...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Video igre

Može li gejming da pomogne u poboljšanju koncentracije?

25.04.2023.

Da su video igre, kao i celokupna gejming industrija, sve više prisutni u svakodnevnom životu velikog broja ljudi, samim tim i studenata, odavno više nije tajna. Već duže vreme video igre su predmet kontroverzi i debata, posebno kada se radi o njihovom uticaju na mentalno zdravlje i kognitivne funkcije čoveka. Razna istraživanja stručnjaka u prethodnom periodu pokazala su da video igre mogu pozitivno da utiču na koncentraciju i pažnju kod ljudi.

.

Gejming ili igranje video igara je jedna od najpopularnijih aktivnosti među mladima danas. Povrh svega, gejming je interaktivna aktivnost koja uključuje igrača u proces učenja. Kada neko igra video igru, on mora da razvije različite strategije, rešava probleme i donosi odluke u realnom vremenu. U takvoj situaciji našao se i student fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, kao i veliki zaljubljenik u video igre, Darko Brunet, koji smatra da igranje igara itekako pozitivno utiče na održavanje koncentracije i na rešavanje svakodnevih životnih problema i izazova.

"Smatram da gejming generalno može da ima dosta benefita. Strateške igre, recimo, mogu da poboljšaju organizatorske i planerske sposobnosti. Onlajn igrice mogu da poboljšaju razvoj timskog duha i tog nekog team playa, a sa druge strane i dosta kontribuiraju u razvoju refleksa", kaže Darko.

gejming2 png

Imajući u vidu da video igre sve češće praktikuju tematiku koja je zasnovana na istoriji, naučnoj fantastici, kao i kulturi, stiče se utisak da sama gejming industrija ima uticaj i u edukaciji ljudi, pre svega mladih. Profesor Akademije umetnosti i stručnjak za gejming Manojlo Maravić smatra da video igre definitivno mogu da imaju uticaja na održavanje čovekove koncentracije i pažnje uz, naravno, dovoljnu količinu samokontrole kako mentalno zdravlje ne bi izašlo iz granica normalnih okvira.

"Video igre su veoma različite u smislu igračkih mehanika i pravila koje one obuhvataju, kao i žanrovi kojima pripadaju. Video igre su veoma različit medij u odnosu na način percepcije publike. Na različite načine zapravo primate te medijske sadržaje, odnosno, kroz tu interaktivnost, koja je opet uslovljena pravilima igre koja mogu biti potpuno različita", smatra Manojlo.

Da li i koliko često provode vreme uz video igre, kao i to da li primećuju pozitivne ili negativne uticaje video igara na svoju koncentraciju i pažnju, svoje stavove izneli su i studenti sa kojima smo razgovarali.

"Često igram igre, najviše LoL, ali nisam primetio nikakve negativne uticaje na moju koncentraciju, naprotiv, smatram da je uticaj pozivian. Mislim da TikTok i društvene mreže lošije utiču nego igre."

"Ne provodim mnogo vremena igrajući igre, samo ponekad, rekreativno. Smatram da previše igranja može loše da utiče na mentalno zdravlje."

"Ne igram video igre, ali smatram da one loše utiču na koncentraciju. To je, po meni, gubljenje vremena. Nekako se pojam o vremenu izgubi dok se one igraju i za to vreme bi mogle da se urade neke korisnije stvari."

"Igram igre nekoliko puta nedeljno po sat, sat i po. Ako igram duže od toga, onda se nerviram i pokvari mi ceo dan. Mislim da, uz dobru samokontrolu, može da ima pozitivan uticaj, jer poboljša rad mozga, ali zavisi i koja video igra je u pitanju."

gejming3 png

Sa druge strane, profesor Maravić ističe da su video igre već duže vreme predmet kontroverzi kada su u pitanju negativni uticaji video igara na mentalno zdravlje i podsticanje negativnih osobina kod mladih ljudi. Naš sagovornik, međutim, zaključuje da je samokontrola ključ svega.

"Video igre su često optuživane da podstiču agresivnost, nasilje, izazivaju zavisnost, kao i da odvraćaju mlade ljude od drugih aktivnosti vezanih za školu, za druženje, porodične odnose. To može da se predstavi kao takozvana 'moralna panika' prema svim novonastalim medijima. Svakako je izuzetno bitno da postoji određena samokontrola koju god aktivnost da obavljate", tvrdi Maravić. 

Svesni smo činjenice da su video igre i generalno gejming industrija dostigli toliki nivo popularnosti, čak do te mere da je to zanimanje došlo do nivoa izuzetno plaćenog posla. Svakako da postoje određeni benefiti u igranju video igara koji dovode do unapređenja covekovih svakodnevnih funkcija, međutim, granica samokontrole u "konzumiranju" ove i bilo koje druge zanimacije i te kako treba da postoji.

Ovom temom bavili smo se u novom izdanju emisije Pop up:


 

O. Popović

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Da vam piri po leđima

Cougar predstavlja stolicu koja pomaže u sprečavanju znojenja leđa.

.

Heroji 3: Video igra koja prkosi godinama

Retko koja video igra može da se pohvali trajanjem dužim od 20 godina. Takav je slučaj sa igrom "Heroes of…

.

Into the Breach: Robotska šahovska borba

Konačno je stiglo lepo vreme, što je idealan trenutak da se sa velikih ekrana i konzola prebacimo na mobilne telefone…

.

Video igre konzumira 3,7 milijardi ljudi, ali nisu svi strastveni gejmeri

Najnoviji izveštaj analitičke kompanije DFC Intelligence pokazuje da je broj onih koji konzumiraju video igre porastao na 3,7 milijardi.

.

Mutalk - gejmerska “brnjica”

Iz Japana nam stiže neobičan proizvod, koji izgleda čudno, ali ima korisnu funkciju. Japanska kompanija Shiftall je kreirala uređaj, pod nazivom…

.

Odrasli gejmeri sve više doživljavaju onlajn nasilje

Odrasli gejmeri su sve češće meta onlajn nasilja, koji je sa 74 odsto porastao na čak 86 odsto u poslednje…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo