...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Bea

Muzika

Samostalni referenti: Bunt je u nama!

07.02.2023.

Beogradski ska bend Samostalni referenti je posle skoro 11 godina pauze objavio novi album pod nazivom "Nikad sam...Uvek sasvim sam!". Iako su na sceni čak 26 godina, ovo im je tek drugo studijsko izdanje, jer, kako kažu, muzika koju sviraju je ipak pravljena za žive nastupe.

.

Foto: Privatna arhiva

Novi materijal predstavlja kombinaciju zvuka na koji smo već navikli od Referenata, ali i nekih novih pravaca. Album prate i slike beogradskog umetnika Damjana Đakova, koje se odlično uklapaju u energiju koju sa sobom nosi novi materijal Referenata. Pored novih pesama, tu su i singlovi koje je publika već dobro prihvatila, kao što su  "Za neke nove ljude" i "Moje pesme moji snovi".

"Malo smo evoluirali, sazreli i muzički i tekstualno. Prolazili smo kroz neke, ne baš toliko lepe faze u životima i tekstovi su malo 'jači' i teži. Žanrovski, to ne mora biti ska, jer neke pesme vuku i na rege i novi talas. Neko ko bude slušao ovaj album može imati utisak da sluša kompilaciju različitih bendova i sigurno mu neće biti dosadno. Imali smo prošle subote koncert u Beogradu i ljudi su odlično reagovali na nove pesme“, kaže gitarista i pevač benda Marko Nikolić.

Koncerti su definitivno pravi način da se oseti muzika koju stvarate, jer je ska žanr koji se ne sluša kod kuće...

Mi smo, pre svega, lajv bend i to je razlog zašto za sve ove godine nemamo puno izdanja, nego samo dva. Kada nas deset izađe na binu, mi damo sve od sebe i sve u lajvu zvuči mnogo bolje. Energije nam ne manjka i kada sve to spoji sa horskim pevanjem pubike, to bude sjajno. U Beogradu prošlog vikenda je to bilo sjajno.

Referenti ipak imaju svoj zvuk koji je karakteriše kombinacija panka i truba, ali i ubitačni tekstovi?

Ono što pričamo, bilo da se radi o ljubavi, društvu ili politici, govorimo na naš britak način, što se prepoznaje u svakom smislu i muzički i tekstualno, a tako je i na ovom albumu. Posle pesme "Vlast i opozicija" u kojoj smo opleli sve što smo mogli, nemamo više želje da pevamo takve pesme, ali ostaju one koje smo napravili i izvodimo na koncertima.

Ne bežite od toga da iznesete svoj stav u pesmama. Koliko toga danas ima na domaćoj sceni?

U našoj zemlji ne manjka svakodnevne inspiracije za političke teme. To nas prati sve vreme i dosta smo trpeli zbog toga. Nije da to sada ne radimo iz straha, nego ne znam šta bismo više rekli. Sve je isto poslednjih dvadeset godina.

Koliko je za muziku važno da bude povezana sa buntom?

Što se tiče Referenata, to je naša priča. Šta god da radimo taj bunt izvire iz nas, ne samo kada se radi o politici, već i o emocijama i ljubavi. Bunt je u nama i to smo mi - stari pankeri!

Vi ste pre svega drugari pa onda bend - da li je to ono što vas održava na okupu?

Peđa i ja smo napravili bend 1996. godine, on je sada malo u autu, ali se nadam da će sve to biti okej. Mi smo kao familija. Na početku smo jedni druge malo zezali - ja sam kao loš gitarista solirao, na primer, a sada znamo ko šta može da uradi. Trudimo se da više ne kasnimo na probe i nastupe, sada smo sazreli. Kad smo već do ovde dogurali, teško da će nešto da dovede ovaj bend u pitanje.

Ovog petka ste u Novom Sadu, u Domu kulture. Da li ćete u narednom periodu biti koncertno aktivniji?

Nismo imali taj "rođendanski" koncert u Novom Sadu prošle godine, a u međuvremenu smo izbacili i novi album. Baš se radujem, svirali smo u tom prostoru tokom devedesetih i dvehiljaditih sa Los Propelerosima. Sada je taj prostor nov i renoviran i atmosfera će biti sjajna. Već smo dogovorili neke nastupe na festivalima. Ako ništa, zbog toga je dobro izdati album.

Razgovor sa Markom poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. juna

Nedelja medija, filmske projekcije, nekoliko festivala i veliki koncert njujorških veterana Agnostic Front obeležiće ovu nedelju u Novom Sadu...

.

Muzičko nasleđe dvehiljaditih: temelj savremenog zvuka

U poslednje vreme definitivno prisustvujemo rivavjlu muzike dvehiljaditih, a najbolji dokaz za to je sve veći broj tematskih žurki koje…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo