...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Podcast

Eko linija: Ako je papagaj invazivan, onda je i afrički puž

30.10.2023. · 10:01

Emisija Eko linija bavi se ekološkim temama. Posebnu pažnju posvećujemo onome što svako od nas kao pojedinac može da uradi da bi dobrineo očuvanju životne sredine. Razgovaramo sa ekolozima, ali i sa običnim ljudima koji se trude da urade nešto kako bismo sačuvali planetu za generacije koje dolaze.

.

Ovih dana mnogi pričaju o džinovskim afričkim albino puževima. Priča je pokrenuta pre nekoliko nedelja kada je od Subotičanke koja je držala lavića i pustila ga na slobodu posle čega je lavić uginuo, oduzeto 18 velikih puževa koji su završili u Zoo vrtu na Paliću. 

U Srbiji je zabranjeno držanje ovih puževa, ali bez obzira na zabranu ljudi ih kupuju kao kućne ljubimce, a popularni su i u kozmetičkim salonima.  

Našu zimu ovi puževi ne mogu da prežive napolju. Ipak, u toplijim krajevima mogu predstavljati opasnost jer se lako i brzo razmnožavaju. Puževi su hermafroditi, lako se množe ako im uslovi odgovaraju, a brzo i rastu. Kada im klima odgovara, oni potiskuju domaće vrste puževa, jedu sve moguće biljke i zaista mogu biti pošast. Ali samo u tropima i suptropima. Kod nas pak ne predstavljaju nikakvu opasnost

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo