...
TRENUTNO12:45 - 13:00Lampica

Muzika / Festivali

Festivali će preživeti, ali ih čekaju promene

14.05.2020.

Najveći muzički festivali u Evropi otkazani su još početkom krize izazvane pandemijom koronavirusa. Kako se situacija zaoštravala, tako su stizale vesti koje rastužuju milionsku festivalsku publiku. Ovog leta, najposećenije smotre dobre muzike ostaće prazne, a publika bez omiljene zabave. Otkazani su redom: Glastonberi, Siget, Burning man, In music festival... U Francuskoj je ukazom predsednika otkazana čitava sezona festivala, a sličnu sudbinu doživljavaju festivali od države do države u Evropi i većem delu sveta. 

.

Jedan od retkih festivala oko kojih još nemamo konkretne informacije jeste ovogodišnji Exit na Petrovaradinskoj tvrđavi, čiji organizatori i dalje pokušavaju da ga zadrže na repertoaru i pored brojnih kritika dela javnosti zabrinutog za bezbednost i zdravlje posetilaca.

O tome hoće li biti Exita i u kom formatu, obavestićemo vas na vreme. U emisiji "Za i protiv" govorili smo o malim i srednjim festivalima koji, sa jedne strane, ne zahtevaju tako kompleksnu organizaciju, ali sa druge strane, ni izbliza nemaju podršku države kao Exit.

Pitanje je mogu li festivali poput Terminala u Somboru, Gradić festa u Novom sadu ili Arsenala u Kragujevcu, opstati ukoliko ih prilike nateraju na potpuno otkazivanje programa.

Dejan Josić kaže da Terminala ove godine, na žalost, neće biti u obliku na koji je publika navikla i da im to, kao organizatorima, dosta teško pada. On za Oradio kaže da ne zna u kom pravcu bi mogao da se razvija online Terminal fest, ali taj segment svakako neće zapostaviti. Sve ovo slobodno vreme iskoristiće za planiranje jubilarnog petog Terminala koji će biti održan sledeće godine.

"Peti, jubilarni Terminal neće biti održan u Somboru. Radili smo šest meseci na organizaciji i logistici, ali smatramo da je to ispravna odluka. Žao nam je, jer je ovaj festival trebalo da bude poseban", kaže Josić

terminal jpg

On kaže da čak i da država dozvoli okupljanja, organozatori ne žele da ugroze bilo koga od posetilaca.

"Svi su se sada prebacili na digital i mi smo gledali kako možemo da se razlikujemo od drugih, pa smo pokrenuli 'Terminal stream' gde smo ugostili Mendel collective, zatim smo sarađivali sa Juanom iz Australije, a prošle nedelje smo imali stream iz Tel Aviva i taj program ćemo nastaviti i ubuduće", najavljuje Josić.

On kaže da odlaganje festivala u Srbiji može da ugrozi njihov opstanak, ali da to ne važi za Terminal.

"Možda je ugrožena izgradnja brenda našeg festivala, ali egzistencija nije dovedena u pitanje. Cela ekipa iz organizacije ima dnevne poslove, na osnovu kojih žive. Ugroženi su, možda, mali partneri sa kojima sarađujemo, iz produkcije, logistike i slično. Čitava naša industrija je stala i ekipe kreativaca koji rade bine, zvuk, produkciju su ugroženi. Naš Terminal nije ugrožen, jer mi ugovore zaključujemo kad je sve spremno, to je uglavnom u aprilu, tako da nismo ušli ni u šta što ne možemo da ispunimo", ističe Josić.

Terminala će, nadamo se, biti sledećeg leta, a u Novom Sadu trenutno traju pripreme za Gradić fest, događaj koji Novosađani apostrofiraju već godinama unazad kao najlepši i najomiljeniji. Natali Beljanski iz organizacije Gradić festa kaže da, bez obzira na ono što bi budući meseci mogli doneti, oni pripremaju ovogodišnji festival, ali da neće insistirati na njegovom održavanju ukoliko to na bilo koji način može da ugrozi zdravlje posetilaca.

"Nadamo se da će Gradić festa biti i razmišljamo o tome kakao da ga izvedemo. Ako bude bezbedno, on će se i održati od 27. do 29. avgusta. Ako festivala i bude, biće izmenjen, sa domaćim izvođačima. Ovih dana obilazimo lokacije i planiramo kako da izvedemo program na nov i drugačiji način, a da se posetioci festivala osećaju bezbednim", kaže Natali.

Prema njenim rečima, festivala neće biti ukoliko rizici od širenja virusa budu i dalje postojali.

"Ne mislim da će neodržavanje festivala biti neka tragedija za Novi Sad. Sama organizacija festivala ne može biti prioritet u ovom momentu. Prioritet treba da bude da se podrže nezavisni umetnici, kulturni radnici i udruženja. Njih je ova kriza najjače pogodila, a mi ćemo sledeće godine već realizovati svoje festivale u nekoj boljoj i opuštenijoj atrmosferi", navodi Natali.

Hedlajneri ovogodišnjeg Arsenal festa u Kragujevci trebalo je da budu Placebo, Gogol Bordello, Sum 41... Očekivalo se i da, uz još desetine domaćih i regionalnih izvođača, razdrmaju grad i njegove goste. Koronavirus i pandemija razvejali su te snove, bar na izvesno vreme.

Zoran Vulović iz organizacije Arsenal festa nije mogao da nam odgovori na pitanje hoće li biti ovog leta svirki u Kneževom arsenalu jer to, kako kaže, ni malo ne zavisi od njih kao organizatora. On kaže da su pripremili tri varijante i da im još predstoji da shvate koja će im biti omogućena.

"Voleo bih da znam odgovor hoće li biti Arsenala, ali o tome odlučuju drugi. Mi smo spremili tri scenarija. Prvi je da se održi u formatu i u datumima koje smo zamsilili, ali on je najmanje izvestan, zbog ozbiljnih stranih imena i gotovo je nemoguće da ih imamo sada. Drugi scenario je da se Arsenal pomeri par meseci i da bude sastavljen od regionalnih i domaćih izvođača i to ne bi bilo teško izvesti. Treća varijanta je da odložimo festival i održimo ga sledećeg leta, sa programom, izvođačima i u obimu koji smo planirali za ovu godinu. Kontaktirali smo sve izvođače, imamo njihovo zeleno svetlo, ali i dalje je tu odluka na drugima", kaže Vulović.

arsenal jpg

Može li odlaganje festivala da utiče na njegovu egzistenciju? Vulović kaže da ne može, ali da će uticati na njegovo daljnje postojanje. On kaže da tu postoje veći problemi, koje će uskoro početi da rešavaju udruživanjem.

"Na održavanju Arsenal festa radimo deset meseci i na pitanje da li je njegova egzistencija ugrožena, ja moram da kažem da - nije. Festivali će preživeti, ali će posledice biti ogromne. Muzička industrija je prilično uspavano dočekala sve ovo i ako pitate bilo kog muzičara, reći će vam da očekuje da može da održi koncert već sledeće nedelje. Muzička industrija je razjedinjena, svako gleda svoje brige, ali se nadam da ćemo u skorijoj budućnosti uspeti da osnujemo udruženje, u kojem će se naći svi festivali i veliki i mali. Da ćemo imati krovnu organizaciju koja će se brinuti za sve nas i koja će lobirati kod države za bolji položaj", navodi Vulović

Na pitanje šta bi država mogla da uradi za male festivale, Vulović kaže da bi za početak mogla da razume šta to oni rade.

"Da bi država pomogla festivalskom biznisu, morala bi da razume specifičnosti ovog posla. Nije isto pomagati poljoprivrednom proizvođaču i nekom festivalu. Ima dosta mera u ovoj situaciji, neke su dobre, ali nijedna nije usmerena na posao kojim se mi bavimo. Svi će festivali imati ozbiljne minuse, neki će preživeti, a neki ne. U budućnosti, moramo da delujemo zajedno i naš glas će morati da se čuje", kaže Vulović.

Iz ova tri primera jasno je da će odlaganje festivala uticati na njih, ali uglavnom ne u egzistencijalnom smislu. Terminala, Gradić festa i Arsenala će biti i narednjih godina, što je sudbina koja najverovatnije čeka i druge male muzičke festivale. No, njihov način rada, potrebe, organizacija menjaće se, kao što su neki od naših sagovornika i napomenuli.

Na kraju, recimo i to da je više od 90 najvećih evropskih festivala, okupljenih u asocijaciju "Yourope", ovih dana uputilo novo otvoreno pismo vladama evropskih zemalja i Evropskom parlamentu, u kojem ih pozivaju da odrede budžet za podršku manifestacijama. U pismu, koje je preneo Exit, podseća se da je taj sektor evropske privrede najviše ekonomski pogođen pandemijom koronavirusa, jer je prvi zaustavljen i poslednji će biti vraćen na nivo pre zatvaranja. "Vreme je da se reči sprovedu u dela, milioni poslova su u opasnosti", poručuju potpisnici pisma.

Kompletnu emisiju "Za i protiv" poslušajte na našem podkastu.


P. K.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 6. do 12. novembra

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, za svakog po nešto.

.

Kantautorska muzika je neprocenjiva

Marko Babović se muzikom bavi od detinjstva, a autorskim radom od 2014. godine, kada je počeo da piše svoje pesme.…

.

Ljubav i bes: Jedinstvo, drugarstvo i dobra zabava

Festival "Ljubav i bes" održava se 22. i 23. septembra u K9 Stationu, u Novom Sadu. Šesto izdanje festivala donosi…

.

TAKT fest ove godine slavi solidarnost, raznolikost i zajedništvo

Od 20. do 24. septembra u Novom Sadu se održava 12. TAKT fest. Kroz pet dana programa u CK13, mladi,…

.

Otvoren 23. Festival uličnih svirača: Puno ljudi i dobra atmosfera

U podgrađu Petrovaradinske tvrđave otvoren je 23. Festival uličnih svirača, popularni Gradić fest. Prvo veče definitivno su obeležili povorka koju…

.

PetarZ: Analogni zvuk se vraća!

Petar Zorkić, PetarZ, je talentovani multi-instrumentalista, kompozitor, aranžer, tekstopisac i vokalni umetnik sa širokim muzičkim spektrom. Njegov pravac obuhvata fank,…

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo