...
TRENUTNO18:00 - 22:00Floating Sounds

Muzika

Možda se svet nije promenio, ali "dram" sigurno jeste

20.09.2022.

Beogradski bend "dram" nedavno je objavio drugi album pod nazivom "Previše svega". Novi materijal je, na prvo slušanje, dosta drugačiji od indi zvuka koji je obeležio njihov diskografski debi "Nećemo promeniti svet" iz 2019. godine.

.

Foto: Instagram / instadram___

Svoje nove pesme članovi benda opisuju kao kolekciju najpatetičnijih, anksiozno-nezrelih i plesno-depresivnih pop pesama o dražima i strahovima mladosti. Gitarista i pevač Stefan Aćimović za Oradio kaže da je njihov cilj bio da vide reakciju publike kada stvari krenu da rade drugačije.

"Još uvek smo pod nekom euforijom i nismo sabrali utiske. Prvobitni plan je bio da album izađe pre leta ali smo na kraju odlučili da je najbolje da ga ostavimo za septembar. Do sada su album uglavnom preslušali fanovi i utisci su pozitivni. Kada to malo krene dalje, videćemo šta će biti", priča on.

Novi materijal se razlikuje od onoga što ste radili do sada - poletniji je, a tu je i dosta eksperimenata sa žanrovima...

Sve je počelo kao eksperiment. Mi smo i dalje u procesu traženja zvuka koji bi radili u budućnosti. Ima dosta pesama koje su različite i to je u stvari jedina nit koja ih povezuje. Vokal je taj koji podseća na dram i ima ono nešto naše.

Tom drugačijem zvuku je doprinela i ekipa sa kojom ste sarađivali - Fantom i ekipa iz Aristokrata. Kako je izgledala ta saradnja?

Kada smo završili prvi album, razmišljali smo o novim pesmama. Marko i ja obično sednemo za komp i iskucamo neku strofu ili refren i tražimo nekoga ko zna više oko masteringa i miksa da to dalje sredi. Razmišljali smo ko bi to mogao da radi i Fantom nam se sam, posle par dana, javio i ponudio nam nešto u našem fazonu. Od te pesme nije bilo ništa, ali smo započeli saradnju.

Kako će taj kontrast između prošlog i ovog albuma će da funkcioniše na nastupima?

Sada smo još uvek u fazi probanja ovih pesama. Počeli smo da ih radimo još u vreme korone, ništa od novog materijala nije nastalo u studiju za vreme proba, za razliku od prvog albuma. Sve je bilo po delovima. Pre mesec dana smo ušli u studio i shvatili da uživo to zvuči rokerski, sa više distorzije, što su ljudi i navikli na nastupima.

Tekstovi na ovom albumu su ličniji i predstavljaju neke vaše doživaljaje iz proteklih godina...

Za razliku od prvog albuma, gde smo tražili opšta mesta, ovde smo se više okrenuli ka sebi. Marko i ja smo pisali sve i neki tekstovi apsolutno opisuju naš život. U početku smo imali problem da li to objaviti, ali smo odlučili da treba biti iskren i opisati šta nam se dešava. Neko će se u tome pronaći!

Album ćete promovisati na koncertu u beogradskom Domu omladine. Gde ćemo sve moći da vas čujemo ove jeseni?

Koncert je 21. oktobra i karte će od ove nedelje biti u prodaji. Ideja je da se krene na mini turneju u Srbiji ali i po regionu. Biće tu i jedan spot koji će izaći uoči koncerta.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 3. do 9. oktobra

Prva nedelja oktobra donosi nam mnogo zanimljivih i raznovrsnih događaja, tako da će svako moći da nađe nešto što mu…

.

Riječki metal bend Mamut večeras u Novom Sadu

Večeras u Novom Sadu, u CK13, nastupa riječki alternativni bend Mamut. Publici će predstaviti, kako kažu najjači set pesama koji…

.

Prazna lepinja: Nismo više klinci

Zagrebački bend Prazna lepinja se nedavno vratio na scenu na najbolji mogući način - rasprodali su tri koncerta zaredom u…

.

Ako imaš ideju, posveti joj se i uspećeš

Sad Smiles je alternativni rok bend iz Poljske. Sastav u proseku ima 15 godina, a čine ga četvoro tinejdžera iz…

.

Kada izađeš na binu treba da pokažeš da si ranjiva

Kantautorka iz Mostara Anita Šunjić pobednica je nedavno održanog TAKT festivala u Novom Sadu. Nastupila je sa pesmom "Nešto lepo…

.

"Čovek patka": Početak novosadskog panka iz ugla glavnih aktera

Sinoć je u Kulturnom centru Novog Sada publici predstavljena knjiga "Čovek patka" koja treba da čitaocima da detaljniji uvid u…

  • 17:30 Tehnologija
  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Floating Sounds
  • 22:00 Music mix by Anja

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo