...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Zanimljivosti

Crtani filmovi 21. veka: Sunđer Bob pa sve ostalo

22.12.2021.

Probajte da zamislite jedan savršen dečiji vikend početkom dvehiljaditih... Sigurno vam na pamet prvo pada gluvarenje ispred televizora i gledanje crtanih filmova ne nekom od kanala koje je bilo moguće uhvatiti preko antene. Bez interneta i kablovske televizije bili smo osuđeni na izbor urednika.

.

Foto: YouTube / Nickelodeon

Kolekcionar crtanih filmova Božidar Draškić se priseća da su tada najpopularniji bili akcioni crtani filmovi poput Digimona, Pokemona, Nindža kornjača, ali i Nickelodeonovi naslovi Sunđer Bob i Pingvini sa Madagaskara. Crtani filmovi tada i danas se, kako kaže, ipak razlikuju.

"Crtaći nemaju istu animaciju, nego su grafički nacrtani, ali i sinhrnoizacije nisu dobre. Previše su kratki i uglavnom se emituju da bi se prodale igračke. Izbubili su dušu koju su imali", kaže Božidar.

Oni odrasli tokom dvehiljaditih čini se da upravo najviše pamte Sunđer Boba, koji se i dan danas prikazuje na televziji i definitivno je obeležio tu deceniju. Devojčice su imale i neke druge favorite, objašnjava Marija.

"Ono što pamtim su Sunđer Bob i Princezice gde sam uživala da gledam koja je haljina najlepša i koji bi ja možda nosila. Uvek je plava princeza bila u centru pažnje, a meni je bilo žao što to nije neka smeđa. Gledala sam i Jagodicu Bobicu, Majstor Boba koji su se puštali vikendom, kad se ne ide u školu i kada su odličan izgovor da se ne uradi domaći", rekla nam je Marija.

Na domaćim kanalima su tada mogli da se gledaju i neki stariji crtani filmovi, koje su gledali i naši roditelji, koji su uspeli da nađu put i do tadašnjih klinca poput Dragana.

"Ren i Stimpi, Giblijevi filmovi, stari Looney Tunes i Dizni naslovi i naravno Sunđer Bob. Ja sam 99 odsto stvari gledao na televiziji i to sam gledao svaki dan, nisam ni znao da se crtaći mogu gledati na internetu", seća se Dragan.

Početak 21. veka je obeležio bum akcionih naslova. Kod nas su se tada prikazivali i X-Man, Betmen, Konan... Petar je tih godina gledao crtać tog žanra kome se i danas vraća.

"Omiljeni mi je Šaman King, gledao sam ga u osnovnoj škloli. Privukla me je zanimljiva priča i imam lepe uspomene na njega. Nedavno sam ga odgledao maratonski od prve do poslednje epizode i dan danas mi privlači pažnju. Gledao sam i Zmajevu kuglu, Sunđer Boba, kog gledam i dan danas. Volim koncept gde epizode nisu vezane i zanimljive su mi ličnosti koje nisam kapirao kao klinac", zaključuje Petar.

Za ove godine su karakteristični i naslovi iz Japana - Digimoni, Pokemoni, Ju-gi-oh, Bejblejd. Oni su bili puni akcije i imali interesantne svetove koji nas privlače još uvek, priča Ceca.

"Digimoni su za mene predstavljali način učenja o odnosima, osobinama i ophođenju prema ljudima oko sebe. Svaki glavni lik predstavlja određenu osobinu i nosi je na određeni način i kroz njih se prožima činjenica da su to njhove najveće nesigurnosti koje nose sa ponosom. Gledala sam i Naruta gde je svaki lik napravljen tako da ima dobro i lošu stranu i tu nikada nemate zlikovca", rekla nam je Ceca.

Sa razvojem kablovske televizije pojavila se i gomila dečijih kanala koji su sinhronizovani na naš jezik. Upravo je taj kvantitet doprineo smanjenju kvaliteta sinhronizacija koje su, kako kaže Božidar Draškić, presudne za to da neki crtać postane popularan i uđe u legendu, kao što se desilo sa Sunđer Bobom.

"Sinhronizacija je bila dobra zbog dobrog prevoda i glumci su se jednostavno uživeli u te uloge. Kada bi neko gledao Sunđer Boba na engleskom, to ne bi bilo to. Sada imamo i novu sinhornizaciju koja nema tu dušu kao ona stara. Imamo dosta engleskih reči i loše prevode. Ljudi koji sada daju glasove nisu poznati glumci", zaključuje naš sagovornik.

Naši roditelji su bili ti koji su čekali ceo dan da pogledaju jedan crtani film pre Dnevnika, dok smo mi ipak imali više izbora. Tako će biti i sa narednim generacijama - one imaju neke svoje crtane heroje i biće nemoguće naterati ih da gledaju ono što smo mi. Naši roditelji kojima je Sunđer Bob bio previše čudan, neka nam oproste.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Cartoon Network je danas samo lepa uspomena

Mnoge je pogodila vest o gašenju Cartoon Network studija, koji stoji iza mnogih crtanih hitova koje smo gledali devedesetih i…

.

Najbolji momenti iz klasičnih crtaća

Svi koji su odrasli uz Toma i Džerija, Skubi-Dua i Looney Tunes junake imaju priliku da se podsete najboljih momenata…

.

Domics crtaći kopiraju vaš život

Youtube animirani kanal Domics pokrenuo je Kanađanin Dominik Panganiban nakon više godina rada na online stripu sa istom sadržinom. U…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo