...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Zanimljivosti

Dođite na Svetski raketni šampionat na Čeneju

13.09.2022.

Finale Svetskog raketnog šampionata biće održano od 25. do 27. septembra na Aerodromu Čenej. Tada će studenti pokazati koliko su vični pravljenju mini satelita, ali i pokazati brojne druge veštine potrebne za svemirski program.

.

Foto: FB/CanSats in Europe

Takmičenje je elitno, tvrdi direktor manifestacije Dušan Radosavljević iz Komiteta za razvoj svemirskog programa u Novom Sadu. Pristižu takmičari iz celog sveta, a takmičiće se i naši studenti.

"Srbija je već imala slično takmičenje 2019. godine. Bilo je to pilot takmičenje međunarodnog karaktera, posle kojeg su se Srbija i Indija dogovorile da osnuju CanSat/raketni šampionat na globalnom nivou. Cilj je bio da se program podigne na viši nivo, da se u njega uključe i druge zemlje i studentski timovi, na prvom mestu zbog obrazovanja, a onda i zbog promovisanja svemirskog inženjeringa", kaže Radosavljević.

Takmičenje počinje 25. septembra, u deset časova, a biće lansirano 20 malih raketa i satelita, što će svi gosti moći da posmatraju od početka do kraja. Radosavljević kaže da je interesovanje veliko.

"Došli smo do tako velikog interesovanja da taj turistički potencijal mora da se podigne na mnogo viši nivo", smatra Radosavljević.

cansat1 jpg

Što se propozicija takmičenja tiče, Radosavljević kaže da postoje dve misije. Prva misija služi merenju zagađenja, a druga podrazumeva fizičku promenu na samom can set-u, kada se pošalje signal sa zemlje.

"Moramo vizuelno da vidimo i mi i žiri i publika da se nešto desilo na satelitu, da bi misija uspela. Šta će se desiti, to je stvar kreativnosti samih timova, a to ćemo videti na aerodromu", poručuje direktor takmičenja.

Pokrajinski sekretar za turizam Nenad Ivanišević ističe da je ovaj događaj važan za Vojvodinu iz nekoliko razloga.

"Vojvodina prednjači u IT sektoru i ovo je jedan iskorak koji nudimo svim zainteresovanima iz regiona. Da pokažemo da smo u mogućnosti da organizujemo Svetsko prvenstvo, a onda i da znamo da imamo nešto što nema niko u regionu", kaže Ivanišević.

Na Svetskom šampionatu su učestvovale 62  zemlje, a 15 ih je stiglo do finala, koje će biti održano na Čeneju.

Konzorcijum Svetskog šampionata čine ustanove iz Indije, Srbije, Italije, Tunisa, Perua i Portugalije. Takmičenje će od naredne godine biti prošireno i na osnovne i srednje škole.

K. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Može li ChatGPT stvarno da zameni pojedine poslove?

Istraživačka organizacija OpenAI krajem prošle godine lansirala je program ChatGPT. Ovaj model utemeljen na veštačkoj inteligenciji gotovo svakodnevno privlači ogromnu…

.

TikTok: Mislili smo da tu zavisnost nikada nećemo imati

Od višesatnih filmova, preko YouTube videa od pola sata, do nekoliko sekundi TikToka – sadržaj na internetu postaje sve kraći.…

.

Može li Chat GPT da zameni Google?

Od kako je u novembru prošle godine kompanija Open AI predstavila Chat GPT, odnosno čet robota na bazi veštačke inteligencije,…

.

Može li PC da parira "preskupom" Meku?

Došlo je vreme za novi računar. Skupili ste novac, međutim, niste sigurni u to da li je bolje da kupite…

.

Veštačka inteligencija u umetnosti kao lisac u kokošinjcu

Nik Kejv, jedan od najvećih rok poeta današnjice, veoma je oštro reagovao na pesmu koju je, u "njegovom stilu", sastavio…

.

NFT vraća muzičarima zaradu od autorskog rada

Razvojem tehnologije i interneta muzika je postala besplatna i dostupna svima. Nekada je to bilo zbog piraterije, a sada se…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo