...
TRENUTNO16:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo / Aktivizam

Mladi predložili mere za poboljšanje svog položaja

17.12.2020.

Predstavnici mladih iz različitih organizacija i mesta razgovarali su sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem o problemima sa kojima se trenutno suočavaju. Na nedavno održanom Dijalogu mladih sa ministrom, oni su predložili konkretne mere za poboljšanje položaja mladih u Srbiji.

.

Jedna od učesnica dijaloga Jelena Mitrović (24) kaže da bi mere koje su predložili olakšale mladima svakodnevnicu. Prema njenim rečima, one bi uticale i na problem koji bi trebalo ministarstvima da bude u fokusu, a to je odlazak mladih iz zemlje.

"Ono što mnogi misle je da mlade ne zanimaju zakoni. Smatram da smo tokom ovog dijaloga pokazali sasvim suprotno. Iznete su kvalitetne mere koje se tiču, kako zakona, tako i Nacionalne strategije za mlade, ali i akcionih planova. Trenutni Akcioni plan ističe za petnestak dana, a o novom se i ne priča. Ulazimo u šestu godinu donošenja Nacionlane strategije za mlade, pa je jedan od predloga bio da se odradi njena revizija, kako bi videli da li smo se pomakli i šta se sve uradilo za mlade", kaže Jelena.

Takođe mladi su predložili i da se na vreme krene evaluacija Akcionog plana i da se ovi važni dokumenti pišu na vreme.

"Trenutno smo u situaciji da ćemo novi plan dobiti tek u avgustu ili septembru naredne godine. Bitni su i budžeti. Ovde smo istakli činjenicu da mladi nemaju finsnsijsku podršku kroz budžete lokalnih samouprava, jer ih zakon ne obavezuje, a tako je i na pokrajinskom nivou. Istakli smo i manjak bezbednih prostora za mlade, kojih nema dovoljno ili nedostaju. Oni dovode do aktivne participacije i rešavaju mnoge probleme", kaže Jelena. 

Ona naglašava i da bar polovinu predloženih mera Ministarstvo može da implementira u narednoj godini, čime bi se mnogi problemi mladih koji su, kako ona kaže, isplivali tokom pandemije, rešili. 

Dijalog mladih sa ministrom održan je onlajn, u organizaciji Krovne organizacije mladih Srbije.

Možda te još zanima:

.

Postavi pitanje mladim poslanicima

Krovna organizacija mladih (KOMS) organizuje prvi Dijalog sa mladim poslanicima Narodne skupštine Srbije. Mladi imaju priliku da im dostave svoja…

.

Mladi sa premijerkom o onom što ih žulja

Petak 13. nije samo dan malera, baksuza i loše sreće. Tada se nešto veoma značajno održava u Novom Sadu. Štaviše,…

.

Iridine filmske pričaonice

Nevladina organizacija Irida organizuje ''Iridine filmske pričaonice'' sa ciljem da uključi mlade u diskusiju o unapređivanju našeg društva na polju rodne ravnopravnosti.

.

Znate li da razgovarate sa sobom?

School of Skills organizuje radionicu koja će se baviti unutrašnjim dijalogom i načinima na koje sami sebe razumemo, koji često…

.

Migranti, birokratija i tabloidi zakuvali Bregzit

Strah od nekontrolisane migracije, netolerancija prema evropskoj birokratiji i regulativama, u režiji neodgovornih lidera željnih moći i s tabloidnim vetrom…

.

Kad pokreneš nešto svoje nećeš mrzeti ponedeljak

Nedavno je objavljeno istraživanje Mladi i preduzetništvo u Republici Srbiji koje su su zajednički uradili Beogradski centar za ljudska prava,…

  • 14:00 Dnevna soba
  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo