...
TRENUTNO22:00 - 00:00DiskOradio

Kultura

Nedeljni vodič od 6. do 12. novembra

05.11.2023.

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, za svakog po nešto.

.

Ponedeljak, 6. novembar 

Besplatna radionica kaligrafije sa japanskim umetnikom Čihirom Itom je u Sokolskom domu. Čihiro Ito je multimedijalni umetnik i režiser iz Tokija sa bazom u Njujorku. Studije je završio na prestižnoj Musashino likovnoj akademiji. Bio je učesnik kao umetnik u nekoliko gradova kulture Evrope. Redovno izlaže u galerijama i muzejima kao što su Queens Museum, MoMA PS1, Tokyo Metropolitan Museum i drugi. Početak je u 18.30.

Izložba Sanje Radusin Smiljanić "Terakota sada" otvara se u SULUV galeriji. Izložba ima za cilj predstavljanje i promociju terakote kao vajarskog materijala. Otvaranje je u 19 časova, a postavka može da se pogleda do 17. novembra.

Predstava "Betmen Robin Beograd" igra se u Fabrici. U pitanju je komad o susretu dve generacije mladih, u Beogradu devedesetih i Beogradu danas. Generaciju koja je bila mlada devedesetih, zamenila su njiihova već odrasla deca. Obe generacije bave se pitanjima pravde, pobune, herojstva i super-herojstva. Obe generacije žele slobodu. Obe generacije žele novac, da je kupe. Obe generacije pronalaze svoje strategije preživljavanja. Strategije su različite, ali jednako pogrešne. Cena karata nije navedena, a početak je u 20 časova.

Utorak, 7. novembar 

U okviru čitalačke radionice u omladinskom centru OPENS diskutuje se o Alberu Kamiju i "Mitu o Sizifu". Prijave su na https://forms.gle/bz3LrWjZiBsgpPzn6, a početak je u 18.30.

Predstava "Dok te ja hranim i oblačim" igra se u Pozorištu mladih. "Ako ste nekada bili dete, ako ste roditelj ili imate nameru da to postanete, ako ste ikada išli u vrtić ili školu, ako radite u vrtiću ili školi, ako ste nekada bili trudni, ako vam stalno drugi govore kako da vaspitavate svoje dete, ako stalno neko pokušava da vas vaspitava, ako imate rodbinu koja vam ide na živce, ako ste ikada pisali školski sastav na temu 'Kako sam proveo raspust', ako živite u Srbiji, ako vam je pasoš uvek nadohvat ruke - ovo je prava predstava za vas." Cena karata nije navedena, a početak je u 19.30.

Sreda, 8. novembar 

Cloudsurfers nastupaju u CK13. U pitanju je holandski bend mutant garaž panka, post grandža i psihodeličnog rokenrola. Njihove pesme se kreću od vratolomnih G-sila do alt pop nirvane. Iza sebe imaju dva albuma: "Don’t Know What Hit Me" i "Subhuman Essence". Upad je 500 dinara, a početak u 20.30.

Stand up veče "4 komičarke" je u Radio cafeu. Nastupaju Jelena Radanović, Lena Ilić, Marija Žagar i Slavica Petrović. Upad je 700 dinara, a početak u 20 časova.

Četvrtak, 9. novembar 

MOFAYA! i trio Belorukov, Čurčić, Tasić nastupaju u CK13. MOFAYA! je duet saksofona i bubnjeva koji čine Džon Dajkman i Aleksandar Škorić. Izvode ekstatični, zemljoužareni, slobodni džez, koji se duboko oslanja na tradicije afro-američkog slobodnog džeza, kao i evropske slobodne improvizacije. Novosadski trio Belorukov, Čurčić, Tasić razvija klasičnu instrumentalnu kombinaciju saksofon-bas-bubnjevi uz izvesne promene u pristupu instrumentima. Saksofon sa proširenim tehnikama, bas sa pedal efektima i svedeni bubnjevi su u kontekstu slobodne improvizacije sa elementima ambijentalne, redukcionističke i groove muzike. Upad je 500 dinara, a početak u 20.30.

Poetsko veče "Samo proveravam" je u Galeriji Matice srpske. U pitanju je poezija savremenih srpskih pesnikinja: Radmile Lazić, Nine Živančević, Danice Vukićević, Marije Knežević, Nataše Žižović, Milene Marković, Ognjenke Lakićević, Ivane Maksić, Maje Solar, Radmile Petrović, Maše Seničić. Poeziju govore i plešu studenti 3. godine glume Akademije umetnosti u Novom Sadu i gosti. Prisustvo događaju se obavezno najavljuje na mejl poetskovece.arsfid@gmail.com. Početak je u 20 časova.

Festival muzike sveta Pocket Globe održava se od 9. do 11. novembra u Fabrici. Na festivalu nastupaju The Cyclist Conspiracy, Bombino, Jasna Jovićević, Iva Bittova & Vladimir Vaclavek, Nogaband i Stefano Saletti & Banda Ikona. Karte za prvi dan su 1.500, za drugi i treći 1.000, dok je komplet ulaznica 3.000 dinara. Otvaranje je u 20 časova.

Tommy Emmanuel nastupa u SNP-u. Najveći rokenrol časopis "Rolling Stone" proglasio ga je za najboljeg gitaristu 1990. godine, dok su čitaoci najvećeg medijskog autoriteta za gitariste "Guitar Player" Emanuela izabrali za najboljeg akustičnog gitaristu svih vremena. Karte su 2.800 dinara, a početak je u 20 časova.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30.

Petak, 10. novembar 

Žurka Disco ringišpil je u Gerili. Puštaće se domaći i strani hitovi izvođača kao što su Boney M, Jackson 5, Dee-Lite, Gwen Stefani, Daft Punk, Lizzo, Moloko, Outkast,Gala, Bebi Dolm Dino Dvornik, Denis i Denis, Elemental i mnogi drugi. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Bas i Stega nastupa u Bulevar booksu. Muzika koju Bas i Stega stvara satkana je od različitih muzičkih pravaca koji uključuju dab, fank, post-rok, džez i mnoge druge koji su pažljivo ukomponovani u plesne forme i obogaćeni elementima savremene muzike. Kompozicije se zasnivaju na stabilnim ritmovima koji su podržani razigranim bas linijama, a ritmičke strukture obojene su psihodeličnim zvukovima isprepletanih gitara i sintisajzera koji stvaraju jedinstvenu atmosferu. Upad je 600 dinara, a početak u 21.30.

Yugo.wav žurka je u KC Labu. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Smoke Mardeljano, Ajs Nigrutin i DJ Mrki nastupaju na Novosadskom sajmu. Upad je 1.000 dinara, a početak u 21 čas.

Russian film festival održava se od 10. do 13. novembra u Beogradu i Novom Sadu. Filmovi će se prikazivati u Ruskom domu i MTS dvorani u Beogradu, odnosno Kulturnom centru Novog Sada. Imaćete priliku da pogledate ostvarenja "Usijana glava Džejn", "Naši", "Meda Bum!", "Snigir" i "Kakav otac takav sin". Otvaranje festivala je u 19 časova u Beogradu, kada će se prikazivati "Usijana glava Džejn". U Novom Sadu, sat vremena kasnije, festival počinje filmom "Naši". Ulaz na sve projekcije je besplatan, a karte mogu da se preuzmu na blagajnama sala u kojima se prikazuju filmovi.

Subota, 11. novembar 

ROIR, Ponor, Polywhy i Jevadh nastupaju u Matki. ROIR će ovom prilikom promovisati novi materijal "Eight" koji sadrži pet novih pesama. Karte su u pretprodaji 600 dinara, a na dan koncerta biće 800. "Eight" vinili će biti dostupni na koncertu po ceni od 2.000 dinara. Početak je u 20 časova.

Fenseraj ukusa se održava na Detelinarskoj pijaci. Na manifestaciji učestvuju izlagači iz Srbije, koji posetiocima nude bogat asortiman proizvoda. Početak je u 18 časova.

Plavi Ptičić nastupa u Bulevar booksu. Plavi ptičić ima iza sebe preko 200 klupskih i festivalskih nastupa, od kojih su najznačajniji EXIT 2017. i Nišvil 2021. Na repertoaru ovog kaver sastava nalaze se najveći hitovi iz rok enciklopedije šezdesetih. Ulaz je besplatan, a početak je u 21.30.

Berza vinila, cd-ova, kaseta, stripova i knjiga održava se u Fabrici. Broj izlagača na berzi je ograničen, a učešće se naplaćuje 500 dinara po štandu. Oni koji žele da izlažu treba da se prijave na mejl jovangvero@yahoo.com. Ulaz za posetioce je besplatan. Berza traje od 10 do 15 časova.

Rođendanska Huba Buba žurka je u Gerili. Puštaće se nostalgični hitovi izvođača poput Britney Spears, Avril Lavigne, ABBA, Queen, 50 Cent, Madonna i mnogih drugih. Pored Hubba Bubba žvake, na ulazu ćeš dobiti i limited edition stikere. Karte su u pretprodaji 600 dinara, a na dan žurke iznosiće 800. Početak je u 21 čas.

Effrontery, Symphony of Symbols i Khargash nastupaju u klubu Dvorište. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Nedelja, 12. novembar 

Yasmin Levy nastupa u SNP-u. Yasmin Levy vas snagom glasa i jačinom emocije vodi na put gde se zaboravlja na sve brige i prepušta iskustvu. Karte se kreću od 2.800 do 3.800 dinara, Početak je u 20 časova.

Premijera stand up showa Nebojše Grujića "Dođoš" je u Gerili. Teme koje možete čuti su Futog, Novosađani, Loznica, Sremice, detinjstvo. Cena karata nije navedena, a početak je u 20.30.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo