...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Lifestyle / Tehnologija

Uklanja se 1.5 milion aplikacija sa Google Play i App Store

16.05.2022.

Pre nekog vremena, govorilo se o tome kako kompanije Apple i Google planiraju da uklone aplikacije iz App Store i Play Store. Kriterijum za uklanjanje aplikacije jeste nedostatak novih verzija u proteklih dve ili više godina. Dakle, svaka aplikacija koja je poslednju nadogradnju imala pre više od dve godine ide pod giljotinu.

.

Sa jedne strane, ovakav potez je razumljiv. Neke od neunapređenih aplikacija mogu imati bezbednosne propuste koje bi maliciozni korisnici mogli da iskoriste, ili se njihov interfejs jednostavno ne uklapa sa najnovijim verzijama iOS i Android operativnih sistema. Sa druge strane, nekim aplikacijama nadogradnje jednostavno nisu potrebne. Pa zašto bi onda one bile uklonjene ukoliko ne poseduju ozbiljne mane i ukoliko funkcionišu kako je zamišljeno?

Šta Apple tačno sprema ?

Trenutno, unutar App Store postoji više od 650.000 aplikacija koje nisu imale ni jednu nadogradnju u protekle dve godine. Do sada, kompanija Apple ih najverovatnije nije uklanjala jer nisu postojale ozbiljne pretnje po integritet podataka korisnika. Međutim, prema trenutnim navodima, sve one bi mogle biti uklonjene iz prodavnice. Uporedimo to sa poslednjim "prolećnim čišćenjem" 2016. godine kada je uklonjeno 150.000 aplikacija. Dakle, skoro pet puta više programa bi moglo biti uklonjeno ovom prilikom, što je ogromna razlika.

Google razmišlja

Što se tiče Android operativnog sistema, situacija je takođe daleko od idealne. U ovom trenutku, skoro 869.000 aplikacija bi takođe moglo nestati iz Play Store. Razlozi su isti – nema nadogradnje tokom više od dve godine. Ono što jeste dobra stvar kod Android operativnog sistema jeste što ukoliko ove aplikacije budu uklonjene sa Play Store, korisnici će moći da ih preuzmu sa alternativnih sajtova. Koliko je to sigurno je na proceni korisnika, ali alternativa je tu, što ne možemo reći za iOS.

Možda te još zanima:

.

Ugašen projekat koji je Microsoft reklamirao "na sva zvona"

Microsoft više neće podržavati Windows Subsystem za Android, koji je omogućavao da Android aplikacije fluidno rade na Windowsu 11.

.

Samsung Find pronalazi ljude, predmete i uređaje

One UI 6 je dobio najnoviju verziju, u okviru koje stiže veliki broj funkcija.

.

Šta je "Guglovo groblje“ i ko na njemu počiva?

Otkako je pre više od 25 godina Gugl stupio na svetsku scenu, većina ljudi je to ime povezivala s pretraživačem…

.

Microsoft Copilot stiže na Android

Microsoftov alat Copilot, AI chatbot kompanije koji može da uradi sve, od pomoći u pisanju koda do nacrta marketinške e-pošte,…

.

Android telefoni konačno dobijaju funkciju koju korisnicu priželjkuju

Sajt Android Authority donosi informacije o funkciji koja će korisnicima Android uređaja u velikoj meri olakšati praćenje zdravlja baterije.

.

Sud odlučio – Google je monopolista

Slučaj Epic Games protiv Google-a je otkrio da je monopol na prodaju digitalnih proizvoda u okviru aplikacija zavisio od tajnih…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo