Lifestyle / Tehnologija
Prvi roboti konobari u BiH poslužuju goste u Derventi
Grad Derventa prvi u Bosni i Hecegovini može da se pohvali uvođenjem veštačke inteligencije u ugostiteljstvo. U jednom derventskom restoranu "zaposlena" su dva konobara-robota koji uslužuju goste.
Konobari-roboti, nabavljeni iz Kine, svakodnevno izazivaju veliku pažnju gostiju u restoranu Kort Caffe koji se nalazi u sklopu marketa Hiper Kort u Derventi.
Ovi roboti olakšavaju posao osoblju restorana tako što gostima donose narudžbe, ali i odnose prljavo posuđe.
"Godinama unazad naš restoran je jedno od omiljenih mesta svim Dervenćanima i to je bio jedan od razloga zašto smo se odlučili na ovaj korak. Renoviranjem i proširenjem kapaciteta restorana naš objekat broji oko 200 sedećih mjesta. Pored samog ambijenta, veliku pažnju smo posvetili i povećanju kvaliteta usluge u našem restoranu. Zbog toga smo se odlučili za uvođenje veštačke inteligencije uz pomoć dva robota konobara. Njihova osnovna svrha je transport hrane, pića i posuđa što uveliko olakšava i smanjuje posao ostalom osoblju" kaže Maja Vračević, rukovodilac marketing službe Kort marketa.
Vračević pojašnjava da ovi roboti imaju četiri nivoa za posluživanja, što uveliko povećava produktivnost i brzinu usluge u restoranu
Takođe, roboti imaju mogućnost interakcije sa gostima što ume da bude zabavno gostima svih uzrasta.
"Na primer, gosti mogu da dodirnu uho i robot može da se zahvali ili kaže da li mu se to sviđa ili ne sviđa. Nakon što usluži gosta, odnosno kada se preuzme hrana sa njega, takođe se zahvali na poseti" dodaje Vračević.
Na šaljivo pitanje da li konobar robot prima neki poseban bakšiš, u Kortovom marketing timu kažu da to još nije moguće i slikovito pojašnjavaju kako izgleda radni dan robota u Derventi.
"Njihova onovna svrha je transport. Konobar uzme narudžbu i odnese u kuhinju, nakon što jelo bude gotovo, u kuhinji se hrana servira (stavi) na robota i unese broj stola do kojeg on to sam odveze. Smanji se obim posla za konobare, gde oni ne moraju da odlaze u kuhinnju da nose tanjire već to umesto njih radi robot."
Ipak, uz svu prednost koju imaju, Vračević kaže da veštačka inteligencija ne može u potpunosti da zameni pravog radnika već samo može da olakša posao. Bakšiš još uvek ostaje pravim konobarima.
Izvor:www.seebiz.eu