", napisao je Sečujski u svom odgovoru.

U svakom slučaju, dok se ne pronađe rešenje prihvatljivo za sve, račun "e-Fronta" biće blokiran. Do tada će mladi ostati bez prostora u kome su održavane radionice, edukacije, upoznavanje sa potencijalnim sponzorima i promocija startap kulture.

Radmila Leovac

Možda te još zanima:

.

Ginekološko nasilje - i medicinski i društveni problem

Odlazak kod ginekologa važan je deo ženske svakodnevice i brige o reproduktivnom zdravlju. Tokom ginekološkog pregleda žene se nalaze u…

.

Raspisan konkurs za nagradu "Refleksija"

Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija raspisala je konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti…

.

Treći maj: godinu dana tuge i raspadanja

Prošlo je godinu dana od tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Na žalost, taj događaj pratila je još…

.

Javnost pita gde su kazne za trovače životinja

Javnost još čeka toksikološki nalaz posle obdukcije psa Laze koji je otrovan pre dve nedelje na Telepu, u Novom Sadu.…

.

Jedina zaštita koju radnici imaju je u brojnosti i kolektivu

Neke od prvaih asocijacija na Prvi maj su odmor, roštiljanje, zabava, mamurluk koji će doći sutradan, priroda i provođenje vremena…

.

Uhvati film traži volontere

Međunarodni filmski festival Uhvati film traži volontere/ke za poslove prevođenja. Svi koji imaju odlično znanje engleskog ili drugog stranog jezika…

  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo