...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

War Engine proslavlja 13. rođendan: Trnovit put prepun dogodovština

05.10.2022.

Predstojeće subote u SKCNS Fabrika održava se događaj namenjen svim ljubiteljima metal muzike. U pitanju je peto izdanje "Zlo festa" koji organizuje novosadski bend War Engine. Tročlani sastav, koji čine Dušan Mijolić, Milan Pećanac i Stefan Stanić, tradicionalno na festivalu obeležava svoj rođendan, a ove godine proslaviće 13 godina postojanja. Tim povodom na bini će se naći još i bendovi Nadimač, ROIR, Progon i Pannox. Sa frontmenom Dušanom Mijolićem prošli smo kroz prethodnih 13 godina ovog benda.

.

Kako je krenula cela ideja za festival?

Mislim da je prvo izdanje Zlo festa bilo 2014. godine. Tada smo već prešli u tročlanu postavu i nakon burnijeg perioda smo napokon napravili odgovarajuću ekipu. U to vreme je meni zlo bila uzrečica za sve što je jako dobro - ovaj burek je zlo, ova svirka je zlo i slično. To se nekako samo nakačilo i na bend. Odlučili da slavimo bendov rođendan i da to zovemo Zlo fest. Tako se rodio taj naš mali festival.

Koliko je teško raditi jedan metal festival u Srbiji?

Ne mogu reći da je nešto preterano teško, samo zahteva dosta entuzijazma i ljubavi. Kao što znamo, u Novom Sadu ima prostora da se svira, ali za ovakvu vrstu muzike je prilično ograničeno. Iz tog razloga smo propustili nekoliko godina. Trebalo je da slavimo jubilarni 10. rođendan, ali eto, sad ćemo 13.

warengine1 png

Pored vas, ove godine nastupaju bendovi kao što su Nadimač, Progon, Pannox... Kako ste birali ko će da nastupa?

Kao i svaki put, uvek biramo bendove koji su nam dragi i koje volimo da slušamo, s kojima smo delili binu nekoliko puta. Za ovo izdanje smo odlučili da idemo baš jako sa drugarima iz Nadimača. Ako iko iole sluša domaći metal, zna da je to bend koji se vrti po Srbiji, Evropi i regionu već 20 godina. Isto tako i ROIR, bend koji je sačinjen od iskusnih muzičara sa scene. Imaju toliko turneja i nastupa iza sebe da je to neverovatno. To su neki bendovi koji su na nas imali uticaj još od ranijih dana.

Vi ste bend iz Novog Sada koji je izgradio neko ime, ove godine nastupa i Pannox. Kako vidiš metal scenu u Novom Sadu?

Jako je zanimljivo kako dolaze nove generacije klinaca. Svi su zainteresovani da prave bendove i svi su jako zainteresovani za muziku, generalno. Kad idem na svirke nekih mlađih bendova, tu ima jako mnogo mladih lica i baš ima dosta zainteresovanih za ovu muziku, što je jako lepo i fascinantno, zapravo. Tako da sam prilično optimističan što se tiče novih generacija i novih lica. Neverovatno je koliko su ljudi zainteresovani za to, pogotovo u srednjoškolskom uzrastu.

Ove godine na Zlo festu obeležavate 13 godina benda. Kako vidiš tih 13 godina?

Jedan jako trnovit put, ali prepun dogodovština koje ću pamtiti za ceo život. Ranije je bilo tako da gde god možeš da sviraš, ti sviraš. Onda smo išli vozom, tramvajem, busevima, stopirali. Kako god smo uspevali. Sada je to postalo mnogo lakše, jer svi imamo položeno i kola. Dosta je vremena prošlo da bismo došli tu gde smo. Baš smo prepuni pričica, uspomena i dogodovština.

Imaš neku dogodovštinu koju bi izdvojio, nešto što ti je baš ostalo u sećanju?

Iz mora svirki za ovih 13 godina, baš ih je bilo mnogo. Odlazak prvi put u Jagodinu je nama bio najfascinantniji momenat u životu. Dobili smo poziv 2011. godine, pravili su neki festival, bilo je brdo bendova. Tada se baš radila pruga Beograd - Jagodina i taj južni deo. Kada smo kretali, nismo imali pojma za to. Niko nije imao za kartu, tako da smo davali svi po 100 dinara da bismo se ugurali u voz. Tada smo bili baš klinci, pa su nas puštali kao muzičare. Došli smo do Beograda da bi nam rekli da ne staje voz tu gde smo mi, nego moramo da idemo dve stanice peške ili kolima, da bismo došli do stanice gde je zapravo voz koji ide do Jagodine. Prolazili smo onda kroz brdo tih radova, išli smo tom prugom koja je zatvorena. Samo nas tako radnici gledaju, klince koji vuku gitare, pola bubnja i šta sve ne, da bismo došli do stanice. I na kraju sve to, da bismo dobili 1.000 dinara.

warengine2 png

foto: Lejla Zdenka P. Sic

Šta posle ovih 13 godina, šta dalje? Trebalo bi uskoro album "Decadence" da izađe?

Slede promocije albuma i planiramo da uradimo nekoliko spotova. Album je samoizdanje, izbacićemo ga posle Zlo festa na Bandcamp i striming platforme. Generalno, plan je da sviramo i da promovišemo taj album. Lagano već sklapamo novi repertoar i pravimo nove pesme. Idemo svojim tempom, kako nam odgovara. Lagano.

S. Rudakijević 

Razgovor sa Dušanom možete poslušati u novom izdanju emisije Pop up:


Možda te još zanima:

.

Muzičko nasleđe dvehiljaditih: temelj savremenog zvuka

U poslednje vreme definitivno prisustvujemo rivavjlu muzike dvehiljaditih, a najbolji dokaz za to je sve veći broj tematskih žurki koje…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo