...
TRENUTNO20:00 - 21:00Jump Around

Lifestyle / Zanimljivosti

Može li PC da parira "preskupom" Meku?

27.01.2023.

Došlo je vreme za novi računar. Skupili ste novac, međutim, niste sigurni u to da li je bolje da kupite PC ili Mac. Kako većina ljudi u Srbiji koristi PC, sa tom vrstom računara smo prilično upoznati. Neretko, međutim, možemo da čujemo korisnike Appleovih računara kako govore o tome da su prezadovoljni i da ti kompjuteri savršeno funkcionišu. Postavlja se pitanje koje su prednosti i mane PC-ja i Meka i šta je zapravo bolje uzeti?

.

foto: 220marketing.com

Multimedijalni umetnik Vladimir Marković Looney tokom života je promenio mnogo računara. Od Commodorea, Spectruma, brojnih PC-jeva, ali najzadovoljniji je sa Appleovim uređajima. U svom posedu ima iMac i Macbook i kaže da savršeno funkcionišu.

"Prednosti Meka generalno su te što je to kompjuter koji je sklopljen u fabrici. Radili su ga zajedno naučnici, inženjeri i dizajneri. Nema sad ono 'staviću ovaj deo, staviću onaj deo'. Prosto, dobiješ ceo proizvod za neku cenu, znaš da će taj kompjuter da funkcioniše minimum narednih pet godina, ali može da traje i mnogo duže. Znaš da je to pouzdana mašina koja često ima mnogo manje problema nego kompjuteri koji na sebi imaju Windows. PC je generalno problematičan, jer može svako da ga sklopi. Čak i ako se izaberu delovi kako treba, može da bude visoko funkcionalan računar, međutim, bolje je kad neko to sklopi unapred smišljeno", kaže Looney.

Sa druge strane, korisnik PC-ja Miloš Božić prednost kod te vrste računara vidi upravo u izboru komponenti i mogućnosti sastavljanja kompjutera po svojoj želji. A tu je naravno i cena.

"Zato što postoji mnogo PC proizvođača, moguće je pronaći različit tip komponenti po različitom cenovnom opsegu. Vrlo je bitno i to što PC-jevi mogu lako da se nadograde, imaju više opcija za različite komponente. Recimo, kod Meka može da se nadogradi samo memorija i prostor, a za PC može da se izabere bilo koja matična ploča, procesor, storage drive, grafička karta, audio, RAM memorija... Na taj način PC korisnici mogu da prilagode računar sebi ili da ga nadograde, da bude još bolji. PC, takođe, po meni ima blagu prednost što se tiče portova i konekcija. Sa stanovišta gejmera, naravno da možete da igrate neke igre na Meku, ali PC je daleko bolji i superiorniji po tom pitanju", ističe Miloš.

pc png

foto: www.yugatech.com

Video producent Igor Stević poseduje i PC dekstop računar i prenosivi Macbook koji su u istom cenovnom rangu. Kao nekoga ko koristi obe platforme, zamolili smo ga da prenese svoja iskustva. Kako kaže, mnogo je zadovoljniji kako radi Appleova mašina.

"Generalno, jedna od najvećih mana PC-ja po mom mišljenju je sistem. Windows je vrlo nestabilan. Bavim se 15 godina video produkcijom i to se hiljadu puta pokazalo kao činjenica. Kakvu god konfiguraciju da sam imao, Windows jednostavno ume da zapuca, bespovratno. Kod Meka je to velika prednost. Kod njega i ako se zaglavi nešto, on će to da izračuna i da se vrati u život, dok će PC da crashuje, ne možeš mu ništa. Konkretno, ako radim nešto u programu za animaciju After Effects, PC kad zapuca, samo mi ugasi softver i ćao. Ako nisam snimio, nema ništa, gotovo... Što se tiče Meka, kad vidim da je zaglavio, jednostavno moram samo da ga pustim i on će to izračunati. Nekad će to možda trajati tri, četiri minuta, ali znam da program neće pući i da će on završiti tu operaciju. Prednost Meka je i što drugačije funkcioniše na mreži. Nisu toliko razvijeni virusi i ostali bagovi za Mek koliko za Windows. Mek je tu dosta sigurniji", priča naš sagovornik.

Najveću manu Meka Igor vidi u preskupim komponentama. Ukoliko želite model koji ima više prostora, RAM memorije ili veći ekran, moraćete da izdvojite nekoliko stotina dolara više. Ista je situacija i kada želite da nadogradite postojeću konfiguraciju. Iz tog razloga bi se Igor, uz sve prednosti Meka, ipak, odlučio za PC.

"Mogao bih da ga nadograđujem u zavisnosti od kompleksnosti stvari koje radim. Što se tiče Meka, bilo kakva nadogradnja postojećeg je skupa. Recimo, imate 512 GB SSD i sada hoćete da uzmete SSD od 1 TB. To će koštati za 400 dolara više. Ili, ako sa 256 hoćete na 512, opet će biti 200 dolara više. Isto tako je sa RAM-om. Ako naručujete model sa 8 GB RAM-a, košta 1.600 dolara, sa 16 GB RAM-a je već 1.800 dolara. Po meni su to baš visoke cene za ne tako velike komponente", ističe Igor.

macbook png

foto: Zlata Ivleva/Mashable

Prema onome što kažu naši sagovornici, možemo da zaključimo da obe vrste računara imaju svoje prednosti i mane. Ukoliko želite da igrate video igre i imate mogućnost nadograđivanja za manje novca, PC je definitivno pobednik. Ukoliko vam računar, ipak, treba za zahtevnije poslove, kao što su muzička i video produkcija, Mek je tu bez premca. Potrebno je samo da razmislite za šta vam je računar najpotrebniji, a mi se nadamo da smo vam pomogli da se lakše odlučite.

Prilog o ovoj temi poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:


S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Muzičari vide veštačku inteligenciju kao alat, a ne opasnost

Veštačka inteligencija se polako širi u sve pore društva i kulture, pa ni muzika nije izuzetak. Svedoci smo sve većeg…

.

Veštačka inteligencija ugrožava poslove najobrazovanijih

Broj platformskih radnika u Srbiji lagano opada, pokazao je monitoring Centra za istraživanje javnih politika. Kako je na panelu nedavno…

.

WhatsUp poboljšao popularnu funkciju

Za korisnike WhatsAppa stigle su dobre vesti, jer ova popularna aplikacija konačno podržava slanje videa visoke rezolucije.

.

Google se napaja energijom iz bunara

Fervo Energy kaže da je postigao proboj u geotermalnoj tehnologiji. Izvršio je 30-dnevni test bunara na svom mestu u severnoj Nevadi…

.

Nove opcije na WhatsApp-u za privatnost i pozive

Sa novim ažuriranjem, WhatsApp donosi promene kojima želi da spam pozive načini manje iritantnim, kao i da korisnicima omogući izbor…

.

CSSAP program vodi studente računarskih nauka u Ameriku

Ukoliko studirate računarske nauke i želite da se usavršavate u inostranstvu, program CSSAP je prava stvar za vas. U pitanju…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Jump Around
  • 21:00 Music Mix by Bea
  • 22:00 Floating Sounds

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo