...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Zanimljivosti

Dođite na Svetski raketni šampionat na Čeneju

13.09.2022.

Finale Svetskog raketnog šampionata biće održano od 25. do 27. septembra na Aerodromu Čenej. Tada će studenti pokazati koliko su vični pravljenju mini satelita, ali i pokazati brojne druge veštine potrebne za svemirski program.

.

Foto: FB/CanSats in Europe

Takmičenje je elitno, tvrdi direktor manifestacije Dušan Radosavljević iz Komiteta za razvoj svemirskog programa u Novom Sadu. Pristižu takmičari iz celog sveta, a takmičiće se i naši studenti.

"Srbija je već imala slično takmičenje 2019. godine. Bilo je to pilot takmičenje međunarodnog karaktera, posle kojeg su se Srbija i Indija dogovorile da osnuju CanSat/raketni šampionat na globalnom nivou. Cilj je bio da se program podigne na viši nivo, da se u njega uključe i druge zemlje i studentski timovi, na prvom mestu zbog obrazovanja, a onda i zbog promovisanja svemirskog inženjeringa", kaže Radosavljević.

Takmičenje počinje 25. septembra, u deset časova, a biće lansirano 20 malih raketa i satelita, što će svi gosti moći da posmatraju od početka do kraja. Radosavljević kaže da je interesovanje veliko.

"Došli smo do tako velikog interesovanja da taj turistički potencijal mora da se podigne na mnogo viši nivo", smatra Radosavljević.

cansat1 jpg

Što se propozicija takmičenja tiče, Radosavljević kaže da postoje dve misije. Prva misija služi merenju zagađenja, a druga podrazumeva fizičku promenu na samom can set-u, kada se pošalje signal sa zemlje.

"Moramo vizuelno da vidimo i mi i žiri i publika da se nešto desilo na satelitu, da bi misija uspela. Šta će se desiti, to je stvar kreativnosti samih timova, a to ćemo videti na aerodromu", poručuje direktor takmičenja.

Pokrajinski sekretar za turizam Nenad Ivanišević ističe da je ovaj događaj važan za Vojvodinu iz nekoliko razloga.

"Vojvodina prednjači u IT sektoru i ovo je jedan iskorak koji nudimo svim zainteresovanima iz regiona. Da pokažemo da smo u mogućnosti da organizujemo Svetsko prvenstvo, a onda i da znamo da imamo nešto što nema niko u regionu", kaže Ivanišević.

Na Svetskom šampionatu su učestvovale 62  zemlje, a 15 ih je stiglo do finala, koje će biti održano na Čeneju.

Konzorcijum Svetskog šampionata čine ustanove iz Indije, Srbije, Italije, Tunisa, Perua i Portugalije. Takmičenje će od naredne godine biti prošireno i na osnovne i srednje škole.

K. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Šta smo sve i zbog čega guglali u 2023.

Gugl je nedavno objavio najpretraživanije pojmove u našoj zemlji. Na prvom mestu našao se zemljotres, a tu su još Žarko…

.

Muzičari vide veštačku inteligenciju kao alat, a ne opasnost

Veštačka inteligencija se polako širi u sve pore društva i kulture, pa ni muzika nije izuzetak. Svedoci smo sve većeg…

.

Veštačka inteligencija ugrožava poslove najobrazovanijih

Broj platformskih radnika u Srbiji lagano opada, pokazao je monitoring Centra za istraživanje javnih politika. Kako je na panelu nedavno…

.

WhatsUp poboljšao popularnu funkciju

Za korisnike WhatsAppa stigle su dobre vesti, jer ova popularna aplikacija konačno podržava slanje videa visoke rezolucije.

.

Google se napaja energijom iz bunara

Fervo Energy kaže da je postigao proboj u geotermalnoj tehnologiji. Izvršio je 30-dnevni test bunara na svom mestu u severnoj Nevadi…

.

Nove opcije na WhatsApp-u za privatnost i pozive

Sa novim ažuriranjem, WhatsApp donosi promene kojima želi da spam pozive načini manje iritantnim, kao i da korisnicima omogući izbor…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo