...
ORADIO UŽIVO

Muzika / Festivali

Blind Channel donosi "nasilni pop" na EXIT

06.07.2022.

Finski bend Blind Channel široj publici je poznat po nastupu na prošlogodišnjem Eurosongu, kada je njihova pesma "Dark side" postala pravi hit i zauzela četvrto mesto. Oni su predstavnici generacije koja je odrasla uz MTV, koji je dosta uticao na njihov zvuk. Samo ime benda predstavlja upravo ironični osvrt na ono što je MTV danas - "slepi" kanal koji pušta rijaliti programe.

.

Foto: Promo / EXIT Festival

Njihova karijera je počela pre nešto manje od decenije, odnosno 2013. godine. Iza sebe imaju tri albuma, od kojih je najznačajniji "Violent Pop" iz 2020. godine, koji je defeinisao njihov zvuk. U vreme EXIT festivala, 8. jula, pred publikom će se naći i njihov četvrti album "Lifestyles of the Sick & Dangerous". Nakon Eurosonga postali su prepoznatljivi širom Evrope, a na EXIT festival dolaze 10. jula.

"Ovo nam je prvi put da nastupamo u Srbiji i uzbuđeni smo zbog dolaska. Prolazili smo kroz Srbiju, ali do sada nismo nastupali. Konačno imamo nastup u inostranstvu i radujemo se zbog toga. Čuli smo dobre stvari o festivalu", kaže na početku razovora za Oradio basista benda Oli Matela.

Mnogi su vas otkrili na prošlogodišnjem Eurosongu. Kakve uspomene nosite sa nastupa na najvećem evropskom muzičkom takmičenju?

Bilo je jako zabavno. Nastup je zahtevao puno rada i odricanja što to nam prijalo. Sve je prošlo odlično i to je bilo jako važno i dobro iskustvo za sve nas.

Negujete mekši metal zvuk, koji je bio karakterističan za dvehiljadite godine. Zašto ste se odlučili baš za taj stil?

To je muzika koju smo slušali dok smo odrastali. Naravno, slušali su se najrazličitiji žanrovi, ali smo ipak najviše voleli "nju metal". Takva muzika puštala se na MTV-ju, koji smo gledali svkog dana posle škole.

Muziku opisujete kao "nasilni pop", što je i naziv jednog od vaših albuma. Šta to tačno znači?

Naša muzika nije klasični "nju metal", niti rok. Hteli samo da smislimo neki opis koji tačno predstavlja našu muzika i to kako ona zvuči. Slušamo dosta pop muzike i repa, koji ima taj rok stav. Ako bi se žanrovski određivali to bi bilo upravo to - pop muzika sa rok stavom. Tu su električni gitare i jaki bubnjevi.

Kada pričamo o Skandinaviji i muzici, mnogi ovaj region poistovećuju sa metalom i rok muzikom. Zašto je to tako?

Možda zbog vremena, ovde je stalno hladno. Sada je leto i napolju je sve sivo i depresivno. Zimi je stalno mračno, imamo svega nekoliko sati svetlosti dnevno. To je ta skandinavska melaholija.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

.

Muzička radionica u Američkom kutku

Muzička radionica pod nazivom "Melodija vode" biće održana 24. marta u Američkom kutku. Radionice je deo projekta OneBeat Balkans koju…

.

Ništa nije strašno osim što je sve strašno

Moderno doba naviklo nas je da se sve menja kao na traci i da za mnoge bitne stvari prosto nemamo…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo