...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Muzika

NFT vraća muzičarima zaradu od autorskog rada

01.11.2022.

Razvojem tehnologije i interneta muzika je postala besplatna i dostupna svima. Nekada je to bilo zbog piraterije, a sada se koriste striming servisi kao što su YouTube, Spotify i Deezer. Prodaja albuma zbog toga ide mnogo slabije u odnosu na period pre interneta, a veliki broj muzičara nije zadovoljan koliko novca dobijaju od striming servisa. Najveći prihod izvođači dobijaju od nastupa, dok autorski rad više nije na ceni. To bi, međutim, uskoro moglo da se promeni. Kako je tehnologija oduzela zaradu, tako bi mogla i da je vrati, zahvaljujući sve većoj popularnosti NFT-ja.

.

Za početak trebalo bi objasniti šta je NFT i koja je njegova svrha. Skraćenica NFT označava non fungible token, odnosno, nezamenjivi token koji se nalazi na blockchainu – kripto tehnologiji na kojoj funkcionišu sve kripto valute. Prostim rečima, NFT bi mogao da se opiše kao jedinstvena digitalna imovina koja ne može da se kopira ili zameni, a u pitanju su slike u ograničenoj seriji koje imaju umetničku i komercijalnu vrednost. Miloš prati razvoj NFT-ja od početka i kaže da bismo mogli da ga posmatramo kao digitalni pasoš.

"Svaki NFT može da se koristi za gomilu stvari. Trenutno, taj marketing još uvek nije dovoljno razvijen i još uvek je rizičan za ljude koji nisu u tome, ali on ima zaista ogroman potencijal u budućnosti. Zato što svaki token sadrži jedinstveni identitet koji ga razlikuje od drugih tokena. NFT može da omogući da tokeniziraš određene stvari kao što su umetnost, kolekcionarski predmeti, čak i nekretnine. Svaki NFT može imati samo jednog službenog vlasnika u isto vreme i taj token je verifikovan blockchainom, što znači da niko ne može da promeni zapis o vlasništvu ili da kopira taj NFT u novi NFT", objašnjava naš sagovornik.

Kada je u pitanju muzika, prvi bend koji je uspešno objavio album kao NFT je Kings of Leon, koji je 2021. godine na taj način izdao "When You See Yourself". Nedugo zatim, američki DJ i producent 3LAU prodao je album "Ultraviolet" kao kolekciju 33 različita NFT-ja i zaradio 11.7 miliona dolara. U poslednje vreme najglasniji zagovornik novog načina zarade od muzike je Snoop Dogg, koji je počeo da vezuje svoja izdanja za NFT-jeve. Miloš je objasnio kako NFT funkcioniše u svetu muzike i na koji način izvođači mogu od toga da zarađuju.

"Veliki broj umetnika je nezadovoljan načinom na koji su plaćeni i NFT može biti odlična alternativa za to. Na primer, Snoop napravi novi album. Napravi kolekciju od 10.000 NFT-jeva, neki vizualni prikaz toga i vlasnici tog tokena mogu da slušaju album. Na taj način ti si kupio pravo da slušaš taj album. Kada ti se ne sluša album, ti ga staviš na market. Na primer, ja ga stavim na market, ti ga kupiš i onda ti slušaš album, ali ja nemam više mogućnost da ga slušam", kaže Miloš.

Performans Eminema i Snoop Dogga na MTV VMA (Video Music Awards) u znaku NFT-ja

Pored toga, drugi način zarade je da vlasnici određenih NFT-jeva imaju povlastice u vidu fan pita na koncertima, besplatnog pića i posebne memorabilije. Naš sagovornik smatra da je to budućnost i da su mogućnosti ogromne.

"Da li je to trenutno izvodljivo u stvarnom svetu, nisam siguran. Pogotovo ne za nas ovde, zato što tu lokacija igra baš veliku ulogu. Snoop je za mog života došao dva puta u Srbiju i šta je meni da platim određenu količinu dolara, da imam fan pit, kada on možda više nikada neće doći. Ali, zato bi nekom iz Amerike to moglo da bude veoma značajno. Tako da postoji ogroman potencijal NFT-jeva, ali još uvek nije istražen. Market je mutan, jedna bara prepuna prevaranata i treba biti jako pažljiv sa tim", napominje Miloš.

boredape jpg

Jedna od najpopularnijih NFT kolekcija - Bored Ape Yacht Club

Kako je NFT još uvek nepoznanica za ljude iz Srbije i regiona, mnogi muzičari nisu ni čuli da na taj način mogu da plasiraju izdanja. Višnja Davidović iz sastava Duo Nautilus nedavno je saznala za to.

"Mislim da za sve te stvari koje treba da se prime, treba, pored strategije, da postoji kombinacija sreće i pravog momenta. Očekuje se da će neko kao Snoop Dogg da ima zaradu od toga, ali isto tako može da zadesi i neki lokalni bend, da u pravom momentu izbaci tako nešto i da nekom dobrostojećem liku bude baš zanimljivo da poseduje taj NFT i da se na tome ovi obogate. Treba ići u korak sa vremenom. Ploče, CD-ovi i kasete više ne piju vodu. Ljudi više ne izdvajaju pare za to, žele da poseduju raritet, da imaju neku ekskluzivu", smatra Višnja.

S obzirom na to da je popularnost NFT-ja u porastu, u budućnosti možemo da očekujemo sve više izdanja koja će se prodavati na taj način. Koliko će ta popularnost trajati i da li će taj način prodaje biti uspešan, ostaje da vidimo, ali muzičari svakako zaslužuju da budu plaćeni za svoj trud i autorski rad.

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. juna

Nedelja medija, filmske projekcije, nekoliko festivala i veliki koncert njujorških veterana Agnostic Front obeležiće ovu nedelju u Novom Sadu...

.

Muzičko nasleđe dvehiljaditih: temelj savremenog zvuka

U poslednje vreme definitivno prisustvujemo rivavjlu muzike dvehiljaditih, a najbolji dokaz za to je sve veći broj tematskih žurki koje…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo