...
TRENUTNO13:45 - 14:00Prava stvar

Lifestyle / Tehnologija

Tehnologija budućnosti, ali ne i sadašnjosti

07.04.2023.

Iako tehnološke kompanije ulažu milijarde u samu tehnologiju, izgleda da će proći još dosta godina dok je korisnici prihvate i počnu masovno da je koriste.

.

Pre otprilike godinu i po, Mark Zakerberg je napravio veliki zaokret sa svojom kompanijom. Facebook je postao Meta, a fokus je prebačen na metaverzum, odnosno virtuelni svet koji bi u nekoj budućnosti trebalo da postane važan deo naših života. Umjesto da ljudi komuniciraju i druže se uživo, Zakerberg veruje da će nam takva grupna druženja zameniti virtuelna druženja avatara.

Osvajanje tog tržišta, smatraju u Meti, neće biti sprint, nego maraton i veruju da će se plodovi investicije u metaverzum videti tek krajem decenije. U tome su kako izgleda u pravu, jer njihovo odeljenje za metaverzum za sada samo beleži velike gubitke, dok Metin virtuelni svet nije privukao previše korisnika, a i oni čiji se avatari druže u njemu nisu baš oduševljeni.

Da nema nekog interesa za virtuelnim svetom pokazalo je i nedavno istraživanje Piper Sandlera u SAD-u. U istraživanju, koje je sprovedeno tokom februara, učestvovalo je 5600 tinejdžera, a zanimljivo je da skoro trećina njih (29 procenata) već poseduje VR uređaj. Ali od onih koji posjeduju takve naočare, odnosno uređaj za virtuelnu realnost, samo četiri odsto njih ga koristi svakodnevno, odnosno 14 odsto njih koriste ga najmanje jednom nedeljno.

To su prilično porazne brojke za ovo tržište i najbolje pokazuju kako trenutno ne postoji neki atraktivan i zabavan sadržaj koji bi ljude privukao da provode više vremena u metaverzumu. Osim ako se ne pojavi neka aplikacija koja će privući milione, ne bi trebalo očekivati neku navalu na postojeće uređaje, a samo sedam procenata ispitanih kaže da su zainteresovani za kupovinu uređaja za virtuelnu realnost.

Iz Piper Sandlera kažu da podaci o slaboj upotrebi uređaja pokazuju da je VR tržište još u svojim ranim danima, a ti uređaji ne mogu da se ni uporede po svojoj važnosti s pametnim telefonima koje mladi ne ispuštaju iz ruku.

Iako na ovo tržište uskoro ulazi i Apple, teško je očekivati da će se situacija promeniti jer bi cena njihovog prvog AR/VR uređaja trebalo da iznosi oko 3000 dolara, tako da potražnja za njim sigurno neće biti velika.

 

Izvor:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Sloboda" i "Bodi artist"

Profesor filozofije u gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj i muzičar u sastavima Professory i OSSA Quartet Aleksandar Turukalo ove nedelje nam…

.

Novi vremenski standard za Mesec

Bela kuća je objavila da je zatražila od NASA-e da do 2026. godine kreira novi vremenski standard za Mesec. Koordinisano lunarno vreme…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Ono što je ubilo ptice, ubija i ljude

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pronašli su pre petnaestak dana više od 800 mrtvih ptica na oranicama…

.

Dan otvorenih vrata na Filozofskom fakultetu

Filozofski fakultet u Novom Sadu u subotu, 16. marta organizuje prolećni Dan otvorenih vrata. Učenici srednjih škola mogu da se…

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo