...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Biciklisti u fokusu Dana bez automobila

21.09.2018.

U toku je Evropska nedelja mobilnosti, koja traje od 16. do 22. septembra, a obeležava se od 2002. godine na inicijativu Evropske komisije. Tim povodom u većim gradovima Srbije nevladin sektor organizuje različite događaje koji promovišu korišćenje alternativnog prevoza, a sve po uzoru na evropske metropole.

.

Povodom početka nedelje mobilnosti, 16. septembra, Pariz je bio grad bez automobila. Od 11 do 18 časova ulice su bile rezervisane samo za pešake, a izuzetak su bila vozila hitnih službi, taksisti i turistički autobusi. Istog dana od 9h do 19h i Brisel je bio grad bez automobila, a već sledećeg dana dobili smo podatke da je grad u tom periodu "prodisao", odnosno da je koncentracija ugljenika u vazduhu smanjena za 80 odsto.

bicikl

I gradovi u Srbiji priključili su se nedelji mobilnosti. Tokom čitave nedelje u Pančevu udruženje Srbija, moj dom organizuje događaje za različite starosne kategorije kako bi svi građani Pančeva bili informisani o tome koliko je značajno koristiti alternativne vrste prevoza.

Dejan Radivojev iz ovog udruženja kaže da je uvek bolje koristiti javni prevoz umesto običnog putničkog automobila, jer na taj način za skoro istu količinu potrošenog goriva na željenu destinaciju stiže veći broj ljudi. On je istakao i da je za distance do pet kilometara u gradu najbolje koristiti bicikl kao prevozno sredstvo, pre svega zbog zdravlja, a onda i zbog toga što na taj način ne emitujemo štetne gasove. Upravo zbog toga svoju akciju povodom Dana bez automobila usmerili su na bicikliste.

"Na dan bez automobila, 22. seprtembra, očekuje nas podela svetala za bicikliste. Udruženje Srbija, moj dom će zajedno sa agencijom za saobraćaj grada Pančeva deliti biciklistima svetla na biciklističkim stazama u Pančevu. Vreme nećemo najaviti, a svi biciklisti koji ne budu imali svetla na toj lokaciji gde mi budemo delili, dobiće sočivo", rekao je Dejan

Beogradsko udruženje Bajsologija i ove godine u nedelji mobilnosti organizuje takmičenje Samo ne autom. Vladimir Ćurčić iz Bajsologije kaže da su prethodne tri godine ovo takmičenje organizovali za pojedince, a ove godine su odlučili da Samo ne autom bude timska igra u kojoj učestvuje po troje zaposlenih iz iste kompanije, a cilj je preći što više kilometara peške ili biciklom do posla za tri dana.

"Ideja je da kompanije nekako motivišu svoje zaposlene da što više dolaze peške ili biciklom na posao. To je i naša želja pa akciju uspešno sprovodimo već treću godinu. Napravili smo aplikaciju koja se zove 'Samo ne autom' preko koje se kompanije nama prijavljuju, mi ih ubacujemo u bazu. Oni biraju opciju da li će ići peške ili biciklom, mi merimo kilometražu i po kilometraži koju su prešli dobijaju određene bodove i pravi se rang lista", rekao je Vladimir za O radio.

Za najbolje pojedince obezbedili su i nagrade, dok će najbolje kompanije dobiti plakete.

biciklisti jpg

U Novom Sadu će 22. septembra povodom Dana bez automobila biti organizovana Kritična masa. Jasna Žugić iz Novosadske biciklističke inicijative kaže da će kao i obično Kritična masa krenuti u 17 časova iz Limanskog parka

"Vozićemo se raznim ulicama Novog Sada, a završavamo na Trgu slobode. Vožnja uvek traje oko sat vremena, kad završimo dolazimo u Kulturni centar gde počinje tribina 'Biciklisti pitaju grad'. Tu će ljudi moći da razgovaraju o onome što im smeta, što im je dobro, što bi moglo da bude dobro, da se raspitaju o infrastrukturnim planovima koje Novi Sad ima, tako da očekujem da će da bude zanimljivo", najavila je Jasna.

Nedelja mobilnosti je pri kraju, ali još uvek možete da se pridružite nekoj od akcija u svom gradu i tako doprinesete smanjenju efekta staklene bašte. Ipak, o alternativnim prevoznim sredstvima bi trebalo da razmišljamo svakog dana, jer su osim za životnu sredinu dobri i za naše zdravlje.

A.K.

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo