...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Podcast

Rodnopravnost: #divinefeminine i #tradwife

15.02.2024. · 12:18

RODNOPRAVNOST je radijska emisija i podkast Oradija namenjena mladima, koja se bavi rodnim pitanjima i rodnom ravnopravnošću.

Rodnopravnost istražuje na koji način rodne nejedankosti utiču na društvo i pojedince i pojedinke, donoseći razgovore sa relevantnim stručnjacima i stručnjakinjama, ali i pojedincima na koje ti problemi direktno utiču.

Neke od tema kojima se rodnopravnost bavi su: oblici rodno zasnovanog nasilja, wage gap, ispoljavanje rodnih nejednakosti u različitim sektorima, problemi i potrebe pripadnika/ca LGBTQ+ zajednice, uticaj medija i digitalnog okruženja na ostvarivanje rodne ravnopravnosti, pravo na abortus, body positivity, uticaj medijskih sadržaja na stavove mladih o rodnoj ravnopravnosti...

.

Na društvenim mrežama su u poslednje vreme sve popularniji sadržaji koji u pozitivnom svetlu pričaju o tradicionalnim rodnim ulogama i govore o prirodnim “muškim i ženskim energijama”. Najupečatljiviji su oni sa heštegovima #divinefeminine i #tradwife. 

Divine feminine, ili u prevodu "božanski ženstvena", odnosi se na koncept koji potiče iz spiritualne i psihološke prakse koja ističe važnost ženske energije i njenu ravnotežu s muškom energijom u svetu. U savremenom kontekstu, na društvenim mrežama srećemo sadržaje u kojima se ženama savetuje kako da "probude" svoju uspavanu "žensku energiju", gde žena koja živi u skladu sa svojom ženskom energijom nastoji da neguje osobine kao što su nežnost, saosećajnost, prihvatanje, praštanje, ljubaznost i senzualnost. Nasuprot tome, osobine kao što su ambicioznost, odlučnost, upornost, logičko razmišljanje i liderstvo odlike su "muške energije".

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo