...
TRENUTNO19:00 - 21:00Exit vodič

Lifestyle / Tehnologija

Prvi roboti konobari u BiH poslužuju goste u Derventi

05.06.2023.

Grad Derventa prvi u Bosni i Hecegovini može da se pohvali uvođenjem veštačke inteligencije u ugostiteljstvo. U jednom derventskom restoranu "zaposlena" su dva konobara-robota koji uslužuju goste.

.

Konobari-roboti, nabavljeni iz Kine, svakodnevno izazivaju veliku pažnju gostiju u restoranu Kort Caffe koji se nalazi u sklopu marketa Hiper Kort u Derventi.

Ovi roboti olakšavaju posao osoblju restorana tako što gostima donose narudžbe, ali i odnose prljavo posuđe.

"Godinama unazad naš restoran je jedno od omiljenih mesta svim Dervenćanima i to je bio jedan od razloga zašto smo se odlučili na ovaj korak. Renoviranjem i proširenjem kapaciteta restorana naš objekat broji oko 200 sedećih mjesta. Pored samog ambijenta, veliku pažnju smo posvetili i povećanju kvaliteta usluge u našem restoranu. Zbog toga smo se odlučili za uvođenje veštačke inteligencije uz pomoć dva robota konobara. Njihova osnovna svrha je transport hrane, pića i posuđa što uveliko olakšava i smanjuje posao ostalom osoblju" kaže Maja Vračević, rukovodilac marketing službe Kort marketa.

Vračević pojašnjava da ovi roboti imaju četiri nivoa za posluživanja, što uveliko povećava produktivnost i brzinu usluge u restoranu

Takođe, roboti imaju mogućnost interakcije sa gostima što ume da bude zabavno gostima svih uzrasta.

"Na primer, gosti mogu da dodirnu uho i robot može da se zahvali ili kaže da li mu se to sviđa ili ne sviđa. Nakon što usluži gosta, odnosno kada se preuzme hrana sa njega, takođe se zahvali na poseti" dodaje Vračević.

Na šaljivo pitanje da li konobar robot prima neki poseban bakšiš, u Kortovom marketing timu kažu da to još nije moguće i slikovito pojašnjavaju kako izgleda radni dan robota u Derventi.

"Njihova onovna svrha je transport. Konobar uzme narudžbu i odnese u kuhinju, nakon što jelo bude gotovo, u kuhinji se hrana servira (stavi) na robota i unese broj stola do kojeg on to sam odveze. Smanji se obim posla za konobare, gde oni ne moraju da odlaze u kuhinnju da nose tanjire već to umesto njih radi robot."

Ipak, uz svu prednost koju imaju, Vračević kaže da veštačka inteligencija ne može u potpunosti da zameni pravog radnika već samo može da olakša posao. Bakšiš još uvek ostaje pravim konobarima.

Izvor:www.seebiz.eu

Možda te još zanima:

.

Besmrtnost je moguća?

Poznati futurista Rej Kurcvajl, inače bivši Google inženjer, predviđa da će besmrtnost postati moguća do 2030. godine.

.

Prvi superkompjuter koji simulira ljudski mozak uskoro će biti uključen

Tim naučnika najavio je da će uključiti prvi superkompjuter na svetu koji je dizajniran da oponaša neuronsku mrežu ljudskog mozga.

.

Roboti koji služe pivo beleže rekordnu potražnju u Južnoj Koreji

Iako su roboti već dugo korišćeni u industriji za repetitivne zadatke, Doosan Robotics se specijalizovao za robotske ruke koje rade…

.

Dust & Neon: Roboti u prašini Divljeg zapada

Možda se sećate sada već legendarnog filma "Cowboys & Aliens" iz 2011. godine koji je dokazao da u prljavštinu Divljeg…

.

Napravljen robot koji menja oblik

Naučnici su kreirali robota koji se otapa i može da se provuče kroz rešetke – baš kao što to čini…

.

Zakon o zaštiti sadržaja učiniće uklanjanje digitalnih vodenih žigova ilegalnim

Grupa senatora u američkom Senatu predstavila je novi zakon koji bi trebalo da olakša autentifikaciju i detekciju sadržaja generisanog veštačkom…

  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music mix by Anja
  • 19:00 Exit vodič
  • 21:00 Exit 2024

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo