...
ORADIO UŽIVO

Muzika / Festivali

Festival svetske muzike stiže u Fabriku

07.11.2023.

Festival svetske muzike (world music) Pocket Globe održaže se od 9. do 11. novembra u SKC Fabrici. Drugo izdanje festivala dovodi u Novi Sad neka od velikih svetskih imena iz tog žanra, kao i umetnike iz Srbije.

.

U Fabrici će nastupiti The Cyclist Conspiracy, BombinoJasna Jovićević, Iva Bittova & Vladimir Vaclavek, Nogaband i Stefano Saletti & Banda Ikona. Jedan od organizatora Vojislav Malešev, poznatiji kao Voja iz Killo Killo Bande, kaže da je festival zamišljen tako da Novosađanima dovede što više interesantnih muzičkih pojava na svetu.

"Tako funkcioniše world music - kad nemate mogućnost da obiđete ceo svet i plaćate avionske karte i koncerte po celom svetu, slušate jednostavno muziku i kulturu koju Pocket Globe organizuje. Ove godine program je veoma raznolik, kako u žanrovskom, tako i u geografskom smislu. Imamo izvođače iz Afrike, Evrope i naravno dosta domaćih izvođača. Izabrao ih je njihov sopstveni kvalitet i muzikalnost, kao i splet okolnosti kako je koji bend na turneji. Prošle godine smo imali jako lepu selekciju, pa smo nekako na tom tragu nastavili. Videli smo da Novosađani umeju da prepoznaju kako kvalitet, tako i tu egzotičnost samog world music nastupa", ističe Voja.

Pored koncerata, festival nudi i besplatan prateći program u vidu radionica i predavanja u Zenit booksu.

"Jedno predavanje će držati Stefano Saleti na temu 'Sabir - izgubljeni jezik Mediterana'. To je interesantna tema o jeziku koji se više ne priča, a koristili su ga trgovci i pirati u srednjem veku. Zatim ćemo imati predavanje na temu slovačkog nasleđa, slovačke muzike, koje će držati Mihail Noga. Imaćemo Ivu Bitovu koja će našem dečjem operskom studiju u SNP-u držati predavanje iz pevanja i pokazati vokalne tehnike", kaže Voja.

Naš sagovornik dodaje i da svaki koncert svetske muzike može da se smatra malim biserom, jer je u pitanju nekomercijalni žanr, koji nije toliko zastupljen u medijima. 

"Gledaćemo češće da pravimo takve koncerte i događaje kako bismo što više povećali publiku i zainteresovanost, jer smatramo da je u pitanju kvalitet i nešto što jednostavno čovek mora da prati, ako želi da ostane u toku sa kulturom i sa umetnošću", naglašava Voja.

Karte za prvo veče festivala su 1.500 dinara, a za drugo i treće 1.000. Komplet ulaznice su 3.000 dinara, a karte možete po istoj ceni kupiti i na dan koncerta.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

OnePlus najavljuje AI muzički festival u Indiji

Kompanija OnePlus najavila je da će proslavu svog desetog rođendana obeležiti multi-žanrovskim muzičkim festivalom OnePlus AI Music Festival, koji će tokom decembra…

.

Nedeljni vodič od 6. do 12. novembra

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, za svakog po nešto.

.

U utorak počinje Slobodna Zona

Novosadsko izdanje Filmskog festivala "Slobodna Zona" počinje u utorak, 31. oktobra i trajaće do nedelje, 5. novembra. Program će se…

.

Besplatne predstave za učenike i studente

Pozorišni festival "Upad", koji je pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad, biće održan od 31. oktobra do 5. novembra u…

.

Vizualizator traži volontere

Festival fotografije Vizualizator, koji će biti održan od 15. novembra do 7. decembra poziva vas da se pridružite ekipi organizatora…

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. decembra

Prva nedelja decembra donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo