...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Zanimljivosti

Dođite na Svetski raketni šampionat na Čeneju

13.09.2022.

Finale Svetskog raketnog šampionata biće održano od 25. do 27. septembra na Aerodromu Čenej. Tada će studenti pokazati koliko su vični pravljenju mini satelita, ali i pokazati brojne druge veštine potrebne za svemirski program.

.

Foto: FB/CanSats in Europe

Takmičenje je elitno, tvrdi direktor manifestacije Dušan Radosavljević iz Komiteta za razvoj svemirskog programa u Novom Sadu. Pristižu takmičari iz celog sveta, a takmičiće se i naši studenti.

"Srbija je već imala slično takmičenje 2019. godine. Bilo je to pilot takmičenje međunarodnog karaktera, posle kojeg su se Srbija i Indija dogovorile da osnuju CanSat/raketni šampionat na globalnom nivou. Cilj je bio da se program podigne na viši nivo, da se u njega uključe i druge zemlje i studentski timovi, na prvom mestu zbog obrazovanja, a onda i zbog promovisanja svemirskog inženjeringa", kaže Radosavljević.

Takmičenje počinje 25. septembra, u deset časova, a biće lansirano 20 malih raketa i satelita, što će svi gosti moći da posmatraju od početka do kraja. Radosavljević kaže da je interesovanje veliko.

"Došli smo do tako velikog interesovanja da taj turistički potencijal mora da se podigne na mnogo viši nivo", smatra Radosavljević.

cansat1 jpg

Što se propozicija takmičenja tiče, Radosavljević kaže da postoje dve misije. Prva misija služi merenju zagađenja, a druga podrazumeva fizičku promenu na samom can set-u, kada se pošalje signal sa zemlje.

"Moramo vizuelno da vidimo i mi i žiri i publika da se nešto desilo na satelitu, da bi misija uspela. Šta će se desiti, to je stvar kreativnosti samih timova, a to ćemo videti na aerodromu", poručuje direktor takmičenja.

Pokrajinski sekretar za turizam Nenad Ivanišević ističe da je ovaj događaj važan za Vojvodinu iz nekoliko razloga.

"Vojvodina prednjači u IT sektoru i ovo je jedan iskorak koji nudimo svim zainteresovanima iz regiona. Da pokažemo da smo u mogućnosti da organizujemo Svetsko prvenstvo, a onda i da znamo da imamo nešto što nema niko u regionu", kaže Ivanišević.

Na Svetskom šampionatu su učestvovale 62  zemlje, a 15 ih je stiglo do finala, koje će biti održano na Čeneju.

Konzorcijum Svetskog šampionata čine ustanove iz Indije, Srbije, Italije, Tunisa, Perua i Portugalije. Takmičenje će od naredne godine biti prošireno i na osnovne i srednje škole.

K. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

NFT vraća muzičarima zaradu od autorskog rada

Razvojem tehnologije i interneta muzika je postala besplatna i dostupna svima. Nekada je to bilo zbog piraterije, a sada se…

.

Večita dilema: iPhone ili Android

Pre pojave pametnih uređaja, sa lakoćom se moglo reći koja kompanija pravi najbolje mobilne telefone. Bila je to finska Nokia…

.

Tradicionalna umetnost će teško preživeti bez tehnologije

Digitalno doba nam je otvorilo mnoga vrata. Jedan sasvim novi i inovativni svet, sa bezgraničnim mogućnostima. Za nekoliko sekundi i…

.

Deseta Technology 'n' Trends konferencija 8. i 9. aprila

SICEF organizuje jubilarnu desetu T'n'T (Technology 'n' Trends) konferenciju koja će bit držana 8. i 9. aprila.

.

Dron koji menja oblik usred leta

Stručnjaci sa Univerziteta Berkli nedavno su predstavili dron koji se razlikuje od drugih srodnih letelica jer može da menja oblik u…

.

Mask kontroliše četvrtinu satelita u Zemljinoj orbiti

Kompanija "Spejs-Eks" i njen izvršni direktor Ilon Mask sada kontrolišu više od četvrtine aktivnih satelita koji kruže oko Zemlje, u…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo