...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Čuvaj se virusa

21.01.2019.

U inat sigurnosnim istraživačima i Google play store-u koji se trude da svoje korisnike zaštite što je više moguće, počeli su da se pojavljuju zlonamerni koderi koji kreiraju malware i koji se trude se po svaku cenu da ih u tome ometaju.

.

Android malware koristi senzore pokreta u telefonu kako bi se sakrio i na taj način praktično zarazio tvoj telefon. Korisnici su primetili da su počele da se pojavljuju zaražene aplikacije sa zlonamernim softverom koje koriste malware virus tek kada softver otkrije pokrete sa pametnog telefona.

Razlog tome je što istraživački timovi za sigurnost koriste Android emulatore (najjeftiniji i verovatno najgori način za obezbeđivanje performansa jednog računara ili telefona na drugom) kako bi testirali zlomnamerne softvere, a ne konkretne pametne telefone, prenosi Android authority.

Upravo zbog toga Android malware može da prođe kroz te sisteme emulacije neotkriven, pa se u telefon implementira bez većih problema.

Za sada je otkriven u dve aplikacije među kojima su BaterrySaverMobi i Currency Converter, a i jedna i druga aplikacija skinute su sa Google play store-a.

Ukoliko opet pomisliš da skineš neproverenu aplikaciju iz Google prodavnice, razmisli još jednom.

Možda te još zanima:

.

Šta nas čeka 2040?

Tribina “Tehnologija i javna komunikacija: šta nas čeka 2040. godine?” biće održana u četvrtak, 14. marta u 19 časova, u…

.

Sajam obrazovanja u Beogradu

Sajam EduFair biće održan 10. marta u Beogradu u hotel Metropol. U vremenu u kome tehnologija munjevito napreduje, pa time menja…

.

Šta smo sve i zbog čega guglali u 2023.

Gugl je nedavno objavio najpretraživanije pojmove u našoj zemlji. Na prvom mestu našao se zemljotres, a tu su još Žarko…

.

Muzičari vide veštačku inteligenciju kao alat, a ne opasnost

Veštačka inteligencija se polako širi u sve pore društva i kulture, pa ni muzika nije izuzetak. Svedoci smo sve većeg…

.

Veštačka inteligencija ugrožava poslove najobrazovanijih

Broj platformskih radnika u Srbiji lagano opada, pokazao je monitoring Centra za istraživanje javnih politika. Kako je na panelu nedavno…

.

WhatsUp poboljšao popularnu funkciju

Za korisnike WhatsAppa stigle su dobre vesti, jer ova popularna aplikacija konačno podržava slanje videa visoke rezolucije.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo