...
TRENUTNO14:00 - 15:00RetroTips

Lifestyle / Tehnologija

TikTok pod istragom i u Kanadi

02.03.2023.

Kanadski regulatori za zaštitu privatnosti pokrenuli su istragu o TikTok-u zbog prikupljanja podataka korisnika. Platforma za deljenje videa, u vlasništvu kineskog giganta ByteDance, našla se pod lupom zbog zabrinutosti da prenosi informacije Pekingu. Potez Kanade dolazi nakon što je zaposlenima Evropske komisije naređeno da uklone aplikaciju kako bi zaštitili instituciju.

.

Kanadska kancelarija komesara za privatnost saopštila je da je pokrenula istragu u TikTok-u zajedno sa pokrajinskim regulatorima privatnosti iz Kvebeka, Britanske Kolumbije i Alberte. Istraga je pokrenuta posle sada rešenih grupnih tužbi u SAD-u i Kanadi, kao i brojnih medijskih izveštaja u vezi sa prikupljanjem, upotrebom i otkrivanjem ličnih podataka TikTok-a. Cilj je da se utvrdi da li su prakse organizacije u skladu sa kanadskim zakonodavstvom o privatnosti.

Regulatori privatnosti rekli su da su mnogi korisnici TikTok-a mlađi i da je veća važnost zaštite privatnosti dece. Oni će ispitati da li kompanija ispunjava svoje obaveze transparentnosti. Portparol TikTok-a rekao je da je istraga prilika da se pojasni kako kompanija štiti privatnost Kanađana. Kanada se pridružuje vladama iz celog sveta koje izazivaju zabrinutost zbog TikTok-a, zbog straha da bi Kina mogla da koristi aplikaciju za prikupljanje podataka korisnika ili unapređenje svojih interesa.

Prošlog meseca, holandska vlada je navodno savetovala javne zvaničnike da se klone aplikacije. Zabrana je već uvedena u SAD-u za zaposlene u saveznoj vladi. Britanski premijer Rishi Sunak opire se pozivima da se vladinim zvaničnicima zabrani korišćenje TikTok-a zbog obnovljene zabrinutosti nekih konzervativnih poslanika. TikTok je u prošlosti naveo da Peking ne može da pristupi podacima o njegovoj usluzi.

Izvor: PC Press

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Velike tehnološke kompanije sve više troše na lobiranje u Briselu

Digitalna industrija troši više od 113 miliona evra godišnje na lobiranje u Briselu, pri čemu su rastu te sume u…

.

TikTok ubacuje Wikipedia isečke

Korisnici TikTok-a, posebno mladi ljudi, sve više tretiraju tu aplikaciju kao pretraživač da bi pronašli sve, od obližnjih restorana do…

.

Ove aplikacije su najgora noćna mora za bateriju telefona

Aplikacije društvenih mreža, striming aplikcije i određene mobilne igre poznate su po tome što prazne baterije pametnih telefona.

.

TikTok uklanja snimke koji negiraju klimatsku krizu

TikTok počinje da uklanja video snimke koji negiraju postojanje klimatskih promena. Kompanija je ažurirala svoju politiku o dezinformacijama koje se odnose…

.

Balkandad: Once you go Balkan - you never go back

Ukoliko vam je poznata rečenica "Ma kakav parsli bre?" onda ste sigurno čuli ili gledali Miloša Nedeljkova, poznatijeg kao Balkandad.…

.

Na TikTok-u je moguće stvarati kvalitetan i etičan sadržaj

Da li ste čuli za Balkandad-a, Barbi Afriku, Sergeja Pajića ili možda za Uki Q? Ukoliko jeste, onda ste verovatno…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo