...
TRENUTNO18:30 - 18:45Album nedelje

Muzika / Festivali

Zimbru: Indi-rok iz komšiluka

08.07.2022.

Program na Fusion bini EXIT festivala ove godine je otvorio rumunski bend Zimbru. Iz komšiluka nam je ovog puta stigao dobar indi-rok zvuk u kombinaciji sa, sada već neizostavnim, sint deonicama.

.

Foto: Facebook / Zimbru

Prvi singl "Divination" izbacili su 2019. godine i od tada su koncertno aktivni. Svirali su na festivalima širom Rumunije, ali sada je vreme da izađu i na međunarodnu scenu - a EXIT je idealna prilika za to. Nakon kocerta u studio Oradija su svratili Andrei Bobiș i Paul Bucovesan.

Do Exita ste došli preko regionalnih muzičkih nagrada HEMI, koje imaju za cilj da publici promovišu nove bendove. Koliko vam znači nastup na festivalu ove veličine?

Andrei: Ovo je dobra prilika koju smo dobili zhvaljujući HEMI programu. Već smo nastupali na nekoliko regionalnih festivala, a očekuje nas još nastupa. Čeka nas prilično zanimljivo leto!

Vaš zvuk je zanimljiva kombinacija sinta i indi roka. Zašto ste se odlučili baš za taj muzički pravac?

Paul: Pre Zimbrua sam bio u bendu koji se više oslanjao na gitarski zvuk i basove. To je nekako prirodno evoluiralo u sint koji sviramo sada. Tu je i dosta digitalnih efekata, ali se zaista trudimo da ostanemo "analogni" i eksprimentalni.

Andrei: Oslanjali smo se i na bendove koje volimo, kao LCD Soundsystem i Talking Heads.

Bubanj je neizostavni deo vaših pesama, koliko je to bino za vaš zvuk?

Andrei: Bubanj i vokal su glavni sastojci naše muzike, mi smo tu kao podrška. Oana je jednostavno najbolja bubnjarka koju poznajem.

Počeli ste 2019. godine i neminovno vas je pogodila i cela stuacija sa pandemijom. Kako izgleda povratak na festivale?

Andrei: Počeli smo nastupima, bili na festivalima i onda smo čekali da prođu te dve godine. Fantastično je vratiti se ponovo na scenu.

Paul: Snimali smo puno i radili na pesmama koje će se uskoro pojaviti. Tokom prošle godine smo imali par koncerata, tako da nismo u potpunosti ispali iz forme.

Puno bendova iz Rumunije se odlučuje da peva na engleskom, šta su razlozi za to?

Paul: To je stvar mejnstrima. Za to se uglavnom odlučuju ono koji žele popularnost i na "zapadu". Ima i onih koji pevaju na španskom ili italijanskom. To dosta otežava stvaranje. Iskreno, ne znam ko se od rumunskih pop muzičara "probio" i van naše zemlje, ali se spremite jer stižemo i mi!

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

  • 17:00 Rodnopravnost
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo