...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Muzika

Pantera reunion: kad bi došli ovde, svi bi išli da gledamo!

13.12.2022.

Kultni hevi metal bend Pantera ponovo se okupio nakon više od 20 godina. To je bilo nezamislivo nakon smrti gitariste Dimebaga Darrella 2004. godine, pogotovo zato što njegov brat Vinnie Paul, koji je svirao bubnjeve, nije bio u dobrim odnosima sa frontmenom Philom Anselmom sve do svoje smrti 2018. Na veliko iznenađeje fanova, bend se ponovo aktivirao, imao nekoliko nastupa u Južnoj Americi i najavio turneju po Evropi i Severnoj Americi. Dvojici preživelih članova Philu i basisti Rexu Brownu priključili su se legendarni gitarista Zakk Wylde i bubnjar Anthraxa Charlie Benante.

.

foto: Ethan Miller / Scott Dudelson, Getty Images

Pantera se smatra jednim od najbitnijih i najuticajnijih metal bendova u istoriji. Po mnogima, taj bend je u eri grandža 90-ih nosio scenu na svojim leđima i tako spasao metal muziku, koja je u tom periodu pala u drugi plan.

Gitarista benda Neman Strahinja Stanišić veliki je fan Pantere i apsolutno podržava ponovno okupljanje, jer će na taj način ljudima, koji nisu imali priliku, biti omogućeno da čuju tu muziku.

"Svi koji su protiv toga što se Pantera okupila i što pričaju da to nije isto bez braće, oni bi prvi kupili kartu kad bi Pantera došla ovde u blizinu ili kod nas u Beograd. Mislim da je to dobar potez što su se okupili. Svi znamo da braća više nisu sa nama, ali zašto da ne. Ja bih prvi voleo da čujem tu četvorku i mnoštvo mojih drugara bi želelo da odu", kaže Strahinja.

Velika tragedija, ne samo za fanove Pantere, već i celu metal scenu, bila je smrt jednog od najboljih gitarista tog žanra Dimebaga Darrella. Jedini ko je mogao da dođe na njegovo mesto u Panteri je njegov drug i, takođe, jedan od najboljih gitarista Zakk Wylde, smatra Strahinja.

"Kada sam pročitao vest da se Pantera ponovo okuplja, nekako sam u dubini duše znao da će gitaru da svira Zakk Wylde. Ima, naravno, vrsnih gitarista koji bi to odradili skroz solidno i korektno, ali valjda zato što je bio Dimebagov drugar sam znao da će on da svira gitaru. Za Čarlija sam se, iskreno, iznenadio. Nisam imao predstavu da će on da svira bubnjeve. Poslušao sam nastup u Meksiku, on je brutalna mašina za bubnjevima. Čovek ima inače 60 godina i fantastično je odradio posao", ističe Strahinja.

philanselmozakkwylde png

foto: Mark Weiss, Getty Images

Pantera je na prva tri studijska albuma svirala glam metal. Dolaskom Phila Anselma, bend menja pravac u hevi metal i kreće uzlaznom putanjom. Što se tiče morala i nastavka bez Vinija i Dimebaga, producent i frontmen benda Kobold Elio Rigonat smatra da ljudi jako potcenjuju Anselma i njegovu ulogu u Panteri. On nije samo pevač i tekstopisac, već energija i imidž, kaže Elio.

"Mnogo bendova je nastavilo bez svojih originalnih članova i ne može niko da zameni nekoga, ali ako ništa drugo, mogu nama mlađim generacijama da daju dozu toga što nismo mogli da proživimo. Mislim da Phil Anselmo polaže prava na svaku Pantera pesmu isto koliko i bilo koji drugi član tog benda. Mislim da bez njega Pantera nikada ne bi postojala u ovom obliku u kom postoji. Phil Anselmo i Dimebag Darrell su definitivno, po meni, najbitniji članovi tog benda. Naravno da to nije to, da to nije isto, ali sudeći po nastupima koji su se do sada desili, mislim da nemamo o čemu da spekulišemo. Stvarno je sve fantastično", naglašava naš sagovornik.

Elio ističe da, na kraju krajeva, niko ne može da sudi o tome da li je u redu što se Pantera ponovo okupila, već to mogu samo četiri čoveka koja su na bini i porodice preminulih članova koji su već dali svoj sud.

"Ne duguju oni nikome ništa, svet duguje njima zato što su nam promenili živote svojom muzikom. Šta god oni odlučili da rade sa svojom muzikom, to je isključivo njihova odluka i mislim da oni imaju svu moć kada pričamo o tome. Ne mislim da mi kao ljudi, koji su hiljadama kilometara daleko, koji ih nikad nisu upoznali, delili binu sa njima, imamo išta da kažemo. To nije neki pop akt, nije produkt industrije. Pantera je ubedljivo jedna od najvećih pobuna u muzici ikada, s tim da su oni bend koji je 90-ih vozio ekstremni metal u Americi i velikom delu sveta. Sve dugujemo njima, oni nama ne duguju ništa. I pored svega uzeli su ovaj rizik i napravili ovo za nas", kaže Elio.

pantera png

foto: Loudwire.com

Novi sastav Pantere će u okviru evropske turneje 2023. sviratu u Sofiji, Bukureštu i Budimpešti što su najbliže destinacije fanovima iz Srbije. Što se tiče nove muzike, Benante je u nedavnom intervjuu zagolicao maštu ljubiteljima benda rekavši da ima gomilu rifova.

Prilog o Panteri poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo