...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Kad nema irvasa i motor je dobar

25.12.2015.

Kada vidite na stotine motoraša obučenih u crvene kapute sa crvenim kapama na glavama, sigurno ne sanjate. U pitanju je praznična akcija moto-kluba Otpisani koji nose slatkiše deci u gradu. I ove nedelje moći ćete da ih vidite kako špartaju bulevarima. 

.

Sada već tradicionalna akcija moto Deda Mrazovi će i ovih praznika biti upriličena za decu u nekoliko novosadskih institucija. Motoraši su za decu u Dečijoj bolnici pripremili nastup Branimira Rosića, dok će na Trgu slobode od 13:30 do 14 časova biti održana dečija predstava pozorištanca "Vragolani".

Jovan Marjanović iz moto udruženja Otpisani za O radio kaže da su ove godine odlučili da prvo posete decu iz Doma u Veterniku.

"Za razliku od minulih godina rešili smo da ove malo promenimo rutu i prvo odemo u Veternik u Dom za decu ometenu u razvoju, zatim u Dečiju bolnicu, posle toga idemo u Svratište pa na karaju na Trg slobode gde ćemo ostatak poklona podeliti okupljenoj deci", najavio je Jovan.

moto1 jpg

On kaže da poklone sakupljaju mahom iz sopstvenih donacija, ali da ih obično bude dovoljno.

"Javljaju nam se i neke firme i pojedinci koji dosta često žele da ostanu anonimni jer mi te firme nigde ne reklamiramo, a oni žele da učestvuju u nečemu što su prepoznali kao dobro i to nam dosta olakšava nabavku slatkiša za klince", naglašava Marjanović.

Kada se pojave u nekoj od dečijih institucija neretko nastane prava pometnja, cika i vriska. Slika kolone sa više od stotinu motoraša u kostimima Deda Mraza, svakako ostavlja dubok utisak na decu.

"To je nešto što nama ostaje zauvek urezano u sećanju, zato što ta deca kada nas vide onako maskirane, taj žar u očima i osmeh ne može se ničim platiti. Dakle, svi su oduševljeni i nikada nisam čuo nijedan loš komentar na celu akciju, a sreća pa u zadnje vreme imamo dosta novca da i deca na Trgu dobiju po neki poklončić", kaže Marjanović.

Direktor Dečije bolnice Slobodan Grebeldinger kaže da deci, koja su prinuđena da praznike provedu u bolničkoj postelji ovakva poseta znači neizmerno mnogo.

"Dečija bolnica se trudi ne samo da leči decu već i da humanizuje njihov boravak. Naše sobe su oslikane prizorima iz crtanih filmova, a dolazak moto Deda Mrazova predstavlja veliki doživljaj za decu. Moram reći da su tu deca koja na žalost ne mogu novogodišnje praznike da provedu kod kuće i njihov doživljaj Nove godine ne bi bio ni izbliza toliko lep da se ne događaju ovakve stvari i da ne dobijaju poklone", rekao je Grebeldinger.

moto2 jpg

Ovo će biti 13. akcija deda mrazova na motorima, a ideja koju su pokrenuli novosadski Otpisani proširila se na sijaset gradova u Srbiji pa i regionu. Danas moto Deda Mrazovi decu obilaze u Beogradu, Nišu, Kruševcu, Zrenjaninu, Podgorici i mnogim drugim, manjim i većim mestima. 

P.K.

Možda te još zanima:

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

.

Toksična pozitivnost ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Besplatan Frontend meetup u Novom Sadu

Connect.IT, besplatan Frontend meetup u Novom Sadu koji organizuje kompanija Endava, biće održan 18. aprila u 18 časova u Prostoru…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo