...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Zombijana preporučuje "Groblje kućnih ljubimaca"

09.01.2017.

Andrijana Vešović je ilustratorka i grafička dizajnerka, poznata po aliasu Zombijana Bones. Nakon što je stekla hiljade poštovalaca na internetu crtajući tvitove, broj njenih pratilaca samo je rastao, a danas su njeni crteži inspirisani svakodnevicom, često humoristični, ironični, ali uvek zanimljivi.

.

Na njenim crtežima prepoznajemo se razni mi i naše još različitije životne situacije. Zombijana crta stav, kritiku, ironiju, a u njenim ilustracijama naići ćemo na drčnost, ali i dosta humora. Nešto što često karakteriše njen crtež su i elementi horora. To voli da crta, ali i da čita.

"Trenutno čitam 'Pet sematary' Stivena Kinga i od njega sve knjige volim. Dakle, u pitanju je 'Groblje kućnih ljubimaca' i odatle naravno dobijam ideje za ilustracije, tako da eto, to čitam ja, koja crtam ono što crtam", kaže ona.

Pored Stivena Kinga i njegovih dela, strastvena je ljubiteljica i stripova. Kaže da je njena kolekcija stripova mala jer je morala da ustanovi pravilo da ih trenutno ne kupuje. Tvrdi da ukoliko bi krenula, kupovala bi bez prestanka.

"Trenutno, moj omiljeni strip vezan je za porodicu Mumijevih. To je knjižica od nekih možda pet, šest pričica na nekih dvesto strana. Sjajan crtež i baš velika inspiracija za moj crtež. To je jedan od mojih omiljenih stripova i animiranih filmova", dodaje Andrijana.

Mumijevi su delo finske ilustratorke i spisateljice Tuve Janson, a 2014. godine povodom proslave sto godina od njenog rođenja Finska je kao prvi državni brend postavila Mumijeve. Prva priča o ovoj porodici objavljena je davne 1945. godine, danas se kod nas teško nalaze u knjižarama, ali fanovi su se pobrinuli da crtani film bude dostupan na Youtube-u. 

J. Z.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo