...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Nebeska mućkalica

23.02.2022.

Momčilo Conić, kuvar iz Leskovca dobio je poziv Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA) i organizacije "Big City Space Club Kitchen" da narednog meseca bude deo svetskog spektakla. Naime, on će biti jedan od 40 svetskih kuvara koji će 19. marta imati priliku da predstave kulinarska umeća i da u uživo prenosu pripreme domaće specijalitete svojih zemalja, kao i jedno indonežansko jelo.

.

Ovaj pojekat je bio ideja astronauta ESA Matijasa Maurera, koji se trenutno nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici ISS. Po njegovom izboru, na svim lokacijama širom sveta, pripremaće se poznati indonezijski gurmanluk – rendang.

"On je u letelici još od oktobra, a mnogo voli to jelo, zato je poželeo da u svih 40 država pripreme isto jelo. Čitav projekat će se uživo prenositi iz 40 zemalja sa sedam kontinenata, a Matijas Maurera će iz svemira da najavljuje države. Pored rendanga, svaki kuvar može da pripremi i nacionalni specijalitet svoje zemlje. Mi smo odabrali leskovačku mućkalicu", ističe za Conić.

On je jedini kuvar u Srbiji, ali i u čitavom regionu, koji učestvuje u ovom jedinstvenom spektaklu, koji se sada organizuje po prvi put. Među državama bivše Jugoslavije, samo će se Srbija predstaviti, a iz komšiluka su uključene Rumunija i Albanija.

Ovaj projekat, nije "takmičenje" u kuvanju. Ideja čitavog spektakla jeste promovisanje kulturnog nasleđa, Uneskovih spomenika, turističkih i gastronomskih potencijala pojedinih država.

Rendang je nacionalno indonezijsko jelo, koje se priprema od goveđeg vrata, "obojen" mnogim orijentalnim začinima i obično se služi uz basmati pirinač. Svi kuvari pripremaju isti recept, a svako može da servira na svoj način.

Što se tiče leskovačke mućkačice, Conić ističe da je ona specijalna na jugu, jer se za pripremu koriste paprike koje rastu pored Morave – slonovo uvo i kurtovka, koje nisu GMO, pored toga za začin se koristi pljuvana paprika.

Izvor: www.euronews.rs

Možda te još zanima:

.

Rover mađioničar: sad ga vidiš, a sada ne

Nasini inženjeri pokušavaju da otkriju šta se dogodilo kada je rover "Perseverance" pokušao da prikupi prvo kameno jezgro na Marsu. Činilo…

.

Jedrenje svemirom je budućnost

NASA radi na sistemu solarnih jedara, a u pitanju je koncept koji bi mogao da eliminiše potrebu za raketama u nekim budućim misijama.

.

Istina o "lažnoj zori" proroka Muhameda

Misteriozna svetlost na nebu – beličasti sjaj na noćnom nebu u pravcu Sunca, takođe poznat i kao "lažna zora", fascinirao…

.

Blue Origin vodi prvu ženu na Mesec?

Dvanaest muškaraca hodalo je Mesecom, ali nijedna žena. Milijarder Džef Bezos najavio je da će njegova kompanija Blue Origin odvesti prvu ženu…

.

Koliko je ljudi trenutno u svemiru?

Ima li života u svemiru? Verovatno ste se zapitali neborojeno puta. Nakon što je NASA otkrila sedam planeta koje kruže oko zvezde TRAPPIST-1,…

.

Za zabavu Štrand, za opuštanje Oficirac

Nedavno je počelo leto, a sa ovim godišnjim dobom kreće i sezona kupanja. Novi Sad ima nekoliko plaža pored Dunava, a…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo