...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Budi društveno aktivan

20.09.2018.

Američki kutak i udruženje građana "Novi lobi" po četvrti put organizuju program "Osnovna obuka za uključenje mladih u društveni aktivizam". Ova obuka ima za cilj osnaživanje mladih za aktivno učešće u društvu i procesima donošenja odluka. 

.

Aktivizam mladih predstavlja društveni angažman mladih koji su okupljeni oko neke zajedničke ideje i koji, kroz zajedničko umrežavanje i sprovođenje određenih projekata, za cilj ima unapređenje kvaliteta života mladih, neformalnu edukaciju, rešavanje relevantnih pitanja doprinoseći društvu kako u lokalnim zajednicama, tako i na državnom nivou.

Američki kutak u Novom Sadu organizuje radionice društvenog aktivizma po četvrti put, jer kako nam je rekla portparolka Američkog kutka Aleksandra Dragutinović, pokazalo se da su mladi i više nego voljni da se uključe u aktivizam i donošenje odluka u društvu.

"Generalno, u procese koji se dešavaju u lokalnoj zajednici zato što to utiče i na njih same, a takođe verujem i da žele da promene nešto u društvu. Mladi zaista imaju ideje i žele da nauče kako da ih sprovedu u delo. Kako da se aktiviraju, usavrše sebe i uostalom od čega da počnu kako bi se na kraju uključili u te procese. Meni se čini da najviše ideja imaju za projekte. Mislim da kroz razne institucije mogu da pokažu svoje stavove, ideje i koncepte i da ih predstave na pravi način i na kraju sprovedu u delo", rekla nam je Aleksandra.

Ova obuka je u stvari serija radionica na različite teme, a gosti predavači su oni koji se bave aktivizmom u lokalnoj zajednici ili šire, kaže Aleksandra. Goran Gonđa je moderator ovih radionica i on dodaje da je potreba za ovakvim tipom kursa nastala nakon što su uvideli da su osnovne prednosti mladih iz inostranstva upravo poznavanje ovih znanja i veština.

"Na radionicama radimo na znanjima i veštinama koje su kompatibilne sa poslovnim i društvenim životom uopšte. Podelili smo obuku na četiri dela, u jednom organizacionom segmentu radimo na temama kao što su timski rad, funkcionisanje organizacije, upravljanje vremenom i resursima, rad sa volonterima. Drugi deo bih nazvao komunikološkim segmentom, gde se radi na veštinama kao što su pisana poslovna komunikacija, javni nastup, verbalna i neverbalna komunikacija, uz osvrt na nezaobilazne društvene mreže. Treći segment je lično motivacioni, gde radimo na asertivnom ponašanju, motivaciji sebe i drugih. Naravno tu je i praktični segment, odnosno, gde bi aktivisti to mogli da primene. Tu su teme kao što su funkcionisanje lokalne samouprave, gde se do detalja upoznaju kako se donose odluke, ko na njih može da utiče i tehnike slanja poruka prema javnosti", objašnjava naš sagovornik.

Aleksandra dodaje da je poenta da se na praktičnim i konkretnim primerima svojih projekata ili obuka i radionica pokazuje mladima kako da se aktiviraju.

americki kutak aktivizam

"Tu su vežbe organizacije vremena, timskog rada, komunikacije, javnog nastupa. Svaka radionica ima svoju konkretnu temu i traje dva sata, nakon čega učesnici dobijaju i domaće zadatke. Na uvodni čas zovemo bivše polaznike, one najuspešnije koji su uradili nešto konkretno po tom pitanju, da budu primer dobre prakse", objašnjava Aleksandra.  

Aleksandar Hrubenja je polaznik prethodne radionice i on kaže da se prvenstveno prijavio kako bi radio na sebi i upoznao nove ljude.

"Znanje primenjujem u svom poslu jer sam na radionicama naučio kako bolje da organizujem svoje vreme, budem asertivniji, bolje komuniciram sa ljudima. Dobar deo je bio fokusiran na timski rad, shvatiš gde su tvoje prednosti i mane u takvom načinu rada. Društveni aktivizam je izuzetno bitan za mlade. Poenta je da čovek uradi nešto sa sobom, pomogne zajednici u manjoj ili većoj meri. Ali je najbitnije da uradi nešto", kaže naš sagovornik.

Obuka će biti organizovana kroz seriju radionica koje će voditi stručni tim sastavljen od društvenih aktivista, predstavnika medija, psihologa i sociologa koji imaju dugogodišnje iskustvo angažovanja u sektoru civilnog društva i akademskoj zajednici.

Program počinje 26. septembra u 17h održavaće se svake srede tokom oktobra i novembra u istom terminu u prostorijama Američkog kutka. Svi zainteresovani se mogu prijaviti do nedelje 23. septembra, popunjavanjem kratkog online formulara koji se može naći na sajtu Američkog kutka. Za ovaj program mogu da konkurišu mladi uzrasta od 18 do 30 godina. Kandidati koju budu primljeni biće kontaktirani u ponedeljak, 24. septembra.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Besplatne radionice francuskog jezika

Ukoliko je vaša novogodinšnja odluka bila da savladate francuski jezik, Francuski institut u Nišu vam nudi besplatne radionice upoznavanja sa tim…

.

Besplatne radionice poslovnih veština

Otvorene su prijave za besplatne radionice u okviru projekta “Poslovne veštine za mlade, da nauče i znaju šta rade!“. Radionice…

.

Predstavljanje ličnih priča migranata kao put ka rušenju predrasuda

U Kulturnoj stanici Barka u Novom Sadu nedavno je otvorena izložba GAME, koja prikazuje likovne radove izbeglica sa Bliskog Istoka…

.

Film ima budućnost, njegovo vreme tek stiže

U okviru Festivala evropskog filma, u Novom Sadu se održavaju tri različite radionice za mlade, a u vezi sa produkcijom…

.

Dramske radionice otvorene za sve

Novosadsko kulturno umetničko društvo "Svetozar Marković" ponovo je bogatije za dramsku sekciju. Nekada su je vodila imena poput Mire Banjac…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo