...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Samodisciplinom do plesa!

25.06.2021.

Energični pop pank trio, Keni Nije Mrtav, objavio je pre nekoliko dana novi singl "Samodisciplina", sa albuma koji su spremili za ovu godinu. Na prvoj večeri Arsenal festivala odsvirali su odličan koncert na Garden bini, a frontmen Mateja Đokić objasnio nam je zašto su sada svoj zvuk oplemenili sint i elektro začinima.

.

foto: Tanja Drobnjak

Vaša novi singl se zove "Samodisciplina". Šta nas je ona naučila u poslednjih godinu dana?

Nije to nikakva skrivena poruka iza naslova pesme - sve je jasno. Radi se o nama, mladima. Tu su prisutne teme kao što su obuzdavanje sebe, biranje stvari koje radiš, rutine koje tvoj dan čine boljim, a život plemenitijim. Jednostavno, da ostaneš na svom putu.

Dosta zrelo razmišljanje za jedan mladi pank rok bend?

Pazi, to bi mogao da ti potvrdi svako naših godina. Mi samo imamo malo više hrabrosti, jer javno sviramo i pevamo o tome.

Singl "Samodisciplina"

Pomenuti singl ujedno najavljuje i vaš novi album. Koju nam priču pričate ovoga puta?

Album ima jedan koncept, a samodisciplina dolazi na njegovom kraju u vidu potrebnog zaključka. Inače, novi album se zove "Ajmo da plešemo", a to je i naslov uvodne kompozicije. Kroz ceo album je protkana jedna vrsta plesa. Jer, ti možeš da plešeš na razne načine, samo moraš da paziš na...?

Samodisciplinu?

Tako je!

A otkud to koketiranje sa sint zvukom?

E, to već ima veze sa poslednjih godinu i po dana! Svako rađanje nekog novog žanra povezano je sa nekim istorijskim periodom, kroz odgovarajuća političko-ekonomska dešavanja. Ima dosta bendova koji su do karantina isključivo svirali taj suvi, gitarski zvuk. Onda smo se odjednom zatvorili u kuće, blejali smo bez proba i nismo se nadali svirkama u skorijoj budućnosti. Upravo smo iz tog stanja došli do ideje da probamo nešto novo, sa elektro prizvucima. I upravo je taj sint kik povezan sa plesanjem. Ceo taj elektronski fazon je danas toliko napredovao, sabovi su perfektni, recimo. Ja sada ni ne znam šta mi žanrovski snimamo: pank, postpank, popank... Nismo mi izmislili toplu vodu, sve je to rokenrol.

Singl "Venecijaneri"

Kako ste održavali bend u tom koronavakuumu, bez ikakve akcije?

Taman smo bili zavšili ceo demo album i onda – staje sve. U momentu ukapiraš kako nema smisla da se zalećeš negde. Ali, kako slušaš te demo pesme sve više i više, budeš u fazonu da iznova želiš da ih menjaš. Inače, sami smo snimili i producirali album uz veliku pomoć producenta Save Tomića. Blejali smo u studiju natenane – trideset dana! Neke kompozicije smo pravili ponovo, iz početka. Na kraju smo dobil jedan sasvim dobar zvučni proizvod.

Već nekoliko godina svirate u ovoj postavci. Kako danas gledaš na ovaj Kenijev trio?

Mnogo dobro funkcionišemo, u smislu znam sve šta me čeka, ne stresiram se... Danas smo bili na večeri pred sam nastup na Gardenu, Sava se posle izgubio, ali sam znao da on gleda svoja posla i da će na bini biti tačan. Večeras sviramo u Beogradu na zidiću ispred Doma omadine i baš jedva čekamo da podelimo naše nove stvari sa beogradskom publikom. To ćemo sve da ponovimo i na ovogodišnjem Egzitu (Fjužn bina) u Novom Sadu.

Da li i dalje studirate u Beogradu?

Studirali smo. Sale i ja smo batalili faks, on se vratio u Kruševac, dok ja radim u Beogradu.

Što ste batalili faks?

Isključivo zbog muzike (smeh). Sam biraš kako živiš.

knm123 jpg

Keni Nije Mrtav na Garden bini Arsenal festa 11

Kada bi album trebalo da izađe?

Album će izaći do kraja godine i od njega se očekuje mnogo! Ne bih baš da ga hvalim toliko.

Da li ste i koliko ispali iz koloseka zbog nesviranja?

Ne mogu da ti opišem koliko smo probe shvatili kao i psihički i fizički trening. Od jutra do mraka smo bili posvećeni pesamama, a ja sam tek sada sebe shvatio kao muzičara. Nisam više tra la la!

U nastavku, pogledajte kako bend Keni Nije Mrtav zvuči uživo.

Dušan Majkić 

Možda te još zanima:

.

Keni nije mrtav: Bez ikakvih kompromisa

Godinu koja se upravo završila bend Keni nije mrtav pamtiće po nekoliko značajnih trenutaka u svojoj karijeri. Iako su na…

.

Povratak na Arsenal

U Kragujevcu je u četvrtak počeo ovogodišnji Arsenal fest, koji se u prostoru Knjaževog arsenala održava već 11. put. Arsenal…

.

Vredi pročitati: Narcis i Zlatousti

Nakon razgovora o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u muzičkom svetu, pevač i gitarista benda Keni nije mrtav Mateja Đokić, našim čitaocima…

.

Fokusirani na budućnost

Oni su iz Kruševca i imaju 18 godina. Počeli su da sviraju 2017. godine. Od nastanka do sada učestvovali su…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo