...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Tesla bez Kine

27.05.2024.

Zbog eskalacije geopolitičkih rizika, Tesla navodno traži od svojih dobavljača da počnu proizvodnju komponenti i delova izvan Kine i Tajvana već 2025. godine. 

.

Prema izveštaju Nikkei News-a od 23. maja, pozivajući se na izvore iz lanca snabdevanja, dobavljači štampanih ploča, panela i elektronskih kontrolera za modele koji se prodaju van Kine nedavno su dobili zahteve od Tesle da izbegavaju Kinu i Tajvan. Kao razlog se navodi sve veći geopolitički rizici u regionu velike Kine pre predsedničkih izbora u SAD. Cilj ovog poteza je stvaranje alternativnih izvora snabdevanja za tržišta van Kine kako bi se izbegli poremećaji u lancu snabdevanja. 

Dobavljač Tesle sa sedištem u Tajvanu otkrio je da Tesla želi da sve komponente budu OOC, OOT, što znači "van Kine" i "van Tajvana". Navodno se nadaju da će ovaj predlog moći da se primeni u novim projektima sledeće godine. Rečeno je da je Tesla podnela ovaj zahtev pre nego što je američka vlada povećala carine na kineske električne automobile četiri puta, odnosno na 100 odsto.

Američki proizvođači automobila kao što su Dženeral motors i Ford takođe nalažu svojim dobavljačima da istraže o izmeštanju svojih elektronskih proizvodnih linija iz Kine i Tajvana. Međutim, oni formalno nisu uputili zahteve slične Teslinim. 

Izvor: autotech.news

Možda te još zanima:

.

Tesla obustavlja isporuke Cybertrucka zbog problema sa brisačem vetrobrana.

Kompanija Tesla privremeno je zaustavila isporuke svog Cybertruck automobila zbog problema sa motorom brisača vetrobrana.

.

Galeb juri orla

Kineski proizvođač automobila BYD, Teslin najveći rival u Kini, najavio je prošlog meseca da će svoj pristupačni električni hečbek, Seagull, dovesti u…

.

BMW vs Tesla

Nova poboljšana litijum-jonska baterija imaće 30 odsto povećanje energetske efikasnosti i brzine punjenja. Trošak proizvodnje iznosi 50 procenata današnjih troškova.

.

Novi Maskov četbot se zove Grok i zna kako se pravi kokain

Uprkos tome što je jedan od najvokalnijih kritičara veštačke inteligencije, milijarder Ilon Mask lansirao je novog četbota zvanog "Grok", za…

.

Nikola Tesla kao omiljeni junak teoretičara zavere

Šta zaista znate o Nikoli Tesli? Možda pitanje deluje naivno, svakako da znate barem dve ili tri ključne činjenice o…

.

Kineska letelica donela kamenje sa tamne strane Meseca

Kineska lunarna sonda vratila se na Zemlju sa prvim uzorcima tla i stena sa neistražene, udaljene strane Meseca.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo