...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Napravljen robot koji menja oblik

01.02.2023.

Naučnici su kreirali robota koji se otapa i može da se provuče kroz rešetke – baš kao što to čini poznati T-1000 iz drugog dela filmskog serijala Terminator. Za sada je ovaj robot znatno manji od T-1000, ali može može da se rastopi, pobegne iz kaveza klizanjem kroz rešetke, a zatim da se preobrazi nazad u čvrst oblik i izvršava zadatke koje mu se zadaju.

.

Foto: YouTube screenshot

Metalni mikrobot kreiran je od tečnih metalnih mikročestica kojima se može upravljati i moguće ih je preoblikovati spoljašnjim magnetnim poljima. Ali za razliku od filma, pronalazači ovog robota veruju da se njihovo otkriće može koristiti za dobro, posebno u kliničkim i mehaničkim uslovima – dostizanjem teško dostupnih prostora. Naučnici su svoja otkrića objavili u časopisu Matter.

"Potencijalno, ovaj sastav materijala može da se primenjuje u fleksibilnoj elektronici, zdravstvu i robotici", rekao je za Vašington post Čengfeng Pan, inženjer sa Kineskog univerziteta u Hong Kongu.


Izlaganjem robota magnetnim poljima naizmeničnih struja, naučnici su mu povećali temperaturu i prouzrokovali da pređe iz čvrstog u tečno stanje za minut i 20 sekundi. Nakon što se transformiše u tečni metal, figuricom se može upravljati kroz uske otvore sa više magneta. U svom tečnom obliku robot može da se produži, podeli i spoji. U čvrstom obliku njim se upravljalo brzinama većim od 5 km/h i nosio je teške predmete, težine do 30 puta veće od sopstvene. 

Robot izrađen od takvog materijala mogao bi da se koristi da popravlja elektroniku na teško dostupnim mestima. U drugom eksperimentu istraživači su pokazali kako robot može da se rasporedi unutar modela ljudskog želuca kako bi uklonio neželjeno strano telo. Naučnici su upravljali robotom čvrstog oblika, širine oko 1 cm, kroz lažni organ, dok nije locirao strani objekat. Zatim je rastopljen daljinski kontrolisanim magnetnim poljima, rastegnut u svom novom stanju tečnog metala oko objekta – i nakon što ga je bezbedno obgrlio – ohlađen nazad u čvrsto stanje, što je omogućilo da odvuče strano telo iz komore.

Izvor: B92


 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Režiser Avatara i Terminatora "oduvan" Apple Vision Pro uređajem

Džejms Kameron, režiser Terminatora i Avatara, je u početku bio skeptičan po pitanju Apple Vision Pro uređaja, ali je promenio…

.

Zvezda "Terminatora" će biti deo "Stranger Things" univerzuma

Linda Hamilton, najpoznatija po ulozi Sare Konor u filmovima o "Terminatoru", glumiće, kako je najavljeno, u petoj i poslednjoj sezoni…

.

Stigla je Terminator Genesys: Future War igra

Velika SF franšiza stigla je na Android. Terminator, kiborg iz budućnosti, proslavio se kroz pet filmova, TV seriju i brojne…

.

I muškarci plaču, filmovima hvala!

U redu, mačo si. Gajiš bradu, tučeš tri piva po poluvremenu i grohotom se smeješ na "neće ona niđe" skeč.…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo