...
TRENUTNO16:45 - 17:00Prava stvar

Lifestyle / Zanimljivosti

Dođite na Svetski raketni šampionat na Čeneju

13.09.2022.

Finale Svetskog raketnog šampionata biće održano od 25. do 27. septembra na Aerodromu Čenej. Tada će studenti pokazati koliko su vični pravljenju mini satelita, ali i pokazati brojne druge veštine potrebne za svemirski program.

.

Foto: FB/CanSats in Europe

Takmičenje je elitno, tvrdi direktor manifestacije Dušan Radosavljević iz Komiteta za razvoj svemirskog programa u Novom Sadu. Pristižu takmičari iz celog sveta, a takmičiće se i naši studenti.

"Srbija je već imala slično takmičenje 2019. godine. Bilo je to pilot takmičenje međunarodnog karaktera, posle kojeg su se Srbija i Indija dogovorile da osnuju CanSat/raketni šampionat na globalnom nivou. Cilj je bio da se program podigne na viši nivo, da se u njega uključe i druge zemlje i studentski timovi, na prvom mestu zbog obrazovanja, a onda i zbog promovisanja svemirskog inženjeringa", kaže Radosavljević.

Takmičenje počinje 25. septembra, u deset časova, a biće lansirano 20 malih raketa i satelita, što će svi gosti moći da posmatraju od početka do kraja. Radosavljević kaže da je interesovanje veliko.

"Došli smo do tako velikog interesovanja da taj turistički potencijal mora da se podigne na mnogo viši nivo", smatra Radosavljević.

cansat1 jpg

Što se propozicija takmičenja tiče, Radosavljević kaže da postoje dve misije. Prva misija služi merenju zagađenja, a druga podrazumeva fizičku promenu na samom can set-u, kada se pošalje signal sa zemlje.

"Moramo vizuelno da vidimo i mi i žiri i publika da se nešto desilo na satelitu, da bi misija uspela. Šta će se desiti, to je stvar kreativnosti samih timova, a to ćemo videti na aerodromu", poručuje direktor takmičenja.

Pokrajinski sekretar za turizam Nenad Ivanišević ističe da je ovaj događaj važan za Vojvodinu iz nekoliko razloga.

"Vojvodina prednjači u IT sektoru i ovo je jedan iskorak koji nudimo svim zainteresovanima iz regiona. Da pokažemo da smo u mogućnosti da organizujemo Svetsko prvenstvo, a onda i da znamo da imamo nešto što nema niko u regionu", kaže Ivanišević.

Na Svetskom šampionatu su učestvovale 62  zemlje, a 15 ih je stiglo do finala, koje će biti održano na Čeneju.

Konzorcijum Svetskog šampionata čine ustanove iz Indije, Srbije, Italije, Tunisa, Perua i Portugalije. Takmičenje će od naredne godine biti prošireno i na osnovne i srednje škole.

K. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besmrtnost je moguća?

Poznati futurista Rej Kurcvajl, inače bivši Google inženjer, predviđa da će besmrtnost postati moguća do 2030. godine.

.

Uvodi se obavezeno označavanje AI generisanog sadržaja

U Americi je predstavljen zakon za označavanje dubinski falsifikovanih sadržaja (deepfake content). Ima za cilj da se suprotstavi takvom sadržaju…

.

Stiže nova verzija Office paketa

Novi Office neće imati ugrađene funkcije veštačke inteligencije (AI), dok će Excel dobiti desetine poboljšanja. Među njima su kao dinamički…

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

.

Četbot izbegava pitanja o izborima

Gugl je objavio da će ograničiti mogućnost svog AI četbota Džemini (Gemini) da odgovara na pitanja o izborima koji će se…

.

NASA "štipnula" Vojadžera

Inženjeri NASA poslali su signal, takozvani "poke", sondi Vojadžer i dobili potencijalno ohrabrujući odgovor. Kako piše CNN, nadaju se da…

  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Za i protiv
  • 18:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo