.
Trenutno
90 u 60
 Dušan Majkić
Društvo / Aktivizam

"Lice ulice" spašavaju građani

02.08.2016.

Odbijanje države da pomogne rad jedinih uličnih novina koje prodaju beskućnici, osobe sa smetnjama u razvoju, samohrane majke i druge ugoržene socijalne kategorije društva, ove je godine doveo do burne reakcije građana. Časopis "Lice ulice" na korak je od nestanka od čega ga odvajaju samo donacije građana, a koordinatorka Nikoleta Kosovac kaže da je odziv posle apela bio dobar, te da ih čekaju nove akcije na spašavanju novina.

.

"Nikada nismo ni bili u nekoj zavidnoj situaciji, a nismo od onih koji se stalno žale i pričaju o problemima. Ovo nije prva kriza i neće biti ni poslednja, ali je najveća pa moramo da progovorimo o tome. Prošle nedelje smo počeli da apelujemo na javnost da to što pričaju kako smo super nije dovoljno. Javljaju nam se neke organizacije i manje firme koje su se pretplatile na godinu dana ili su spremne da daju manju donaciju. Očekivali smo da će građani, koji nas jedini nikad nisu izneverli, reagovati na pravi način kao što je i bilo prošle nedelje. Ove nedelje ćemo kampanju usmeruiti na društveno odgovorne kompanije pa lagano idemo dalje.", kaže Nikoleta.

Primerak "Lica ulice" košta 150 dinara, a polovina prihoda od prodaje ostaje prodavcima, što je u mesec dana dovoljno da kolporteri zarade honorar koji im može pomoći u ispunjenju svakodnevnih potreba. Druga polovina nedovoljna je za dalju produkciju časopisa. Nikoleta kaže da je oduvek tako.

"Ta polovina nije dovoljna, nikada i nije bila niti će biti. Kada smo krenuli pre šest godina štampali smo 3.000 primeraka, a prodavali oko 1.000. Sada štampamo 6.000 što i prodamo, ali to je dovoljno samo da se plati štampa i nešto malo troškova. 'Lice ulice' funkcioniše i kao fond pa prikuplja donacije od individualnih i korporativnih filantropskih davanja. Kao i svako udruženje građana apliciramo na razne konkurse, kako domaće tako i strane. Sa domaćim konkursima nikad nismo imali nešto sreće, a stranih je sada sve manje, tako da sve više zavisimo od individualne i korporativne filantropije", objašnjava Nikoleta.

liceulice2 jpg

Na pitanje koliko je država do sada bila spremna da pomogne dobili smo kratak odgovor.

"U poslednjih šest godina podršku smo imali samo od Ministarstva kulture koja nam je dala neku vrstu granta, ali ove godine ništa", kaže Nikoleta.

Časopis "Lice ulice" je magazin nastao po, u svetu, poznatom konceptu uličnih novina kojih ima oko 120 na svim meridijanima. Njih pre svega prodaju oni koji najteže dolaze do posla. Negde su to beskućnici, negde osobe sa smetnjama u razvoju, a negde korisnici psihijatroijskih usluga, bivši ovisnici. Prave ih profesionalci i volonteri.

"U stvaranju 'Lica ulice' mogu svi da učestvuju. Mogu da se jave sa idejama šta poboljšati šta novo uneti. Mogu i da napišu neki tekst za magazin. U novinama rade i profesionalci, novinari koji stvaraju dugi niz godina, poznati pisci ili druge pšoznate ličnosti", kaže Nikoleta.

"Lice ulice" je na samom početku najviše radilo sa mladim ljudima koji žive na ulici, ali su u organizaciji shvatili da ne treba da se usredsrede samo na jednu ugroženu kategoriju jer, kako Nikoleta kaže, živimo u zemlji u kojoj smo svi ugroženi na ovaj ili onaj način.

"Lice ulice" danas prodaju osobe sa smetnjama u razvoju, među prodavcima su beskućnici, korisnici psihijatrijskih usluga, nekoliko samohranih majki... Za sve ove godine radili su sa nekoliko stotina korisnika. Sada imaju oko 50 prodavaca sa kojima rade na dnevnom nivou mahom na ulicama Beograda, a pokušavaju da prošire krug kolportera i u Novom Sadu.

P. K.

 

 

.
Cenzura na internetu je kontrola ili obustavljanje objavljivanje informacija, odnosno, filtrirani pristup informacijama. Takođe,…
.
Nakon tragičnih posledica konzumiranja droga i smrti srednjoškolaca na beogradskim splavovima, borba protiv upotrebe droga postala…
.
U toku je Evropska nedelja mobilnosti, koja traje od 16. do 22. septembra, a obeležava se od 2002. godine na inicijativu Evropske…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li Građanski zakonik može da reši odnos države prema osnovnim ljudskim pravima?