...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Društvo / Aktivizam

Kreativna pomoć za napuštene životinje

28.05.2019.

Vrlo često od mlađih generacija možemo čuti rečenicu kako više vole životinje nego ljude. Životinje ne mogu da ih slažu, da ih psihički upropaste i uvek su tu za njih. Međutim, šta se dešava kada istim tim životinjama treba naša pomoć? U tim slučajevima nastanu udruženja poput onog koje nosi naziv Pet market 021.

.

Više o ovoj temi poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač.


Pet market 021 je nedavno osnovano udruženje, odnosno instagram i fejsbuk stranica, koja služi za pomoć napuštenim životinjama. Proces i razloge nastanka udruženja, za Oradio je objasnila jedna od osnivačica Pet marketa 021 Lea Bodor.

"Pet market 021 se rodio kao ideja nekoliko ljubitelja životinja, koji su želeli da pomognu onim životinjama kojima je to najpotrebnije. Jedna moja drugarica bavi se dekupažom i ukrašava predmete dekupaž tehnikom. Želela je da donira svoje predmete, da se oni prodaju i da celokupan iznos ide za pomoć napuštenim životinjama. Sele smo zajedno i proširile tu ideju", rekla nam je Lea.

Tako su došle do zaključka da mogu da budu uključeni i razni predmeti, ne samo oni koje bi ona pravila, kako bi stalno imali mogućnost da pomažu životinjama.

Iako sve ovo možda zvuči kao "klasična" inicijativa za pomoć životinjama, Pet market 021 je nešto drugačiji, naročito kada je u pitanju način funkcionisanja, jer su u pitanju donacije preko licitacije. Lea nam je malo detaljnije objasnila i ovu situaciju.

mindjuse jpg

"Nama neko pošalje predmet, uglavnom su to ručno rađeni predmeti, brošići, majice, nakit, dekupaž kutije. Osoba koja nešto želi da donira, pošalje meni predmet i mi se međusobno dogovorimo koja bi bila početna cena, čisto da ne bismo ugrožavali i njihovo tržište i spuštali cene na neke smešne cifre. Nakon toga ja postavljam predmet na fejsbuk i instagram i tada kreće licitacija koja traje narednih nekoliko sati. Uglavnom se isti dan izlicitira, jer još uvek nema toliko zainteresovanih za nadmetanje za predmet, tako da uglavnom uvek ode prvoj ili osobi koja ponudi sledeću cifru."

Pitanje koje nas ponekad sve zabrine jeste kako mogu da znam kome je i na šta otišao taj novac, kao i to kako ja da znam da ga niko neće zloupotrebiti? Vrlo jednostavno: Pet market 021 čine tri devojke - Lea koja vodi profile na društvenim mrežama, Gaga koja pravi i ukrašava predmete dekupaž tehnikom i Sara koja je već godinama uključena u udomljavanje životinja. Sam novac ne odlazi nikome, nego se fokusiraju na kupovinu konkretnih stvari. Šta sve u to spada, objasnila nam je Lea.

"Pare odlaze tamo gde mi smatramo da je najpotrebnije. U timu smo nas tri i interno se dogovaramo kome bi ovog meseca pare mogle da odu. Odlaze na mesta za koja smo mi sigurne da ih niko neće zloupotrebiti. Kako bismo u to bili sigurni, praktikujemo da donacije budu konkretne, odnosno u vidu hrane, ili ukoliko je neka životinja bila na lečenju, pa je ostao veliki dug kod veterinara. Prošlog meseca smo, recimo, platili dug od 100 eura za jednu kucu koja je bila operisana", ispričala je Lea.

Prema njenim rečima, imaju odličnu saradnju sa veterinarima koji im često izlaze u susret, u smislu da operacije životinja koje se spase sa ulice, ne moraju da se plaćaju odmah.

pm jpg

Kako je Pet market 021 aktivan svega nekoliko meseci, mnogi Novosađani i dalje nisu upoznati sa njegovim delovanjem. Ipak, oni sa kojima smo razgovarali kažu da bi rado učestvovali u ovakvom tipu pomoći za životinje:

Pet market 021 mi zvuči poznato, ali nisam znao o čemu se radi i kakve akcije organizuju. Ideja prodaje bedževa i predmeta kako bi se pomoglo životinjama mi deluje sasvim u redu i kao neka dobra stvar. Veoma rado bih učestvovao.

Svaka pomoć bilo kojim napuštenim, ugroženim ili povređenim životinjama je neophodna. Mislim da ima premalo takvog tipa pomoći, ljudi okreću glavu na drugu stranu, pogotovo kada su životinje u pitanju. Za Pet market 021 sam tek nedavno čula, ali ako pare stvarno idu u svrhu u koju kažu, onda je nešto što bih podržala. Uvek sam bila spremna da pomognem životinjama koliko god je moguće.

Pet market 021 mi je kul organizacija i smatram da svako može da dorpinese donacijama jer stvarno nije u pitanju velika količina novca.

Volela bih da učestvujem i smatram da bi svako ko voli životinje trebalo da ih podrži, mislim da su životinje dosta ugrožene ljudskim faktorom, ali i generalno kada su prepuštene same sebi.

Predmeti za licitaciju, ali i ponude za kupovinu do sada su stizali iz cele Srbije. Ukoliko i vi želite da se uključite na bilo koji način, posetite instagram ili fejsbuk stranicu Pet market 021, donirajte ili kupite neki zanimljiv predmet i pomozite napuštenim životinjama.

Miljana Milekić

Možda te još zanima:

.

Enriko Sangiuliano 6. decembra na Green Love festivalu

Pasionirani ljubitelji rejva imaće priliku da se "zagreju" pred sam kraj 2019. godine, pa će tako 6. decembra na Spensu…

.

Pravo na ličnog asistenta je pravo na samostalan život

Usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom u Novom Sadu, za razliku od nekih drugih gradova u Srbiji, još uvek…

.

Moovit - aplikacija za lakše snalaženje

Kako u Novom Sadu ne postoji zvanična aplikacija koja bi omogućila da na telefonu imate sve informacije o linijama javnog…

.

Target sprint: Sport za izdržljive i precizne

Nakon bavljenja atletikom, mlada Novosađanka Milana Simić odlučla je da se oproba u sportskoj disciplini koja povezuje trčanje i streljaštvo.…

.

Besplatna radionica: Sagorevanje ili burn out

Sagorevanje ili burn out je maskirani poremećaj, razvija se postepeno, kao kuvanje u mlakoj vodi. To je posledica sistematskog nasilja nad…

.

Spoj dve kulture kroz film

Japansko srpski festival filma šesti put je ove godine u Beogradu spojio te dve kulture, a potom je, po prvi…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 O tome se priča

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo