...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Lokalne zajednice po meri mladih

15.03.2021.

Godinama unazad, Krovna organizacija mladih Srbije podstiče aktivno učešće mladih na lokalu, kao i saradnju mladih sa donosiocima odluka na svim nivoima. Iz različitih programa kojima su podsticali aktivizam mladih na lokalu razvila se vizija o Odlučionicama, programu u okviru kog mladi dobijaju finansijsku i mentorsku podršku za sporovođenje inicijativa u saradnji sa lokanim institucijama.

.

Odlučionice predstavljaju program tokom kog predstavnici jedinica lokalne samouprave, đačkih parlamenata i organizacija civilnog društva prolaze zajedničke obuke na kojima uče o omladinskoj politici, aktivizmu i načinima uključivanja mladih u lokalne zajednice. Nakon programa oni postaju deo mreže lokalnih koordinatora za dijalog sa mladima, tako što unapređuju saradnju mladih i donosioca odluka. 

Program Odlučionica čine tri celine. U okviru konsultativnog procesa biće održan jedan onlajn sastanak sa svim zainteresovanim mladima i lokalnim koordinatorima koji će vas upoznati sa prilikama za mlade u vašoj opštini. Zatim sledi obuka koja će biti realizovana za tri lokalna koordinatora u svakoj lokalnoj zajednici. Nakon toga kreiraćete i realizovati inicijative uz pomoć mentora i finansijsku podršku. 

Zainteresovane jedinice lokalne samouprave treba da prijave tri osobe kao lokalne kordinatore – jednu iz lokalne samouprave, drugu iz organizacije civilnog društva i treću mladu osobu iz đačkog parlamenta. Sve informacije o načinu prijave, kao i potrebne formulare možete pronaći na sajtu Krovne organizacije mladih. Prijave su otvorene do 5. aprila.

Dijalog sa mladima na lokalnom nivou do sada primenjuje 16 lokalnih zajednica širom Srbije, koje su nakon obuke o mehanizmima dijaloga sa mladima realizovali lokalne inicijative za promene u svojim zajednicama i unapredile saradnju sa mladima i udruženjima. Ovim pozivom KOMS namerava da proširi mrežu lokalnih koordinatora, kako bi mladi i donosioci odluka mogli zajedno da odlučuju u većem broju lokalnih zajednica.

 

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo