...
TRENUTNO10:20 - 10:30Pre podne na O radiju

Lifestyle / Tehnologija

Šta je madware i kako da se zaštitite od njega?

09.08.2022.

Malware, koji uključuuje i adware, ne napada samo korisnikov PC ili laptop. Madware specifično cilja i korisnikove druge uređaje, ali možete ga izbeći.

.

Termin "madware" predstavlja kombinaciju reči "mobile" i "adware". Cilj ove vrste softvera je da korisnikov uređaj preplavi reklamama i oglasima koji iskaču, a ponekada i do te mere da uređaj postane beskoristan. Madware je adware koji cilja telefone i tablet uređaje, a poput uobičajenog adwarea "napada" uređaj iritantnim reklamama i redovno dovodi do rušenja sistema.

Madware čak može i da reklamama zameni određene zvučne elemente na telefonu. Na kraju, ukoliko imate madware na svom uređaju, izloženi ste riziku da vaši podaci budu ukradeni bez dozvole ili vašeg znanja. Adware često ide rame uz rame sa spyware softverim, pa ste izloženi i riziku od praćenja vaše geografske lokacije.

Madware se na uređaje uglavno instalira preko malicioznih apliakcija, a korisnik je retko svestan toga. Može se proširiti preko različitih onlajn komunikacija, a sajber kriminalci ga uobičajeno žrtvama isporučuju u imejlu.Srećom, postoje načini na koje možete izbeći madware. Prvo što je potrebno da uradite, jeste da bezbednost svog uređaja pojačate renomiranim antivirus programom To je prva linija odbrane od malware napada.

Pored toga, uvek morate biti oprezni kada su u pitanju fajlovi koje preuzimate na svoje uređaje. Ukoliko dobijete sumnjiv link ili prikačeni fajl u imejl poruci, morate biti sigurni da je pošiljalac pouzdan i obavezno skenirajte fajl antivirus softverom.

Izvor: www.srbijadanas.com

Možda te još zanima:

.

Čuvaj se virusa

U inat sigurnosnim istraživačima i Google play store-u koji se trude da svoje korisnike zaštite što je više moguće, počeli…

.

Stižu nove funkcije za Windows 11

Dolazi i mnoštvo novih funkcija koje se odnose na IT i bezbednost.

.

Veštačka inteligencija pronašla lek protiv smronosne superbakterije

Koristeći veštačku inteligenciju (AI), naučnici su otkrili novi antibiotik koji može da ubije smrtonosne bakterije inače rezistentne na standardne antibiotike.

.

Šta treba znati o kampovanju: saveti za početnike

Otkad znam za sebe planiram da idem na kampovanje, ali nikako da krenem. Čini mi se komplikovano i skupo počinjati,…

.

WhatsApp konačno uvodi korisnička imena

WhatsApp, aplikacija za razmenu poruka koju trenutno koristi preko dve milijarde ljudi na globalnom nivou, namerava da unapredi svoju politiku…

.

Dragon Ball FighterZ: Kultna likovi u epskim borbama

"Dragon Ball Z" je jedan od crtanih filmova koji je obeležio početak dvehiljaditih na domaćim televizijama. To je, zapravo, bio…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo