...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Akcija studenata žurnalistike "Izađi i glasaj"

07.03.2017.

Vikend pre raspisivanja predsedničkih izbora za 2. april, provela sam na zabavnim, ali i pomalo geeky sastancima ekipe Foruma studenata žurnalistike Srbije - FEJS Srbija. Ideja kampanje "Izađi i glasaj", koju je FEJS lansirao na dan raspisivanja izbora, pojavila se pre svega zbog statističkih podataka o maloj izlasnosti mladih na glasanje.

.

Na prvom sastanku koji sam provela sa ekipom studenata žurnalistike, a ujedno i pokretačima kampanje "Izađi i glasaj" saznala sam da CESID-ovo istraživanje iz 2012. godine pokazuje da samo deset odsto mladih izlazi na izbore, nasuprot čak 90 odsto penzionera!

Da bi pokušali da promene ovu sliku, grupa mladih osmislila je edukativnu internet kampanju i pozvala svoje kolege joj se priključe. Među njima sam srela i našu koleginicu Leu Kotlicu, inače studentkinju četvrte godine žurnalistike, koja je glasno raspravljala sa kolegama o tome da takva razlika u izlaznosti znači da neko drugo odlučuje u ime njene generacije.

"Upravo zato smo jedan ceo deo akcije posvetili penzionerima, pa umesto nekadašnje parole 'ukradi babi ličnu kartu', mi sada idemo sa idejom 'povedi babu na glasanje', odnosno, ako baka i deka glasaju, idi i ti sa njima".

izadji glasaj foto

Kako je Lea objasnila, ideja je da se kroz jezik mladih, na zanimljiv i kewl način podigne učešće omladine u ovako važnim demokratskim procesima u zemlji. Žurnalisti se tokom studaranja često bave političkim pitanjima, pa su čitajući tekstove i raspravljajući o nedavnom glasanju na referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU, shvatili da je taj događaj jasno ukazao upravo na nesklad između generacija glasača, navela je Lea.

"Sećam se odličnog naslova teksta jednog britanskog portala nakon Bregzita, koji je glasio "Jebote baba šta si to uradila". I upravo se to dešava poslednjih godina u Srbiji, a podaci to jasno pokazuju. Nekako ne možemo a da ne zaključimo da nam se o budućnosti pitaju najstariji sugrađani".

Jedna od učesnica kampanje i predstavnica organizacije FEJS Sandra Maksimović rekla je za O radio da će kampanja trajati do samog izbornog dana.

"Kampanja će trajati koliko i predsednička. Bitna stvar u vezi sa kampanjom je da mi ne podržavamo ni jednu političku stranku, nego želimo samo da motivišemo mlade da izađu na izbore i da ne budu pasivni kao što su do sada bili", naglasila je Sandra.

cover foto

FEJS Srbija se osim kampanje "Izađi i glasaj" bavi i edukacijom budućih i sadašnjih studenata žurnalistike, pa su tako do sada organizovali nekoliko projekcija filmova i diskusija, kao i edukativne časove u srednjim školama. PR ove studentske organizacije Milovan Nikolić ispričao mi je da uskoro pripremaju nekoliko novih aktivnosti.

"Trenutno se bavimo promocijom žurnalistike kao profesije u srednjim školama. Nakon toga, planiramo i da držimo pripreme za brucoše koji imaju želju da upišu novinarstvo, a koji nemaju priliku da se taj prijemni ispit pripreme", kaže Milovan.

Sve o kampanji "Izađi i glasaj", kao i informacije o budućim programima edukacije, pronađite na Facebook stranici pod nazivom FEJS Srbija. Već sada se tamo možete obavestiti o tome koje su funkcije predsednika ili na koji se način on bira u Srbiji. Sigurna sam da će ovi oštroumni mladi novinari uspeti da vas nasmeju ali i motivišu da ove godine svoj glas ne ostavite kod kuće, već da uzmete baku pod ruku i otpratite je na biralište.

Maja Leđenac

Možda te još zanima:

.

Meta formira tim za borbu protiv obmanjujućih AI sadržaja pred EU izbore u junu

Vlasnik Fejsbuka i Instagrama, kompanija Meta, saopštila je da će formirati tim za borbu protiv obmanjujućih sadržaja u oblasti veštačke…

.

Vote 16 - prilika za demokratičnije društvo

Petnaestogodišnja Lorina kaže bi glasala sledeće godine na izborima. Zašto je to važno? Sa jedne strane jer to ne može, nema…

.

Predizborna kampanja ne nudi rešenja za mlade

Poruke koje su političke partije i koalicije u predizbornoj kampanji uputile mladima uglavnom su deklarativne, ali ne nude se konkretna…

.

Mladi nisu toliko apatični koliko drugi misle

Raspisani su vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori za 17. decembar. Svaki put kada se izbori raspišu kreće priča o…

.

Izbori na Filozofskom prošli uz incidente i policiju

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu protekli su uz incidente i policiju. Do sukoba je došlo u…

.

Izbori na Filozofskom fakultetu dovedeni u pitanje, na potezu nadležni

Predstavnici organizacije "Studentska reakcija" najavili su, nakon današnjeg sastanka sa dekanicom Filozofskog fakulteta Ivanom Živančević Sekeruš, da će podneti krivične…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo