...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Krovna organizacija mladih podržala proteste

09.04.2017.

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) povodom višednevnih protesta "Protiv diktature" koji se od 3. aprila organizuju širom Srbije, saopštava da podržava mlade koji putem dostojanstvenih i nenasilnih protesta i drugih legitimnih mera iskazuju svoje stavove i time doprinose izgradnji demokratskog društva, navedeno je u saopštenju te organizacije. 

.

KOMS je naveo da Nacionalna strategija za mlade kao jedan od problema prepoznaje nedovoljnu fleksibilnost pravnog i političkog sistema za učešće i aktivizam mladih, a samim tim i nedostatak mehanizama kojima će se povećati njihovo učešće u važnim društvenim tokovima. Uključivanje mladih u procese donošenja odluka je od nemerljive važnosti, jer se na taj način osigurava kvalitetan odgovor na potrebe mladih.

"Protest je kritika postojećeg stanja, odluka, vrednosti i načina na koji se oni manifestuju u društvu. On je poruka celokupnom društvu u Srbiji da mladi imaju šta da kažu, ali da se njihov glas, do sada, u dovoljnoj meri nije uzimao u obzir. KOMS izražava nadu da će se u protestu i kroz protest učvrstiti vrednosti otvorenosti, demokratičnosti, nenasilja, tolerancije, transparentnosti i solidarnosti na kojima treba da se gradi društvo, i pozivamo mlade i sve učesnike protesta da vode računa o svojoj i tuđoj bezbednosti u ovim dešavanjima", navedeno je u saopštenju.

Uz to, KOMS poziva donosioce odluka da otvore svoja vrata mladima, unaprede dijalog i diskutuju o uzrocima protesta, kao i o kreiranju mehanizama koji će omogućiti aktivnije uključivanje mladih iz svih delova Srbije.

"Pozivamo predstavnike svih institucija da aktivno i tokom cele godine rade na ovim pitanjima, kako bi se glas mladih čuo i uvažio kako tokom izbora tako i tokom donošenja drugih odluka. Glasanje nije jedini oblik političke participacije mladih. Pozivamo i ostale relevantne aktere u društvu, pre svega medije, da na objektivan način izveštavaju o mladima, uvažavajući njihove stavove i potrebe".

KOMS će nastaviti da pruža podršku mladima i da zastupa njihove interese i stavove, kao i da poziva ostale da se priključe u tom nastojanju.

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) je najviše nezavisno predstavničko telo mladih u Srbiji. KOMS zastupa interese mladih razvijajući partnerski odnos sa državom, međusektorsku i međunarodnu saradnju, podstičući aktivno učešće mladih i organizacijski razvoj svojih članica. U svom članstvu ima 97 organizacije mladih i organizacija za mlade sa teritorije Srbije. KOMS je članica Evropskog omladinskog foruma (YFJ).

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Prijavi komšu umetnika

Novo kulturno naselje poziva sve na druženje u petak 29. decembra u 19 časova. Lokacija je park među brezama u…

.

Pad podrške uvođenju vojnog roka, mladi žele platu od sto hiljada

Krovna organizacija mladih Srbije i ove godine priprema „Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih”. Teme koje su u fokusu…

.

Odlične ocene za Oradio u izveštaju KOMS-a o mladima u medijima

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) predstavila je u četvrtak najnoviji izveštaj “Mladi u medijskom ogledalu 2021”. To je istraživanje koje…

.

Forum omladinske politike o zdravlju mladih

Krovna organizacija mladih Srbije poziva sve zainteresovane mlade sa teritorije Republike Srbije da se prijave za ovogodišnji Forum omladinske politike. Ove…

.

KOMS te poziva da IM kažeš šta imaš

Krovna organizacija mladih otvorila je poziv za Dijalog mladih sa donosiocima odluka. Ovi Dijalozi nastali su iz potrebe da mladi…

.

Trening "Mladi i sektor bezbednosti"

Ako imaš između 18 i 28 godina i želiš da naučiš i razumeš šta sektor bezbednosti podrazumeva, ali i da…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo