...
TRENUTNO12:50 - 13:10Prava stvar

Lifestyle / Tehnologija

Neće da se baci

19.04.2021.

Sigurno znate da je jedna od osnovnih karakteristika vašeg računara to koliko ima RAM-a, odnosno da to značajno utiče na njegov rad. Međutim, kako da znate koliko RAM-a vam je dovoljno?

.

Najbolje je da krenemo od osnovnih stvari - RAM je skraćenica za Random Access Memory, odnosno "memoriju sa slobodnim pristupom", kratkotrajno skladište za podatke koji vašem računaru neophodni za rad, gde se "čuva" operativni sistem i svi programi koje trenutno koristite.

Kada isključite računar, RAM će biti očišćen, a u zavisnosti od toga koje zadatke izvršavate, potrebne su vam različite količine RAM-a.

Koliko RAM-a ima vaš računar?

Ukoliko koristite Windows 10, otvorite Settings > System > About. Pod stavkom Device specifications videćete Installed RAM. Vodite računa o tome da, ako je vaš operativni sistem 32-bitni, ne možete koristiti više od 4 GB RAM-a, što znači da ako imate više memorije od toga, ona neće biti iskorišćena.

U macOS-u kliknite na jabuku u gornjem levom delu ekrana i birajte About this Mac. Na kartici Overview videćete stavku Memory koja pokazuje koliko je imate.

Koliko RAM-a vam je zapravo potrebno?

2 GB ili manje - nedovoljno

Teško da ćete naići na moderni računar koji dolazi sa 2 GB ili manje. Mada će ova količina memorije biti dovoljna za osnovno surfovanje internetom, sve iznad toga uzrokovaće dramatično usporavanje. Neki jeftini telefoni rade i na 2 GB RAM-a, ali za računare je to, jednostavno, premalo.

4 GB - dovoljno za osnovne zadatke

Ovo je neko vreme bila idealna količina memorije, ali danas se taj standard podigao na 8 GB. Količina od 4 GB RAM-a je dovoljna samo ako koristite računar za osnovne stvari poput surfovanje internetom ili povremeno korišćenje Worda ili Excela. Većina novjih video-igara neće raditi kako treba, a i Chrome će usporavati.

8 GB - solidna osnova

Kao što smo rekli, većina "osrednjih" računra dolazi sa 8 GB RAM-a. U pitanju je moderni standard kako bi vaš računar mogao nesmetano da izvršava nekoliko zadataka odjednom.

Ako želite da uređujete 4K video, strimujete zahtevne video-igre koristeći Twitch, ili da koristite nekoliko zahtevnih programa istovremeno, onda će vam trebati više od ove količine RAM-a. Ipak, ako spadate u one koji ne traže ništa posebno od svog uređaja, 8 GB je idealno za vas.

16GB - za zahtevnije korisnike

Kao što je 8 GB standard za "osrednje", tako je i 16 GB standard za "zahtevnije" korišćenje računara, odnosno softvere za dizajn, uređivanje videa, ili za zahtevne video-igre.

32GB ili više - za entuzijaste

Ova količina memorije namenjena je uglavnom entuzijastima. Ako često uređujete video rezolucije 4K ili više, a želite da radite i druge stvari dok računar obrađuje podatke, trebaće vam puno slobodne memorije. Ako se ne nalazite u ovom opisu, kupovina 32 GB RAM-a ili više, uglavnom je nepotrebna.

Izvor:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

Film ima budućnost, njegovo vreme tek stiže

U okviru Festivala evropskog filma, u Novom Sadu se održavaju tri različite radionice za mlade, a u vezi sa produkcijom…

.

Nina Pavićević: Ona što smara o ženskim pravima na Instagramu

Nina Pavićević stoji iza veoma popluarnog Instagram profila Kritički. Kroz sadržaj, ona podstiče kritičko razmišljanje, govori o temama o kojima se…

.

Ove aplikacije su najgora noćna mora za bateriju telefona

Aplikacije društvenih mreža, striming aplikcije i određene mobilne igre poznate su po tome što prazne baterije pametnih telefona.

.

Koliko vremena gubimo na probleme sa računarom

Zbog neispravnih sistema ili složenih interfejsa, značajan deo radne nedelje, u rasponu od pola dana do čitavog dana, trošimo na…

.

Jednostrano slanje poruka stiglo i na Instagram

Instagram je početkom ove godine lansirao opciju kanala koja je bila dostupna samo ograničenom broju kreatora koji žele da preko…

.

Šta treba znati o kampovanju: saveti za početnike

Otkad znam za sebe planiram da idem na kampovanje, ali nikako da krenem. Čini mi se komplikovano i skupo počinjati,…

  • 12:20 Sajt dana
  • 12:40 Vredi pročitati
  • 12:50 Prava stvar
  • 13:10 Pesma dana
  • 13:20 Gost O radija

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo