...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Podcast

Eko linija: Solarna energija u rukama građana

13.11.2023. · 08:51

Emisija Eko linija bavi se ekološkim temama. Posebnu pažnju posvećujemo onome što svako od nas kao pojedinac može da uradi da bi dobrineo očuvanju životne sredine. Razgovaramo sa ekolozima, ali i sa običnim ljudima koji se trude da urade nešto kako bismo sačuvali planetu za generacije koje dolaze.

.

Svesni smo toga da život na Zemlji bez sunca ne bi postojao. Stvorivši optimalne klimatske uslove na planeti, Sunce je omogućilo nastajanje i održavanje prvih oblika života, a kasnije i čitavih ekosistema. Sunčevi zraci, koje biljke apsorbuju u procesu fotosinteze i pretvaraju u organsku materiju, predstavljaju jedan od osnovnih izvora energije na zemlji, kako u vidu hrane za sva živa bića, tako i u vidu energenata poput biomase i fosilnih goriva. Solarna energija prvi put je upotrebljena još u sedmom veku pre nove ere kada su uveličavajuća stakla korištena za paljenje vatre. Danas je sve podignuto na mnooooogo viši nivo, a uz odgovarajuće državne politike i razvoj tehnologije, sunce bi lako moglo da preuzme glavno ulogu u proizvodnji čiste električne energije. A to nije rezervisano samo za velike kompanije. U tome možeš učestvovati i ti. Kao kupac proizvođač, odnosno prozjumer ili kao građanin združen u energetsku zadrugu. 

O energetskoj zadruzi Elektropionir i o prozjumerima  u Eko liniji razgovaramo sa Nenadom Maričićem i Jelenom Nikolić iz Elektropionira. 


  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Lampica
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo