...
TRENUTNO12:45 - 13:00Lampica

Društvo / Aktivizam

Grad i država hoće ponovo da izbace DC

09.07.2015.

Aktivisti novosadskog Društvenog centra saopštili su da su Javno preduzeće Poslovni prostor, Grad Novi Sad i država Srbija podneli zajedničku tužbu protiv njih, kako bi ih iselili iz prostora u Kineskoj četvrti. Ono što je važno napomenuti je da je sud ranije presudio da aktivisti tamo mogu legalno da borave, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio na otvaranju ovogodišnjeg Youth Fair-a da će ta četvrt biti uskoro prepuštena mladima.

.

Aktivisti Društvenog centra borave u napuštenom i ruiniranom prostoru u Kineskoj četvrti u Novom Sadu, koji su sredili i održavaju ga već tri godine, a u njemu organizuju besplatne kulturne, obrazovne i zabavne programe, dostupne svim građanima, a pre svega mladima.

Prethodno je u avgustu 2014. godine Poslovni prostor nelegalno zatvorio Društveni centar, a sud je u decembru iste godine to potvrdio u sudskom procesu, koji su tada aktivisti vodili protiv ovog javnog preduzeća.

"Tokom čitavog perioda tokom kog smo bili nelegalno izbačeni, a i nakon našeg povratka u prostor, Društveni centar pokušavao je da stupi u kontakt sa predstavnicima Poslovnog prostora, Gradskim većem za kulturu i sa kancelarijom gradonačelnika, a sve sa ciljem da se razgovara o nastalom problemu i pokuša pronaći nekakav dogovor prihvatljiv za obe strane", naveli su aktivisti DC.

Oni su dodali da su na pomenute adrese uputili desetine pisama, mejlova i telefonskih poziva, te da nikada nisu dobili odgovor.

"Sva naša obraćanja nadležnim gradskim institucijama u potpunosti su ignorisana", naveli su aktivisti.

Međutim, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je na otvaranju Youth Fair-a pre dva dana, da će grad u narednom periodu pružiti podršku inicijativama da se novosadski industrijski i zanatski deo grada Kineska četvrt, pretvori u, kako je rekao "Youth Polis", te da je plan da on bude prepušten omladinskim organizacijama na upravljanje.

"Zanimljivo je da ovaj istup gradonačelnika vremenski gotovo koincidira sa tužbom koju je Poslovni prostor, preduzeće koje je pod njegovom jurisdikcijom, podnelo protiv naših aktivista sa ciljem da se Društveni centar izbaci iz prostora u Kineskoj četvrti", dodali su aktivisti DC.

Oni su dodali da je zbog ovih činjenica veoma nejasno šta su stvarne nakane gradskih vlasti po pitanju budućnosti Kineske četvrti, jer tužbom upravo žele da izbace jednu od najaktivinijih omladinskih organizacija, koja godišnje proizvodi po nekoliko stotina društveno korisnih programa.
 
"Da li će potencijal koji Kineska četvrt u sebi nosi biti zaista iskorišćen za podsticanje razvoja istinskih kulturnih sadržaja i podršku gradskoj kulturi i umetnosti, ili će, kao u slučaju nedavno održanog festivala Sinema siti (Cinema City), Kineska četvrt služiti njenoj komercijalizaciji", zapitali su aktivisti.

Dodali su da smatraju da je DC bio jedan od presudnih faktora oživljavanja Kineske četvrti, jer su među prvim organizacijama koje su useljene u prostore ovog dela grada, pored Studentskog kulturnog centra Novi Sad i nekoliko muzičkih klubova.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Brat od strica nigerijskog princa

"Želite da zaradite mnogo novca, a da pritom radite od kuće?! "Ko je gledao vaš profil ili stranicu na društvenoj…

.

Psihološko savetovalište za LGBT+

U okviru Društvenog centra Grupe IZAĐI, u Novom Sadu sa radom počinje psihološko savetovalište za lgbt+ osobe i njihove porodice.…

.

Satira kao sredstvo u društvenom aktivizmu?

Kolping društvo Srbije u sredu 20. februara u 18 časova organizuje prvu "Kafu s povodom” ove godine. U goste dolazi…

.

Obrasci ponašanja na društvenim mrežama

Tribina odseka za psihologiju pod nazivom "Društvene mreže – dobar, loš, zao" biće održana u sredu 12. decembra u 16:30…

.

Radionice "Psihoterapija i ti"

Serija radionica pod nazivom "Psihoterapija i ti" biće održana jednom nedeljno tokom oktobra i novembra u Omladinskom centru CK13. Prva…

.

Budi društveno aktivan

Američki kutak i udruženje građana "Novi lobi" po četvrti put organizuju program "Osnovna obuka za uključenje mladih u društveni aktivizam".…

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo