...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Vozi bez ruku

25.05.2023.

BlueCruise, Fordov sistem za pomoć vozaču bez upotrebe ruku, biće dostupan u 500.000 vozila do 2024. A sistem nivoa 3, koji se takođe naziva uslovna ili nenadzirana autonomija, biće prvi dostupan u Fordovim električnim vozilima sledeće generacije.

.

BlueCruise je sistem nivoa 2, što znači da vozilo kontroliše glavne funkcije kao što su ubrzanje i kočenje, kao i centriranje trake i automatska promena trake. Ali dok vozači mogu da skinu ruke sa volana i noge sa pedala, oni moraju da drže pogled na putu i da budu spremni da preuzmu kontrolu u trenutku. Ford je naveo da su vozila opremljena BlueCruise-om već prešla preko 50 miliona milja.

Nivo 3 se odnosi na visoko automatizovanu vožnju, gde vozač i dalje treba da bude u mogućnosti da preuzme vozilo na zahtev, ali takođe može da skrene pogled sa puta u određenim situacijama. Neki stručnjaci tvrde da L3 sistemi mogu biti opasni s obzirom na potrebu da vozači ostanu pažljivi uprkos tome što vozilo obavlja većinu zadataka u vožnji.

Ford je u trci da što brže i bezbednije unese više delimično autonomnih karakteristika u potrošačka vozila. Tesla pokreće diskusiju sa svojim kontroverznim beta sistemom, Full Self-Driving, koji teoretski može da se nosi sa lokalnim putevima sa saobraćajnom signalizacijom i pešacima, ali je takođe kritikovan kao opasan i nedovršen proizvod bez dovoljno zaštitnih ograda.

GM takođe ima funkciju za autoput bez upotrebe ruku pod nazivom Super Cruise i rekao je da će objaviti napredniji proizvod pod nazivom Ultra Cruise koji može da se nosi sa „95 odsto“ zadataka vožnje. Volvo, Mercedes-Benz, Audi i drugi takođe rade na sopstvenim L3 proizvodima.

Izor:www.pcpress.rs

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Tesla bez Kine

Zbog eskalacije geopolitičkih rizika, Tesla navodno traži od svojih dobavljača da počnu proizvodnju komponenti i delova izvan Kine i Tajvana već 2025. godine. 

.

Dobar start najnovijeg "Indijane Džonsa"

Peta avantura Indijane Džonsa počela je u finansijskom smislu iznad svih očekivanja. Film "Indijana Džons i artefakt sudbine" zaradio je,…

.

Novi "Indijana Džons" na udaru kritike

Film "Indijana Džons i artefakt sudbine" nedavno je imao svetsku premijeru na Kanskom festivalu, kada je Harison Ford nagrađen počasnom…

.

Harison Ford odbio da učestvuje u seriji o Indijani Džonsu

Američki glumac Harison Ford izjavio je da će predstojeći film "Indijana Džons i artefakt sudbine" biti završnica franšize o čuvenom…

.

Digitalno podmlađeni Harison Ford u trejleru za novog Indijanu Džonsa

Trejler za peti nastavak filmske franšize o Indijana Džonsu prepun je akcije i avanture, ali svetski mediji prenose da su…

.

Antstream donosi strimovanje igara na iPhone

Antstream Arcade, servis za strimovanje retro video igara, biće uskoro dostupan na iPhone uređajima.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo