...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Novi Sad dobio specijalnu mapu za mlade turiste

25.12.2019.

Omladinska mapa Novog Sada predstavlja posebno prilagođenu turističku mapu za strance od 15 do 30 godina koji posećuju Novi Sad, na kojoj su sve informacije i sadržaje kreirali mladi iz Novog Sada. 

.

Ova ideja postoji od 2014. godine, a autori su odlučili da je ove godine realizuju kroz projekat ''Infopolis Starter Kit 4 OPENS Info Points & Omladinska info mapa – online & offline". Mapu su kreirali mladi ljudi, po uzoru na mape drugih evropskih gradova na kojima su slične sadržaje i izgled kreirali upravo mladi. Nisu komercijalne i besplatne su. Obučeni tim volontera Infopolisa – omladinskog Info centra, bio je odgovoran za kreiranje sadržaja mape. Osnovni cilj je da pruži mogućnosti za upoznavanje grada kroz ''omladinski pristup''.

Kako kaže jedan od autora ove mape Milisav Milinković, u izradi su učestvovali volonteri Omladinskog centra "Infopolis", kroz ankete, razvrstani u posebne kategorije. On kaže da su se ove grupe fokusirale na pitanja o tome šta bi oni preporučili mladim strancima da posete, kako da istraže i bolje razumeju kulturu Novog Sada.

"Kada pomenemo Novi Sad, najčešće se govori o Petrovaradinskoj tvrđavi. Isto tako, za mlade, Katolička porta je zanimljiva, posebno u letnjem periodu kada se tamo održavaju kulturne manifestacije, koncerti, festivali itd", rekao je Milisav za Oradio.

Pitali smo studente o tome koja mesta bi oni preporučili mladima koji dolaze u Novi Sad. Većina se slaže da postoji pregršt mesta za ponuditi, ali da preporuka zavisi isključivo od osobe koja je traži.

aplikacija jpeg

ilustracija: Pexels.com

Pored kulturno-istorijiskih znamenitosti, aktuelnosti i omladinskog pristupa, na Omladinskoj info mapi Novog Sada nalazi se i lokalni novosadski rečnik – gde će se stranci upoznati sa najpoznatijim slengom Novosađana.

Ono što je trenutno karakteristično za mapu je to da postoji samo u štampanom izdanju. Kako kaže Milisav, krajem januara očekuje se i aplikacija za telefone.

"Mapa može da se preuzme u Omladinskom centru 'Infopolis', koji se nalazi u suterenu Apolo centra, posle 14 časova. Ono što se planira u narednom periodu je kreiranje android aplikacije, koja će biti povezana sa mestima koja se nalaze na mapi. Očekujemo da će u drugoj polovini januara biti spremna", kaže Milisav Milinković.

Takođe, planira se da mapa bude distribuirana u saradnji sa omladinskim udruženjima i mestima gde se okupljaju mladi u cilju povećanja informisanosti i aktivizma mladih.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Instagram maps vas vodi do instagramičnih lokacija

Nova Instagram mapa podržava pretrage i filtere, omogućavajući korisnicima da pretraže restorane, atrakcije i druge bitne lokacije direktno iz aplikacije,…

.

Haiku street mapa

Satellite Studio, koji čini grupa dizajnera i developera, smislio je zanimljiv način na koji koristi sve one informacije koje su…

.

Kako izgleda 3D mapa meseca?

NASA Lunar Orbiter (LRO) kruži oko Meseca već skoro deceniju. Tokom ovog leta, prikupio je bezbroj fotografija i podataka na…

.

Kako da slobodno koristite aerodromski Wi-Fi

Da li vam se dešavalo da, kada sletite u neku stranu državu, ne možete da se konektujete na besplatni aerodromski…

.

Crtanjem do lokacije

Svi imamo momente kad ne možemo da se snađemo u nekom gradu, pa nam je potrebno da nam neko nacrta…

.

Prijava za zelene razgovore

Beogradska otvorena škola nastavlja seriju Zelenih razgovora, tematskih diskusija o zaštiti životne sredine i klimatskih promena. Ovog puta organizuju događaj…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo