...
TRENUTNO16:00 - 17:00Strip o vedač

Društvo / Aktivizam

Nezavisna kontrola izbora uvek dobrodošla

23.03.2017.

Predsednička kampanja za izbore 2. aprila u Srbiji uveliko traje. S idejom da vam dočaramo i drugu stranu izbornog procesa, onu ne tako glamuroznu, razgovarali smo sa onima koji su zaduženi da sve prođe u najboljem redu.

.

Biračka mesta će na dan izbora biti otvorena od sedam ujutru do osam uveče. Za to vreme građani će imati mogućnost da svoj glas daju jednom od predsedničkih kandidata. Sam proces glasanja prati nekoliko formalnosti koje čine da svaki glas bude regularan. Ipak, ova pravila se ne poštuju uvek, a kako izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar objašnjava, neregularnosti se mogu podeliti na dva nivoa: na ona koja se dešavaju pre izbornog dana i tokom izbornog dana.

"Najozbiljnije neregularnosti se dešavaju pre samog izbornog dana, to su neregularnosti u vidu neravnopravnosti između učesnika odnosno kandidata, nebalansiran pristup medija, nedovoljno transparentni izvori finansiranja, problemi sa RIK-om, nedostatak monitorniga i zloupotreba službenog položaja".

klacar mc

Klačar dodaje da je i tokom izbornog dana lista problema takođe velika, dešava se, na primer, da neki glasači glasaju bez lične karte, a kako naš sagovornik objašnjava problemi uglavnom nastaju iz neznanja ljudi na biračkim mestima.

"Te neregularnosti nastaju kao posledica činjenice da imamo ljude na biračkim mestima koji nisu dovoljno edukovani da sprovedu glasanje, pa tako imamo glasanje bez lične karte, loše brojanje listića, loše popunjene zapisnike, vrlo često birački odbori ne provere da li je neko već glasao ili ne poprskaju prst plavom tečnošću", ispričao je Klačar za O radio.

Da ne bi dolazilo do ovakvih nepravilnosti, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) od 2010. godine aktivno prati izborne procese u Srbiji. Kako nam je ispričao šef pravnog tima Pavle Dimitrijević grupa od 940 aktivista, novinara i građana će i ove godine ispratiti regularnost izbora.

"Na dan izbora imaćemo 940 posmatrača koji će biti raspoređeni na reprezentativnom uzorku od 450 biračkih mesta. Imaćemo ri mobilne timove koji će obilaziti biračka mesta koji nisu u uzorku, kako bismo pratili klimu u kojoj se izborni dan odvija", rekao je Dimitrijević i dodao da CRTA takođe prati i sam tok izborne kampanje, odnosno, da više od 60 posmatrača u svim okruzima prati način na koji se kampanja odvija.

izadji glasaj naslovna

A ono što se dešava pre samog dana glasanja trenutno prati više različitih organizacija, među kojima su i BIRODI i Novosadska novinarska škola. Njihov zadatak je da nadgledaju da li mediji poštuju sve te komplikovane pravilnike i članove zakona koji postoje da bi svi kandidati bili ravnopravno zastupljeni u programu. Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) nam objašnjava da su različiti nezavisni izvori kontrole uvek dobrodošli.

"Rad nezavisnih organizacije je uvek bitan, nezavisno od toga da li nadležni organi rade li ne, jer je jako dobro da imamo što više nezavisnih izvora. I REM bi trebalo da bude nezavisan. Mi ćemo sa kolegama iz Novosadske novinarske škole zajedno prezentovati naš mali prilog fer i poštenom izbornom procesu".

Organizacije CRTA i BIRODI su do sada sprovele nekoliko obuka za posmatrače koji će pratiti izborni dan. Cilj im je da nastave sa obukama građana kako bi na što kvalitetniji način preneli znanje, da bi se eventualno prepoznale nepravilnosti na biračkim mestima. Osim toga, BIRODI u saradnji sa NNŠ-om rezultate svog monitoringa predstavlja na veoma zanimljiv način, a moći ćete da ih pogledatate na njihovoj FB stranici.

Ceo prilog možete poslušati ovde:

Lea Kotlica 

Možda te još zanima:

.

Mladi na termin "politika" gledaju kao na ružnu reč

Krovna organizacija mladih (KOMS) nedavno je objavila "Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji", u kome se navodi…

.

Oskar i izbori dominirali društvenim mrežama

Vikend koji je za nama obeležile su dve stvari - dodela Oskara i izbori u Beogradu. Ovo prvo je očekivano…

.

Ako se ne izboriš za sadašnjost, nema ni budućnosti

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković jesenas je izabran za predsednika Ujedninjenih granskih sindikata Nezavisnost. Uoči predstojećeg Prvog maja i sindikalnih…

.

Mladi i dalje nisu u fokusu kandidata

Ostalo je još svega nekoliko sati do početka predizborne tišine u Srbiji. U nedelju izlazimo na birališta i biramo novog…

.

U izbornom ciklusu zaboravlja se na osobe sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom svakodnevno se susreću sa preprekama u normalnom funkcionisanju. Jedna od prepreka koja je ovih dana aktuelna, u…

.

Humor u doba Korone

Osim vanrednih stanja, krize, panike i karantina, korona je donela i mnogo šala na njen račun. Što sarkastičnih, što ironičnih,…

  • 14:00 Pokretač
  • 15:00 Bluegrass
  • 16:00 Strip o vedač
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Marko

Anketa

Da li se pridržavate preporuke o ostajanju kod kuće tokom epidemije korona virusa? 

Oradio logo