...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Milijarder u prvoj privatnoj svemirskoj šetnji

13.09.2024.

Milijarder Džared Ajzekmen i inženjerka Sara Gilis postali su postali su prva neprofesionalna posada koja je izvela jedan od najrizičnijih manevara u svemiru - svemirsku šetnju. U četvrtak, u 11:52 po britanskom računanju vremena, u razmaku od nekih 15 minuta oboje su iskoračili iz svemirske letelice SpaceX, noseći specijalno dizajnirana odela.

.

foto: pexels.com

"Kod kuće svi imamo mnogo posla, ali sa ove udaljenosti Zemlja zaista izgleda kao savršen svet", rekao je Ajzekmen dok je izlazio.

Milijarder je u potpunosti finansirao ovaj svemirski poduhvat, nazvan Polaris Dawn. Prethodno su samo astronauti iz državnih svemirskih agencija imali priliku da učestvuju u takvim misijama.

Četvoro članova posade provelo je dva dana "preddisanja" kako bi se sprečilo ozbiljno oboljenje od dekompresione bolesti, poznate kao "bends", usled promene pritiska. Letelica je zatim dekompresovana kako bi se približila uslovima svemirskog vakuuma spolja.

space-x-posada

foto: getty images

Svemirske šetnje su jedan od najtežih manevara u svemiru, tako da je činjenica da je privatna kompanija uspela da izvede ovakvu šetnju značajan trenutak u istoriji svemirskih putovanja.

Ova šetnja na visini od oko 700 kilometara bila je viša od svih prethodnih i koristila je inovativnu tehnologiju u novim odelima za ekstravehicularnu aktivnost (EVA). Takvo odelo uključuje prikaz u vidnom polju u šlemu astronauta, koji pruža informacije o odelu dok se koristi.

Vladine svemirske agencije, kao što je NASA, najavljuju da žele da privatni sektor prevozi njihove astronaute na misijama, kako bi se smanjili troškovi svemirskih putovanja.

Kako procenjuju analitičari, ova svemirska šetnja bila je veliki simboličan korak napred, ali taj dan je verovatno još uvek daleko jer su troškovi i dalje ekstremno visoki.

izvor: www.bbc.com

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Indijska kompanija razvija ponovo upotrebljive svemirske letelice

Indijska svemirska startap kompanija EtherealX prikupila je pet miliona dolara u prvoj fazi finansiranja razvoja ponovo upotrebljivih lansirnih vozila, što…

.

Međunarodnoj svemirskoj stanici se bliži uništenje

Nasa je za potrebe kompanije "Spejs eks" opredelila 843 miliona dolara kako bi Međunarodna svemirska stanica bila bezbedno – uništena.

.

Kineska letelica donela kamenje sa tamne strane Meseca

Kineska lunarna sonda vratila se na Zemlju sa prvim uzorcima tla i stena sa neistražene, udaljene strane Meseca.

.

Istraživači koriste AI za analizu kosmičkih eksplozija

Veštačka inteligencija koristi se u novim istraživanjima analize kosmičkih eksplozija, piše sajt BBC Tech.

.

NASA "štipnula" Vojadžera

Inženjeri NASA poslali su signal, takozvani "poke", sondi Vojadžer i dobili potencijalno ohrabrujući odgovor. Kako piše CNN, nadaju se da…

.

Novi zakoni u Kaliforniji zabranjuju AI deepfake

Guverner Kalifornije Gevin Njusom potpisao je pet novih zakona koji regulišu upotrebu veštačke inteligencije (AI). Među njima su i tri…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo