...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Muzika

irie FM: Pravimo pesme koje volimo

08.12.2016.

Sedamnaesti novosadski Koncert godine održava se u subotu u Velikoj dvorani Spensa. Program počinje u 16 časova, a nastupaju Goblini, Ritam nereda, Urban & 4, Van Gogh, Direktori, Bjesovi, Čovek vuk, Kolja i Grobovlasinici, pobednici Zaječarske gitarijade Hadži prodane duše i pobednici Gitarijade Vojvodine bend Harlekin. Jedan od bendova koji po prvi put nastupa na Koncertu godine je beogradski sastav Irie FM. Sa frontmenom Vukašinom Markovićem pričali smo o Koncertu godine, o njihovoj muzici, iskoracima iz rege žanra, ali osvrnuli smo se i na godinu koja izmiče.  

.

Pored Egzita, Koncert godine važi za najznačajniji gradski muzički događaj. Na njemu su tokom skoro dve decenije nastupali svi veliki i važni izvođači iz regiona, ali i manje poznati bendovi kojima je koncert bio prilika da se predstave brojnoj publici. Irie FM odavno ima svoje mesto na domaćoj i evropskoj rege sceni, a ove godine po prvi put nastupa na Koncertu godine.

"Super je što se već 17 put dešava ta tradicija da na jednom mestu pred Novu godinu imate gomilu raznih bendova, koji imaju priliku da tokom večeri otkriju nešto i da naprave jedno sjajno dešavanje, da dođe dosta mladih ljudi. Mislim da je svaki događaj te vrste i vrste koja ne prodrzumeva direktnu estradu i banalnu komercijalu - dragocen", kaže Vukašin.

Ove godine bend je objavio veoma zapažen singl i prateći spot pod nazivom "Kliziš" kojim su izašli iz očekivanog dub reggae zvuka i pridobili ogroman broj novih fanova. Vukašin objašnjava da je to bio pravi potez, jer bend pravi krucijalan zaokret i dozvoljava sebi slobodu izlaska van granica žanrova.

"Što se više bavim muzikom, sve više sam protivnik žanrova. Mislim da muzika, kao i sve ostalo što podrazumeva umetnost, ima tendenciju da se menja i istražuje, da ide tamo gde nije 'zona komfora'. Dok god su tu neki elementarni atributi, koji podrazumevaju ozbiljnost bavljenja muzikom i kvalitet, iskreno i realno ulaganje u taj proizvod koji ljudi konzumiraju, da tako nazovem pesmu, mislim da je to sve fer, pa koliko dobio koliko izgubio", objašnjava on.

irie jpg

Mnogočlani bend koji vodi sloboda da izlazi iz unapred zamišljenih okvira, koncept je koji bi mogao odvesti u konfuziju, ipak Vukašin navodi jedan ključni element koji ih drži zajedno kao kompaktnu celinu.

"To je dobar ukus! To je da se ekipa koja se definisala kroz vreme i čiji su senzibilteti po mnogo osnova slični, složi da im to igra, da se složi da je to dobro i da se složi da pre svega mogu da stanu iza toga. Mi smo u fazonu 'Hajde da napravimo pesmu koju ćemo da volimo mi', a ako je mi volimo, okej nam je da je sutra neko drugi i voli i ne voli. Tako je napravljena 'Kliziš', 'Svi' i svaka nova pesma u opusu Irie FM-a", dodaje Vukašin.

Za proteklu godinu kaže da je i iz njegove perspektive i iz perspektive benda bila fantastična.

"Uprkos činjenici da fizički jesmo prisutni u ovoj zemlji, mi živimo nezavisan život i sve ove nedaće i ove bolidarije koje nam ova zemlja priređuje uspevamo da maskimalno izbegnemo. Naša nova muzika, muzika na koju se mi ložimo, ugledala je svetlost dana i to se svidelo velikoj i šarenolikoj količini ljudi. Ja sam prezadovoljan kako je to išlo. Mislim da seldeće godine treba biti vredniji i to je to", kaže Vukašin.

Do kraja meseca planiraju da snime novi singl "Putevi", koji će, kako kaže, tek napraviti zaokret u zvuku i pristupu muzici. "Puteve" će pratiti i spot, a kako zvuče ovaj i još jedan novi singl koji najavljuju, čućemo početkom sledeće godine, čim krene da se topi sneg. U međuvremenu poslušajte ih uživo na Koncertu godine oko 19.30 časova.

Jovana Zdjelarević

Možda te još zanima:

.

Muzika je put kojim želim da idem

Vukašin Marković, pevač, trombonista i vođa bedna IRIE FM pre nekoliko dana boravio je u Novom Sadu, promovišući novi album…

.

IRIE FM 15. aprila u Novom Sadu

Beogradski bend IRIE FM će u subotu 15. aprila održati svoj prvi veliki solistički koncert u Novom Sadu. Posle više…

.

Irie FM na Jelen Demofestu

Beogradski reggae sastav Irie FM je novi izvođač najvećeg regionalnog festivala demo bendova Jelen Demofest, a sviraće druge festivalske večeri…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 13:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo