...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Država gluva za pretnje desničara

23.04.2015.

Proteklih dana u medijima je glavna tema bio najavljeni dolazak ministra spoljnih poslova samoproglašene države Kosovo Hašima Tačija na beogradsku konferenciju o evrointegracijama "Možemo zajedno bolje". Organizatorima ovog događaja "Omladinskom odboru za obrazovanje", kog čine pretežno mladi, uspešni studenti i profesionalci, pretile su desničarske organizacija i internet portali. Oni su nakon toga povukli poziv svim zvaničnicima država u regionu, ali su pretnje upućene njima i studentima učesnicima – ostale.

.

Predstavnik Omladinskog odbora za obrazovanje Naim Leo Beširi kaže da je policija obaveštena o svima koji su pretili.

"Za sada su to portal Srbija Danas, grupe Zavetnici i 1389 i organizacije kojima mi ne dajemo pažnju jer oni ne predstavljaju mišljenje Srbije i društva u kojem živimo. Takva mišljenja su vrlo radikalna i ekstremna i policija treba da se pozabavi njima", rekao je Beširi.

Tim povodom se juče oglasila i Inicijativa mladih za ljudska prava. Oni kažu da država ipak nije ozbiljno shvatila pretnje, kao što se to inače radi kada su u pitanju aktivisti za ljudska prava.

"Državne institucije i zvaničnici su više podgrevali celu situaciju u medijima, umesto što su se bavili rešavanjem problema na pravi način“, rekao je predstavnik Inicijative Ivan Đurić.

Đurić još kaže da je razlog zbog čega država često okleva da zaštiti aktiviste jer smatra da bi tako zauzela stav koji oni zastupaju, te da ne razumeju da je obaveza države da zaštiti svakoga.

Skladnog naziva "Zajedno možemo bolje", Omladinski odbor za obrazovanje želeo je da konferencijom kruniše trogodišnji program Omladinski ambasadori pomirenja, u kojem se stotinak mladih iz Makedonije, Srbije, Kosova* i Bosne i Hercegovine složilo da je pomirenje u regionu i prevazilaženje razlika koje su posledice rata devedesetih važne za napredak svih ovih zemalja. Beširi kaže da je to važan korak za ulazak u Evropsku uniju koji ne sme da se ignoriše.

"Za napredak ovog regiona je najvažnija saradnja. Ne postoji nijedan region u Evropskoj uniji koji je uspešan, a da nema bliske odnose sa svojim susedima. Nama je to važno, budući da smo bili uključeni u konflikte devedesetih, koje moramo da oprostimo, zaboravimo i probamo da gradimo budućnost zajedno", istakao je naš sagovornik.

Program "Omladinski ambasadori pomirenja" obuhvata  šest generacija, 125 mladih profesionalaca iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i sa Kosova*, koji su u poslednje tri godine uradili 110 vršnjačkih edukacija za 3.012 kolega, 223 medijska nastupa i napisali 110 eseja na temu kako lično mogu da doprinesu regionalnoj saradnji i pomirenju.

"Konferencija će okupiti alumniste ovog programa i ponovo istaći rešenost buduće elite da radi na pitanjima pomirenja, regionalne saradnje i želje da preuzme odgovornost za teške odluke koje ih čekaju, a tiču se reformi sistema u kojima žive. Sa konferencije se šalje jasna poruka: zajedno možemo bolje", piše u dopisu Omladinskog odbora za obrazovanje za O radio.

Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Obuka za branitelje manjina

Od 08. do 13.09. u Novom Sadu je održana obuka za drugu generaciju branitelja i braniteljki manjinskih prava u Srbiji…

.

Škofja Loka: Nema kompromisa kada je muzika u pitanju

Letnja scena Dorćol Platza bila je domaćin novoj muzičkoj atrakciji bendu Škofja Loka u okviru ovogodišnje Kontakt konferencije. Ovaj mnogočlani…

.

MEKST u Novom Sadu

Međunarodna konferencija iz oblasti turizma, hotelijerstva i marketinga biće održana 2. decembra u Novom Sadu u Kongresnom centru Master. Jubilarna…

.

Međunarodni dan studenata u OPENS-u

Povodom Međunarodnog dana studenata u OPENS-u će 17. novembra biti održana konferencija koja ima za cilj da istakne i slavi…

.

Konferencija "Animiraj se!": učenje, kreativnost i tehnologija na jednom mestu

U Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima 23. i 24. juna se održava konferencija na temu primene animacije u dečijem…

.

WordCamp Apatin: Spoj tehnologije i prirode

Apatin je proteklog vikenda bio po prvi put domaćin "WordCamp" konferencije. U nesvakidašnjem ambijentu kompleksa Arka Liberland, u blizni Dunava, učesnici…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo